Tam Dem Espresso - léto

marcipán, lesní ovoce, lískové ořechy
Tam Dem Espresso - léto
marcipán, lesní ovoce, lískové ořechy
330 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Skladem

Letní espresso směs Tam Dem se skládá ze dvou káv zpracovaných honey metodou na kostarické farmě Don Oscar patřící bratrům Solisovým a brazilské farmě Castelo patřící bratrům Giori. V chuti se můžete těšit na sladké a intenzivní tóny marcipánu, lesního ovoce a lískových ořechů.

Při tvoření espresso směsi Tam Dem vždy hledáme kávy s výrazným a osobitým charakterem, které pohromadě vytvoří komplexní a netradiční chuťový zážitek.

Letní espresso směs Tam Dem je založena na dvou kávách zpracovaných dvěma různými metodami:

  • Kostarika Don Oscar - 80 %
  • Brazílie Castelo - 20%

Beneficio Don Oscar nese jméno po svém zakladateli panu Oscarovi, který bohužel před třemi lety zemřel. O chod zpracovatelského závodu a farmy se starají jeho dva synové Alejandro a Horacio. Farma se rozkládá na ploše 38 ha a ročně vyprodukuje 81 tun zelené kávy. Během sklizně (prosinec - březen) na farmě pracuje až 90 lidí (především sběračů z Panamy), mimo sklizeň pak 8 stálých zaměstnanců vč. majitelů. Zpracování kávy je totožné s ostatními "micromills" v Kostarice. Používají se kolumbijské eko-loupačky Penagos, na kterých lze nastavit množství ponechané dužiny na zrnku. Odpadá tak fermentace v nádržích. Sušení probíhá buď na afrických postelích (15-18 dní), betonových nádvořích nebo při nepřízni počasí v automatických sušičkách (při konstantní teplotě 45°C). Celá farma je rozdělena do 15 lotů. Káva, kterou jsme letos použili do letního Tam Demu, je z lotu El Llano a 1800. Bratři Solis pěstují různé odrůdy (villa sarchi, typica mejorada, geisha), ale hlavní roli hraje caturra a catuaí. Oba bratři žijí s rodinami v nedalekém městečku San Pedro. Kromě pěstování kávy jsou velkými nadšenci do koní a jejich drezůry. Beneficio Don Oscar jsme navštívili již mnohokrát, můžete se podívat na fotky v galerii na Flickru.

Region kolem městečka Castelo a Venda Nova do Imigrante (mapa) navštěvujeme pravidelně během cesty do pěstitelské oblasti národního parku Caparao. Výběrová káva je zde prozatím v plenkách, ale potenciál místních producentů je, stejně jako v regionu Caparao, obrovský. Kvalitní odrůdy, ideální klima a především chuť dělat kvalitní produkt je základním kamenem úspěchu. Naše káva v letním Tam Demu je směsí několika různých mikrolotů z farem rodiny Giori. Jedná se o kávy zpracované honey metodou, kdy se třešně nejprve vyloupou v mechanických loupačkách, ale na zrnkách se ponechá určité množství dužiny. Sušení probíhá na afrických postelích po dobu 15-20 dní. Fotky z návštěvy regionu a především turisticky úchvatného místa zvaného Pedro Azul (modrý kámen) najdete v galerii na Flickru.

Doporučená příprava:

  • Množství kávy: 9 g (single), 18 g (double)
  • Teplota: 93,5°C
  • Výsledná váha nápoje: 20 g (single), 40 g (double)
  • Délka extrakce: 28-30 vteřin
  • Poměr extrakce: 45 %
(Testováno na kávovaru Speedster při použití misek VST 18 g)
Podrobné informace
ZeměBrazílie, Kostarika
FarmaKostarika Don Oscar, Brazílie Castelo
OdrůdaArabica Red Catuai, Arabica Yellow Catuai
ZpracováníHoney
Sklizeňbřezen 2020
CertifikaceKáva z rukou farmáře
Chuťmarcipán, lesní ovoce, lískové ořechy
Doporučené množství18 g (kávy) / 40 g (nápoje)
Doporučená teplota93,5 °C
Balení350 g
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot