Santa Rosa 1900

  • Farma

    Santa Rosa 1900 - Macho, Evangelista, Trapiche, La Plaza, La Unión

  • Země

    Kostarika

  • Region

    Santa Rosa de León Cortés, Tarrazu

  • Nadmořská výška

    1900 - 2000 m n.m.

  • Odrůdy

    Caturra, villa sarchi, geisha, typica, mokka, bourbon, SL 28

  • Sklizeň

    Leden - březen

  • Spolupráce

    Od roku 2013

Každoročně chuťově nejkomplexnější kávy pochází od Efraína "Macho" Naranjo a jeho syna Kevina z farmy Macho v regionu Tarrazu

Santa Rosa 1900
Santa Rosa 1900
Santa Rosa 1900
Santa Rosa 1900
Santa Rosa 1900
Santa Rosa 1900
Santa Rosa 1900
Santa Rosa 1900

Farma

Rodina Efraína Naranja pěstuje kávu přes 30 let. Před více než 15 roky, díky tzv. "micro-mill revoluci", postavil Efraín se svými syny Gelberthem a Kevinem vlastní mini-zpracovatelský závod ve vesnici Santa Rosa de León Cortés, který díky nadmořské výšce nazvali Santa Rosa 1900.

S Efraínem a Kevinem spolupracujeme od roku 2013 a kávy z jejich farmy Macho patří mezi naše nejoblíbenější. Během každoročních březnových návštěv vybíráme kávy většinou z farem Macho nebo Trapiche. Efraín a Kevin patří mezi producenty, kteří neustále něco inovují. Nedávno se pochlubili zastíněnými dvoupatrovými africkými postelemi a uchováváním pergamenu v dvojitém Grainpro obalu. Pomalejší sušení má obrovský vliv na rychlost stárnutí kávy, která je pro pražírnu zcela zásadní. Proto veškeré podobné iniciativy ze strany producentů náležitě kvitujeme a rádi si za takové kávy připlatíme.

Producent

V roce 2007 si Efrain „Macho“ Naranjo koupil svůj první pozemek na horských svazích Santa Rosa de Leon Cortes v Tarrazu v Kostarice. Po několika těžkých letech si mohl koupit další pozemek a nyní má jeho farma Santa Rosa 1900 28 hektarů osázených všemi druhy kávy. Původně provozoval farmy a zpracovatelský závod společně se svými dvěma syny – Gelberthem a Kevinem. Po rodinných neshodách pokračuje pouze s mladším Kevinem.

Efraín a Kevin patří mezi producenty, kteří neustále něco inovují. Nedávno se pochlubili zastíněnými dvoupatrovými africkými postelemi a uchováváním pergamenu v dvojitém Grainpro obalu. Pomalejší sušení má obrovský vliv na rychlost stárnutí kávy, která je pro pražírnu zcela zásadní. Proto veškeré podobné iniciativy ze strany producentů náležitě kvitujeme a rádi si za takové kávy připlatíme.

Zpracování

Kávové třešně se zpracovávají typickým kostarickým způsobem za použití mechanických ekoloupaček Penagos, kterým říkáme „džusovačky“. Jedná se de facto o mechanický lis, kde lze nastavit klapkou kolik dužiny chcete ponechat na zrnku. Efraín a Kevin zpracovávají kávu všemi čtyřmi způsoby honey metody, které v Kostarice rozlišují - white, yellow, red a black. Jelikož je relativní vlhkost ovzduší celoročně vysoká, kolem 80%, je zde kladen vysoký důraz na kvalitní sušení. Probíhá tradičně na afrických postelích. Zrnka jsou v pravidelných intervalech, v řádu hodin, otáčena, aby se sušila rovnoměrně a tím se předešlo případné fermentaci nebo shnití zrnek během procesu sušení. Kvalitní sušení také prodlužuje životnost zelené kávy, což je klíčový faktor pro nás jako pražírnu kávy. Sušení honey metodou zpracovaných káv probíhá po dobu 15-18 dní. V případě špatného počasí se třešně dosuší v mechanických sušičkách na požadovaných 11-12% vlhkosti.

Zajímavosti

Kávu z farmy Macho můžete také ochutnat (a porovnat) u našich oblíbených světových pražíren, jako např. Phil & Sebastian (Kanada), Square Mile Coffee Roasters (GB) a Koppi (Švédsko).

Poslechněte si podcast:

Přečtěte si náš blog:

Kostarika: Hola Teresa, tranquilla!
Kostarika: Hola Teresa, tranquilla!
Přečtěte si víc

Ochutnejte

Kostarika Macho

Kostarika
465 Kč
Přejít do detailu