Twongerekawa Coko

Coko je drobný zpracovatelský závod ukrytý hluboko v horách regionu Gakenke, který vlastní družstvo Twongerekawa Coko. Mise družstva je pomocí kávového obchodu zlepšit životní podmínky farmářů v regionu s důrazem na situaci žen - farmářek.

Zpracovatelské stanice: Coko
Družstvo: Twongerekawa Coko cooperative society
Lokalita: Gakenke, Rwanda (mapa)
Odrůdy: bourbon
Nadmořská výška: 2000 - 2300 m n.m.
Sklizeň: duben - červen
Jak dlouho kávu nakupujeme: od roku 2013

O závodu

Coko je drobný zpracovatelský závod ukrytý hluboko v horách regionu Gakenke, který vlastní družstvo Twongerekawa Coko. Družstvo se skládá z profesionálních agronomů (8 žen a 4 mužů) a jeho aktuální presidentkou je paní Therese Nyirangwabije. Mise družstva je pomocí kávového obchodu zlepšit životní podmínky farmářů v regionu s důrazem na situaci žen - farmářek ovlivněných genocidou na konci 20. stol.

Za skvělou kávu tu platíme obvykle více než dvojnásobné ceny než je aktuální cena Fair Trade certifikované rwandské kávy. Díky nim si farmáři a farmářky mohou dovolit investovat do infrastruktury zpracovatelského závodu nebo potřeb pro zemědělství, a každý rok tak z výnosů o něco zlepšují své životní podmínky.

Therese Nyirangwabije

Se pohybuje v kávovém světě od svých šesti let, kdy ji rodiče svěřili první kávové stromky. Postupně jí předávali veškeré své znalosti a dovednosti. Se svými rodiči vždy soutěžila, kdo vypěstuje lepší kávu. Kvůli studiím kávu na nějaký čas opustila, aby se k ní o pár let později opět vrátila. Založila místní družstvo, které podporovalo mladé dívky v pěstování kávy. Dnes je prezidentkou Twongerekawa Coko, které také podporuje mladé lidi v zájmu o kávu skrze různé vzdělávací programy.

O zpracování

Veškerá káva je sklizena ručně, fermentována po dobu 12 hodin na suchu, následně 18 hodin ve fermentačních nádržích a sušena na afrických postelích. Jelikož jsou v kopcovité a vysoko položené oblasti, kde vody je málo, pořídili si moderní a úsporné kolumbijské loupačky.

Manažerem stanice je od roku 2016 pan Felicien Hakizimana, který svým progresivním přístupem vylepšuje procesy zpracování kávy. Ve spolupráci se známou stanicí Rushashi začali inovovat proces zpracování a posledních pár let produkují skvělé honey kávy, které obvykle nakupujeme pro naše předplatitele. Tento způsob spočívá ve vyloupání zrn z třešní takovým způsobem, že na nich zůstane 40% dužiny. Ty se pak pomalu suší na zastíněných afrických postelích a pečlivě a často se obracejí. 

Agronomové z Coko předávají své znalosti drobným farmářům, kteří díky tomu dokázali výrazně zvýšit výnos kávovníků. Ročně vyprodukuje 800 farmářů v okolí stanice zhruba 300 tun výběrové kávy, sklizené a zpracované dle zásad ekologického zemědělství (prozatím bez certifikace). Mezi odrůdy, které se na farmách v okolí vyskytují, patří různé pododrůdy tradičního bourbonu: French Mission, Jackson, Mbirizi a Pop 3303/21.

Kapacita družstva je nyní na svém maximu a výstavba nových afrických postelí je díky problematickému terénu velmi složitá a nákladná.

V současné době přistupují k dělení kávy na na loty dle vesnice, odkud káva do zpracovatelské stanice přichází - Gitaba, Buhuri a Gitambi. My obvykle nakupujeme tu z vesnice Gitaba.

Potato defect

Kávy ze Rwandy někdy může postihnout chuťový defekt známý pod označením „bramborový". Ten vzniká infikováním kávové třešně hmyzem antestia a naplno se projevuje teprve až při namletí upražené kávy. Bohužel je tak zcela skrytý během celého procesu zpracování a třídění kávy a prozatím nikdo nenašel spolehlivý recept na jeho odstranění. K jeho výraznému snížení může dojít pouze velmi důkladným tříděním třešní a zrn. Kávy ze Rwandy mají však tak zajímavý a osobitý charakter, že jim občasný výskyt této vady odpustíme.

Poslechněte si náš podcast

Ochutnejte tuto kávu

Rwanda Coko

Rwanda Coko

Aktuálně nedostupné
Vaše cena (vč. DPH)
350 Kč
Není skladem