Espresso Tam Dem - léto 2016

Tam Dem Espresso - podzim 2016

Dostupnost: Skladem

Cena vč. DPH
330 Kč
Add Items to Cart
NEBO

Podzimní Tam Dem se skládá z čerstvých sklizní z Kostariky (Ricardo Calderón - Los Girasoles) a Etiopie (Guji Heleanna). Jedná se o mikroloty zpracované white honey a promytou metodou, které jsme zakoupili v rámci našeho systému "Káva z rukou farmáře". V chuti převládají tóny marcipánu, perníku a peckového ovoce.

Velikost balení 350 g

Popis produktu

Při tvoření espresso směsi Tam Dem vždy hledáme kávy s výrazným a osobitým charakterem, které pohromadě vytvoří komplexní a netradiční chuťový zážitek.

Podzimní Tam Dem je složen z následujících káv:

  • Kostarika Los Girasoles - 50 %
  • Etiopie Guji Heleanna - 50 %

Farma Los Girasoles se nachází v nejznámějším z kostarických kávových regionů - Valle de Dota, Tarrazu (mapa). Majitel farmy, pan Ricardo Calderon, zde začal pěstovat kávovníky a cukrovou třtinu již v roce 1978. Svůj vlastní zpracovatelský závod (Los Angeles) si Ricardo postavil až v roce 2009 během tzv. "micromill" revoluce. Získal tak možnost zpracovávat třešně nejen z vlastních farem, ale také od ostatních rodinných příslušníků a sousedů. V roce 2011 se proslavil vítězstvím na prestižní soutěži Cup of Excellence.

Ricardo vlastní několik farem, které se dále dělí do menších lotů. My jsme letos nakoupili kávy z farem Girasoles a El Vendaval. Ricardo se o všechny farmy stará se svými dvěma syny Maikolem a Diegem. Ricardo využívá moderní eko-loupačky Penagos, které zbaví třešně slupky a dužiny před samotným sušením na afrických postelích. Díky tomuto přístroji může produkovat různé "honey" metody zpracování a výrazně tak ovlivňovat výslednou chuť.

Tento mikrolot jsme vybrali během naší návštěvy u rodiny Calderón v březnu letošního roku. Jedná se o odrůdu catuaí zpracovanou white honey metodou (video zde). V chuti má velmi jemné tóny marcipánu, mléčné čokolády a peckového ovoce.

Fotky z naší návštěvy farem rodiny Calderón si můžete prohlédnout v galerii na Flickru.

Etiopská káva Guji byla zakoupena přes interní etiopskou burzu ECX a následně vytříděna a zabalena v závodě paní Heleanny Georgalis, s kterou již 4 rokem spolupracujeme. Jedná se o lednovou sklizeň, která dorazila do Evropy v září.

Sběr a výkup třešní probíhá od stovek drobných farmářů žijících v okolí zpracovatelského závodu v regionu Guji. Kávová zrnka jsou nejprve zbavena svrchní slupky a části dužiny pomocí lisu na kávu (tzv. pulper). Následuje 36hodinové máčení zrn ve fermentačních nádržích, kdy se zbylé cukry obalující zrnko vykvasí. Po manuálním promytí již skoro čistá zrna putují do poslední nádrže, kde stráví závěrečných 16 hodin před samotným sušením. To probíhá vždy na vyvýšených afrických postelích pokrytých jutou nebo umělou tkaninou.

Veškerá káva z regionu Guji je následně převezena do centrály ECX (Ethiopian Commodity Exchange) ve městě Awasa. Zde jsou jednotlivé loty vytříděny dle počtu defektů, upraženy a odegustovány místními Q gradery. Aukce všech lotů probíhá v centrále ECX v hlavním městě Addis Abeba.

Káva byla vytříděna do nejvyššího stupně jakosti v závodě paní Heleanny, která nepoužívá klasické pásy, ale statické stoly (video). Takové třídění je sice výrazně pomalejší (v závodě zvládnou vytřídit pouhých 16 pytlů denně), ale výsledkem je perfektně čistá káva bez defektů.

Náš lot se vyznačuje květinovou aromatikou, svěžími tóny medu a peckového ovoce.

Fotky z letošní návštěvy paní Heleanny si můžete prohlédnout v galerii na Flickru.

Doporučená příprava:

  • Množství kávy: 9 g (single), 18 g (double)
  • Teplota: 93,5°C
  • Výsledná váha nápoje: 20 g (single), 40 g (double)
  • Délka extrakce: 28-30 vteřin
  • Poměr extrakce: 45 %
(Testováno na kávovaru Speedster při použití misek VST 18 g)

Další informace

Farma Kostarika Los Girasoles, Etiopie Guji Heleanna
Země původu Kostarika, Etiopie
Zpracování kávy Promytá
Odrůda kávy Yellow Catuai, Etiopské původní
Certifikace Káva z rukou farmáře
Chuťový profil perník, marcipán, peckové ovoce
Doporučené množství 18 g (kávy) / 40 g (nápoje)
Velikost balení 350 g
Min. trvanlivost V ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.

Možná Vás zaujme i následující

Degustační balení

Degustační balení

290 Kč
Dárkový kávový set Francouz

Dárkový kávový set Francouz

2 500 Kč
Technivorm Moccamaster KBGT-741

Technivorm Moccamaster KBGT-741

5 990 Kč
 

Video

Čekejte prosím...

Produkt "{{var product.name}}" byl přidán do košíku.



Pokračovat v nákupu nebo Přejít do košíku a zaplatit

Produkt "{{var product.name}}" byl odebrán z košíku.


Pokračovat v nákupu