Daye Bensa

  • Zpracovatelský závod / farmy

    Daye Bensa / Bombe, Hamasho, Rumudamo a další

  • Země

    Etiopie

  • Region

    Addis Abeba / Bensa

  • Sklizeň

    Prosinec - únor

  • Spolupráce

    Od roku 2022

Tento rodinný podnik bratrů Dukamo produkuje dle našeho názoru ty nejlepší naturální kávy v Etiopii

Daye Bensa
Daye Bensa
Daye Bensa
Daye Bensa
Daye Bensa
Daye Bensa
Daye Bensa
Daye Bensa

Rodina Dukamo

Daye Bensa je rodinný podnik, vlastněný bratry Asefou a Mulugetou Dukamo a v současné době provozovaný především synem Asefy Keneanem. Rodina vlastní 71 zpracovatelských stanic v různých regionech, letos (2025) nově otevřený zpracovatelský závod a také dvě kavárny v hlavním městě Addis Abeba.

Zpracovatelský závod

Zpracovatelský závod společnosti Daye Bensa se nachází v Addis Abeba a patří se svým skladem mezi největší v zemi. Probíhá zde finální zpracování zrn před samotným exportem. To zahrnuje vyloupání, vyčištění, optické a ruční třídění a balení do Grainpro a jutových pytlů. Samotná konsolidace kontejnerů se odehrává až v přístavu Džibuti, kam se pytle s kávou posílají na nákladních autech nebo vlakem.

Farmy

Každý rok se snažíme nakupovat ze stejných zpracovatelských stanic, kterými jsou Hamasho, Bombe a Rumudamo. Tyto stanice se nachází ve stejném regionu Bensa. Vykupují třešně od drobných pěstitelů z okolních vesnic. Mnozí vozí třešně až později v sezóně, protože v těchto výškách dozrávají pomalu. Díky úsilí společnosti Daye Bensa a jejich agronomů se daří zdejším farmářům zvyšovat kvalitu kávy a výnos na jejich farmách. Zároveň, jako hlavní nákupčí třešní v regionu, a tím pádem nejdůležitější soukromá společnost, Daye Bensa investuje spoustu zdrojů do infrastruktury, vzdělávání a zdravotní péče.

Zpracování

U káv od společnosti Daye Bensa se zaměřujeme pouze na suchým způsobem zpracované mikroloty, tzv. "naturály". Proces suchého zpracování ve stanicích jako Hamasho, Bombe nebo Rumudamo je stejný, jako všude jinde v Etiopii. Čerstvě sebrané a dodané třešně od drobných producentů z okolí stanice jsou nejprve ponořeny do nádrže s vodou, aby se vytřídily třešně nižší hustoty (tzn. nedozrálé). Následně se přemístí na africké postele, kde se suší do doby než dosáhnou cca 12% vlhkosti. Během této doby se neustále manuálně přehrabují, aby bylo sušení co nejvíce homogenní.

Hlavní výhodou tohoto procesu v Etiopii, oproti ostatním pěstitelským zemím, je velké množství pracujících na farmě, kteří se o kávu neustále starají a vybírají defektní nebo nedozrálé třešně v průběhu sušení. Usušené třešně se zabalí do Grain Pro plastových pytlů a odvezou se do zpracovatelského závodu v hlavním městě Addis Abeba.

Zajímavosti

S kávou ze stanice Hamasho dosáhla společnost Daye Bense v roce 2022 na 2. místo v prestižní soutěži Cup of Excellence.

Poslechněte si podcast:

Přečtěte si náš blog:

Etiopie plná cuppingu, kultury a fascinujících zvyků
Etiopie plná cuppingu, kultury a fascinujících zvyků
Přečtěte si víc

Ochutnejte

Etiopie Hamasho

Etiopie
405 Kč
Přejít do detailu