Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Kávové předplatné - březen 2023
1. 3. 2023

Kávové předplatné - březen 2023

Coko je drobný zpracovatelský závod ukrytý hluboko v horách regionu Gakenke. Vysoká nadmořská výška (2300 m n.m.), tradiční odrůda bourbon a honey metoda zpracování se v chuti promítají do tónů mléčné čokolády, pomeranče, vanilky a hřebíčku. Univerzální a velmi pitelná káva.

Sdílejte

Coko je název zpracovatelského závodu, který vlastní družstvo Twongerekawa Coko. Družstvo se skládá z profesionálních agronomů (8 žen a 4 muži) a předsedá mu paní Therese Nyirangwabije. Misí družstva je pomoci kávového obchodu zlepšit životní podmínky farmářů v regionu s důrazem na situaci žen - farmářek ovlivněných genocidou na konci 20. stol.

Coko ročně vyprodukuje 300 tun výběrové kávy, sklizené a zpracované dle zásad ekologického zemědělství (prozatím bez certifikace). Veškerá káva je sklizena ručně, vyloupána a sušena na afrických postelích. Kapacita družstva je nyní na svém maximu a výstavba nových afrických postelí je díky problematickému terénu velmi složitá a nákladná.

Toto je náš devátý rok spolupráce s družstvem Coko. Stejně jako v loňském roce jsme z nové sklizně zakoupili dva mikroloty. Tento honey metodou zpracovaný lot je určený pouze pro Vás, naše předplatitele. Jedná se o výběr ze sběru farmářů žijících v okolí vesnice Gitaba. Díky prémiové ceně, kterou jsme družstvu zaplatili, mohou investovat do zvelebování vesnice, do nákupu dobytka nebo rozšíření afrických postelí na sušení kávy. Za poslední dobu přibylo komunitní centrum pro ženy, kde se věnují volnočasovým aktivitám. Probíhá vysazování původních stromů a banánovníků mezi kávové keře, kterým poskytují stín. Jsou důležité také pro stabilnější mikroklima, výživu půdy a v neposlední řadě jako další zdroj příjmu. Posledním přírůstkem je meteostanice pro denní předpověď počasí. To je důležité pro plánování fermentace a sušení kávy během sklizně.

Náš podcast o Rwandě Coko

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Měníme se a s tím i naše obaly

Měníme se a s tím i naše obaly

Přišli jste na náš e-shop a museli zkontrolovat, že jste na správné adrese? Viděli jste neznámé sáčky kávy, a přitom na nich bylo naše logo? Změnili jsme totiž způsob, jakým prezentujeme naše kávy, aby byl pro zákazníky jednoduchý, přehledný a univerzální. Tak si ho pojďme představit.

Přečtěte si více
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

Během ledna jsme se ohlédli za rokem 2023. Nejdříve nám to nepřišlo, ale v uplynulém roce se toho stalo opravdu hodně. A rádi bychom se o to s vámi podělili a trochu i pochlubili.

Přečtěte si více