podcast: doubleshot slaví 10 let!
podcast: doubleshot slaví 10 let!
Káva - velký byznys s malými farmáři

Káva - velký byznys s malými farmáři

V doubleshotu jsme se při jeho vzniku zavázali, že kávu budeme nakupovat co nejpřímější cestou, aby mezi jejím pěstitelem a námi byl co nejkratší řetězec. Díky tomu farmář dostal férovou cenu za své produkty a my přesně tu kávu, kterou chceme. A jsme rádi, že na tento způsob obchodu přechází čím dál tím více pražíren. Sice se takto stále nakupují jen jednotky procent světového objemu kávy, ale každé procento je cestou ke zlepšení neférového systému, ve kterém je pěstitel laicky řečeno na spodu potravinového řetězce. Jakto?

Přečtěte si více
Na skok do: Prostor a čas

Na skok do: Prostor a čas

V sérii krátkých medailonků vás zavedeme do našich partnerských kaváren. Dnes se podíváme do kavárny kousek za Prahou, do malebné Hostivice.

Přečtěte si více
Na skok do: Kristyjan Chocolatiers

Na skok do: Kristyjan Chocolatiers

V sérii krátkých medailonků vás zavedeme do našich partnerských kaváren. Dnes se podíváme do ráje milovníku pralinek tradičných i netradičných chutí, do Kristyjan Chocolatiers.

Přečtěte si více
Na skok do: Musa restaurant

Na skok do: Musa restaurant

V sérii krátkých medailonků vás zavedeme do našich partnerských kaváren. Dnes se podíváme na pražské předměstí do Radotína, kde najdeme restauraci Musa.

Přečtěte si více
Na skok do: Bikeheart

Na skok do: Bikeheart

V sérii krátkých medailonků vás zavedeme do našich partnerských kaváren. Začínáme v plzeňském srdci cyklistiky, které se nachází ve Štruncových sadech u řeky Radbuzy.

Přečtěte si více
Podcast #52: Na kávě s Jíťou Milotovou Ekartovou, InConexus, Kolumbie

Podcast #52: Na kávě s Jíťou Milotovou Ekartovou, InConexus, Kolumbie

Jíťa se přes různá angažmá v kávovém světě dostala až do kolumbijské exportérské společnosti InConexus, od které jsme letos měli skvělý růžový bourbon z farmy La Loma. Jíťa zde má na starost širokou škálu činností - od práce na projektech se samotnými farmáři, přes marketing, až po udržovaní kontaktu s pražírnami.

Přečtěte si více
El Salvador Káva ze země Spasitele

El Salvador Káva ze země Spasitele

Přečtěte si více
Kávové kurzy pro nadšence, profesionály i ty, kdo by se profesionály stát chtěli

Kávové kurzy pro nadšence, profesionály i ty, kdo by se profesionály stát chtěli

Uvažovali jste o kurzu přípravy kávy, ale nevíte, jak se rozhodnout? Chtěli byste kurzem potěšit své blízké, ale nevíte, který vybrat? Přinášíme vám shrnutí jednotlivých lekcí a odpovědi na nejčastější otázky.

Přečtěte si více
Voda je základ

Voda je základ

A přitom často opomíjenou součástí přípravy kávy. Můžete mít sebelepší technologie, ale pokud zvolíte špatnou filtraci vody, nemusí káva chutnat dle vašich představ. A nejen že ovlivňuje chuť nápoje, ale také může ovlivnit funkci a životnost vašeho kávovaru.

Přečtěte si více
Nitro coffee – nová dobrodružství v studené kávě

Nitro coffee – nová dobrodružství v studené kávě

Když jsme někdy kolem roku 2014 prvně slyšeli o nitro coffee, kávě nasycené dusíkem, moc nám to nedávalo smysl a vlastně jsme ani nevěděli, co si pod tím představit. V Americe to tehdy bylo považováno za nový trend, který měl dobýt trh výběrové kávy. Uplynulo šest let a my pro vás v Karlíně připravujeme vlastní nitro kávu.

Přečtěte si více
Burundi – Letos bez Mikuby

Burundi – Letos bez Mikuby

Kávy z Burundi k nám nedávno dorazily. Bohužel bez námi i vámi oblíbené Mikuby z Long Miles Coffee Project. V následujícím článku vám osvětlíme aktuální situaci v Burundi a vyhlídky do další sklizně.

Přečtěte si více
Příprava kávy - espresso vs. alternativy

Příprava kávy - espresso vs. alternativy

Aeropress, french press, V60 - filtrovaná káva, překapávaná, alternativní metody - to zní všechno moc pěkně, ale co když máte rádi prostě to svoje espresso, cappuccino nebo latté? Jaký je rozdíl v přípravě takových káv, jaké vybavení potřebujete a jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými modely? Pojďme se na to podívat po pořádku.

Přečtěte si více
Podcast: Na kávě s Michalem Molčanem

Podcast: Na kávě s Michalem Molčanem

Michal je zakladatel Standart magazínu, který můžete potkat takméř v každé kavárně a vychází v současné době ve 4 jazykových mutacích (československá, ruská , japonská a anglická). Pořadatel kávových festivalů a člen výboru slovenského SCA. Letos byl zařazen do výběru 30 pod 30 slovenského Forbesu.

Přečtěte si více
Výběrová káva z pohledu producenta

Výběrová káva z pohledu producenta

Definic pojmu výběrová káva (anglicky specialty coffee) je mnoho. Poprvé ho použila paní Erna Knutsen v roce 1974, kdy tímto pojmem označila kávu nejlepší chuti, pěstovanou ve speciálních mikroklimatech. Nejkonkrétnější je asi definice dle Asociace pro výběrovou kávu SCA, která říká, že jako výběrovou kávu je možné označovat tu kávu, která při odborném hodnocení dosáhne minimálně 80 bodů ze 100 a zároveň přesně specifikuje nežádoucí defekty.

Přečtěte si více
Jak správně podávat filtrovanou kávu

Jak správně podávat filtrovanou kávu

Příprava kávy má mnoho pravidel, obzvlášť pokud chcete docílit fantastického šálku. Dobrá zpráva ale je, že samotné servírování už (skoro) žádná pravidla nemá a kávu si můžete vychutnat tak, jak vyhovuje vám. Pořád je tu pár doporučení, která ze fantastického šálku kávy udělají nezapomenutelný.

Přečtěte si více
Odrůda: Catuaí

Odrůda: Catuaí

Když pro tuto uměle vyšlechtěnou odrůdu hledali v roce 1949 jméno, vybrali slovo “catuaí”, což znamená v jazyce indiánu Tupi – Guarani „velmi dobrý“.

Přečtěte si více