Rwanda Huye Mountain
První rwandská káva v naší jednodruhové nabídce pochází z regionu Huye na jihu tohoto afrického státu. Pro Rwandu tradiční odrůda Bourbon je zpracovaná promytou metodou. V šálku se vyznačuje především lehkými a svěžími ovocnými tóny (višně, citrusy), které v dochuti přechází do hnědého cukru a karamelu.
Obsah balení 350 g
Kávu do Rwandy přivezli Belgičané ve 30. letech 19. stol. I když se zde kávovníky pěstovaly po několik generací, kvalitní výběrová káva je otázkou posledních 7 let. V roce 2008 pořádala Rwanda jako vůbec první africký stát soutěž Cup of Excellence.
V současné době se ve Rwandě nachází více než 300 zpracovatelských závodů, které zásobuje třešněmi přes 400 tisíc malých farmářů. Naše káva pochází z regionu Huye (Butare) na jižní hranici s Burundi. Káva se pěstuje v poměrně vysoké nadmořské výšce mezi 1700-1900 m n. m. Sklizeň trvá od května do srpna, ale bohužel díky velmi složité logistice (káva se musí dopravit do 1500 km vzdáleného přístavu v Mombase) se kávy dostávají do Evropy až v prosinci – lednu.
Proces zpracování kávy je obdobný jako ve zbytku východní Afriky. Třešně mechanicky zbavené slupky a částečně i dužiny se nechají za sucha fermentovat po dobu 12-16 hodin. Následuje fermentace ve vodních nádržích (cca 18 hodin). Sušení na afrických postelích je závislé na počasí, ale obvykle trvá max. 15 dní.
Lot, který vám můžeme s radostí nabídnout, jsme vybrali především kvůli komplexní a delikátní chuti, ovocné aciditě a svěží šťavnatosti. Oproti ostatním kávám ze Rwandy je Huye Mountain chuťově intenzivní, ale zároveň velice jemný šálek kávy.
Pozn. Tato káva není vhodná do superautomatických espresso kávovarů.
Země | Rwanda |
---|---|
Farma | Huye Mountain - David Rubanzangabo |
Odrůda | Arabica Bourbon |
Zpracování | Promytá |
Sklizeň | srpen 2012 |
Chuť | višně, citrusy, hnědý cukr, karamel |
Balení | 350 g |
Min. trvanlivost | V ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu. |
Producent | Ne |
