Tam Dem Espresso - zima

třešně, turecký med, nugát
Tam Dem Espresso - zima
třešně, turecký med, nugát
330 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Skladem

Zimní espresso směs Tam Dem se skládá z brazilské kávy z farmy Serra do Cigano od Joao Hamiltona a etiopské kávy ze zpracovatelského závodu Gute Sodu, který se nachází v oblasti Hambela v regionu Guji. Květinovou aromatiku doprovází v chuti sladké tóny třešní, tureckého medu a nugátu.

Při tvoření espresso směsi Tam Dem vždy hledáme kávy s výrazným a osobitým charakterem, které pohromadě vytvoří komplexní a netradiční chuťový zážitek.

Zimní espresso směs Tam Dem je založena na dvou kávách z čerstvých sklizní:

  • Brazílie Joao Hamilton - 70 %
  • Etiopie Gute Sodu - 30%

Do roku 2006 se bratři Joao Hamilton a jeho bratr Ivan, farmáři z regionu Caconde (mapa), striktně zabývali pěstováním a zpracováním komoditní kávy v co možná největších objemech. Realita kávového trhu a především neudržitelný rozvoj farmy (používání velkého množství syntetických hnojiv) donutily Joao a Ivana změnit filosofii a zaměřit se především na kvalitu produktu a ekologické zemědělství.

Ve spolupráci s Marcosem Croce a jeho synem Felipem z proslulé farmy Fazenda Ambiental Fortaleza (FAF), zaměřili své úsilí na selektivní sběr zralých třešní, sušení kávy na afrických postelích a především na separaci sklizně dle odrůdy nebo data (tzv. mikroloty). Od té doby Joao a Ivan ušli opravdu dlouhou cestu. Jejich farmy jsou nyní modelovým příkladem, jak lze v Brazílii pěstovat a zpracovávat výběrovou kávu ekologicky šetrným způsobem a navíc mít ekonomicky výdělečný byznys. Joaa a Ivana dos Santos navštěvujeme každý rok v září. Loni se Joao pochlubil rozestavěným zpracovatelským závodem, kde bude snad již brzy zpracovávat nejen své kávy, ale i kávy svých sousedů (viz. fotogalerie na Flickru). Bylo vidět, že se farmářům opravdu daří.

Lot, který jsme použili do zimního Tam Demu, pochází z farmy Serra do Cigano a byl zpracovaný suchou metodou v září 2019 z třešní kávovníku červený bourbon.

Etiopskou kávu ze závodu Gute Sodu jsme vybrali a zakoupili minulý rok v únoru během naší každoroční cesty do Etiopie. Jedná se o mikrolot ze zpracovatelské stanice, která se nachází ve stejnojmenné vesnici (region Wamena). Gute Sodu vykupuje kávové třešně od několika stovek farmářů z okolí a produkuje především promyté kávy.

Čerstvě sebrané kávové třešně jsou nejprve zbaveny svrchní slupky a části dužiny pomocí lisu na kávu (tzv. pulper). Následuje 72hodinové máčení zrn ve fermentačních nádržích, kdy se zbylé cukry obalující zrnko vykvasí. Po manuálním promytí již skoro čistá zrna putují do poslední nádrže, kde stráví závěrečných 16 hodin před samotným sušením. To probíhá vždy na vyvýšených afrických postelích pokrytých jutou nebo umělou tkaninou a trvá v závislosti na počasí přibližně 10 dní. Během velmi horkých dní a také každou noc se zrna v pergamenu překryjí plastovou tkaninou, aby nedocházelo k příliš rychlému sušení nebo kondenzaci vody.

Doporučená příprava:

  • Množství kávy: 9 g (single), 18 g (double)
  • Teplota: 93,5°C
  • Výsledná váha nápoje: 20 g (single), 40 g (double)
  • Délka extrakce: 28-30 vteřin
  • Poměr extrakce: 45 %
(Testováno na kávovaru Speedster při použití misek VST 18 g)
Podrobné informace
ZeměBrazílie, Etiopie
FarmaBrazílie Joao Hamilton, Etiopie Gute Sodu
OdrůdaArabica Bourbon , Arabica Etiopské původní
ZpracováníPromytá a suchá
Sklizeňzáří / leden 2019
CertifikaceKáva z rukou farmáře
Chuťtřešně, turecký med, nugát
Doporučené množství18 g (kávy) / 40 g (nápoje)
Doporučená teplota93,5 °C
Balení350 g
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot