Tam Dem Espresso - léto

mléčná čokoláda, turecký med, Mon Cheri
Tam Dem Espresso - léto
mléčná čokoláda, turecký med, Mon Cheri
330 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Skladem

Letní Tam Dem se skládá ze dvou různých způsobů zpracování kávy z panamské farmy Finca Hartmann. Jedná se o promytou a suchým způsobem zpracovanou kávu z čerstvé lednové sklizně. V chuti se vyznačuje sladkými tóny mléčné čokolády, tureckého medu a višňových pralinek Mon Cheri.

Při tvoření espresso směsi Tam Dem vždy hledáme kávy s výrazným a osobitým charakterem, které pohromadě vytvoří komplexní a netradiční chuťový zážitek.

Letní Tam Dem je směsí našich dvou oblíbených káv z panamské farmy rodiny Hartmann:

  • Panama Finca Hartmann Washed - 70 %
  • Panama Finca Hartmann Natural - 30 %

Finca Hartmann se rozkládá v srdci regionu Santa Clara (mapa) na panamsko-kostarické hranici. Farma se částečně nalézá v mezinárodním parku La Amistad a slouží jako útočiště pro nespočet druhů zvířat.

Prvorozený syn českého emigranta a dobrodruha Aloise Strašila založil farmu již v roce 1940. Alois byl jedním z vůbec prvních osadníků západní Panamy a farmářů kávy v tomto regionu. Magazín National Geographic ho dokonce přirovnal k jednomu z amerických hrdinů osidlování středozápadu Danielu Booneovi.

Ratibor Hartmann Sr. už bohužel nežije a tak jeho entomologickou sbírku musí návštěvníci prozkoumat bez jeho doprovodu. Veškerou starost o obchod převzali jeho čtyři synové Ratibor, Allan, Alexander, Kelly a dcera Aliss. Finca Hartmann se ve světě proslavila především svým přístupem k ekosystému, který je na území farmy vskutku jedinečný. Všechna káva je pěstovaná v zákrytu stromů, které poskytují úkryt pro více než 300 druhů ptáků. Není proto překvapením, že Smithsonian Tropical Research Institute zde po několik let prováděl výzkum a o farmě vzniklo mnoho vědeckých prací.

Letní Tam Dem je směsí dvou různých zpracování kávy - klasické promyté metody a suchého způsobu zpracování. Sušení kávy je závislé na počasí, které letos producentům příliš do karet nehrálo. Jedná se o kombinací moderní mechanické sušičky a sušení na afrických postelích na přímém slunci.

Promyté zpracování kávy přináší do šálku čisté a sladké tóny čokolády a tureckého medu. Suché zpracování je více divoké, vyznačuje se tóny višňových pralinek a krémovou texturou.

Farmu rodiny Hartmann navštěvujeme každý rok. Loni se nám podařilo přesvědčit sourozence, aby přijeli do ČR a podívali se na místo odkud pochází. V městečku Leština se potkali se svými příbuznými a navíc obdrželi od místního starosty i rodokmen sahající do roku 1600.

Fotky najdete v galerii na Flickru.

Doporučená příprava:

  • Množství kávy: 9 g (single), 18 g (double)
  • Teplota: 93,5°C
  • Výsledná váha nápoje: 20 g (single), 40 g (double)
  • Délka extrakce: 28-30 vteřin
  • Poměr extrakce: 45 %
(Testováno na kávovaru Speedster při použití misek VST 18 g)
Podrobné informace
ZeměPanama
FarmaFinca Hartmann
OdrůdaArabica Red Catuai, Arabica Caturra
ZpracováníPromytá a suchá
Sklizeňleden 2018
CertifikaceKáva z rukou farmáře
Chuťmléčná čokoláda, turecký med, Mon Cheri
Doporučené množství18 g (kávy) / 40 g (nápoje)
Balení350 g
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot