Pokud si přejete obdržet zásilku do Vánoc, objednávejte do 17. 12. Později již nemůžeme garantovat včasné doručení.

Vánoční kávový set - Etiopie

Dvě odlišné metody zpracování kávy (2 x 200 g)
Vánoční kávový set - Etiopie
Dvě odlišné metody zpracování kávy (2 x 200 g)
600 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 2 x 200 g
/
Skladem

Každý rok se snažíme k Vánocům nabídnout něco mimořádného. Letos jsme vybrali kávy ze dvou proslulých etiopských regionů Shakiso a Kochere (Cana a Gedebe), zpracované dvěma odlišnými metodami. Náš dárkový set vám ukáže, jaký způsobem rozdílné zpracování třešní ovlivňuje výslednou chuť kávy v šálku.

Etiopie Cana

Suchým způsobem zpracovaná káva od producentů z vesnice Cana. Tento mikrolot jsme osobně vybrali v únoru v hlavním městě Etiopie Addis Abeba. Samotnou farmu jsme naposledy navštívili v roce 2011. Jedná se o poměrně odlehlou oblast v regionu Guji, asi 5 hodin autem z Yirga Alem. Cesta je nezapomenutelná. Mezi neustálými výměnami píchnutých kol se můžete kochat typickými vesnickými domy, zpracovatelskými závody a samozřejmě nádhernou přírodou. S kávou z farmy Mormora se nám podařilo vyhrát prestižní soutěž o nejlepší espresso na Nordic Barista Cup v Kodani v roce 2012. Od té doby k ní máme velmi srdečný vztah. Cana je název vesnice, ze které pochází samotné třešně vykoupené od drobných producentů, kteří žijí v okolí. Třešně se sbírají z divoce rostoucích kávovníků od listopadu do ledna. Náš mikrolot je zpracovaný suchou metodou, tzn., že se čerstvě sebrané třešně suší ve slupce na afrických postelích po dobu cca 10 dnů v závislosti na počasí. Následně jsou mechanicky vyloupány a ručně protříděny. Cana je fantasticky ovocná, svěží a sladká káva s tóny malin, zralých jahod a kakaa.

Etiopie Gedebe

Promytým způsobem zpracovaná káva z legendárního regionu Kochere v Yirgacheffe. Tuto kávu jsme zakoupili od známé exportérky paní Heleanny Georgalis, s kterou již 7. rokem v Etiopii spolupracujeme. Sběr a výkup třešní probíhá od stovek drobných farmářů žijících v regionu Kochere, na zpracovatelském závodu pana Birehanu Mulatu Berso. Kávová zrnka jsou nejprve zbavena svrchní slupky a části dužiny pomocí lisu na kávu (tzv. pulper). Následuje 36hodinové máčení zrn ve fermentačních nádržích, kdy se zbylé cukry obalující zrnko vykvasí. Po manuálním promytí již skoro čistá zrna putují do poslední nádrže, kde stráví závěrečných 16 hodin před samotným sušením. To probíhá vždy na vyvýšených afrických postelích pokrytých jutou nebo umělou tkaninou. Kávy zpracované v závodě paní Heleanny jsou speciální tím, že se zde používají statické stoly na ruční třídění zelené kávy. Výsledná káva má tak minimum defektů, které by mohly negativně ovlivnit chuť. Tato káva se vyznačuje pro Yirgacheffe typicky květinovým aroma s nádechem citrusů. V chuti pak dominují sladké tóny žlutého ovoce (sušené meruňky a žlutý meloun), černého čaje a medu.

Obě kávy vyniknou především při přípravě filtrované kávy, ale budou chutnat skvěle i na espressu. Určitě potěší každého nadšence, kterého baví objevovat nové chutě.

Dárkové balení obsahuje 2 sáčky po 200 g.

Vánoční dárkový set nabízíme pouze do vyprodání zásob.

Podrobné informace
ZeměEtiopie
FarmaGedebe, Kochere, Yirgacheffe a Cana, Shakiso, Guji
OdrůdaArabica Etiopské původní
ZpracováníPromytá a suchá
Sklizeňleden 2018
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, Espresso, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
ChuťGedebe - žluté ovoce, černý čaj, med / Cana - maliny, zralé jahody, kakao
Balení2 x 200 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot