Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?
Meruňky, karamel, vlašské ořechy, kakao, med, třešně… možná se někdy díváte na popisy káv na našich sáčcích a nevěřícně kroutíte hlavou. To tam opravdu cítíte? Je to nějak dochucené? Chutná to tak proto, že to roste pod ovocnými stromy? Pokud vás někdy zajímalo, kde se tyto chutě kávy berou a zda jsou faktem nebo subjektivním vjemem, přijměte naše pozvání do kouzelného světa… kvašení a mikroorganismů.
Přečtěte si víceVzpomínáte si na naše starší balení kávy, na kterých jste vídali nálepku se symbolem zrnka v ruce? Jedná se o naše interní označení “Káva z rukou farmáře”, které dáváme farmám, které jsme osobně navštívili. Na nových sáčcích se už symbol neobjevuje, ale to neznamená, že jsme s návštěvami a nákupy přímo u producentů polevili. Právě naopak!
Přečtěte si víceV doubleshotu jsme se při jeho vzniku zavázali, že kávu budeme nakupovat co nejpřímější cestou, aby mezi jejím pěstitelem a námi byl co nejkratší řetězec. Díky tomu farmář dostal férovou cenu za své produkty a my přesně tu kávu, kterou chceme. A jsme rádi, že na tento způsob obchodu přechází čím dál tím více pražíren. Sice se takto stále nakupují jen jednotky procent světového objemu kávy, ale každé procento je cestou ke zlepšení neférového systému, ve kterém je pěstitel laicky řečeno na spodu potravinového řetězce. Jakto?
Přečtěte si víceJíťa se přes různá angažmá v kávovém světě dostala až do kolumbijské exportérské společnosti InConexus, od které jsme letos měli skvělý růžový bourbon z farmy La Loma. Jíťa zde má na starost širokou škálu činností - od práce na projektech se samotnými farmáři, přes marketing, až po udržovaní kontaktu s pražírnami.
Přečtěte si víceUvažovali jste o kurzu přípravy kávy, ale nevíte, jak se rozhodnout? Chtěli byste kurzem potěšit své blízké, ale nevíte, který vybrat? Přinášíme vám shrnutí jednotlivých lekcí a odpovědi na nejčastější otázky.
Přečtěte si víceKdyž jsme někdy kolem roku 2014 prvně slyšeli o nitro coffee, kávě nasycené dusíkem, moc nám to nedávalo smysl a vlastně jsme ani nevěděli, co si pod tím představit. V Americe to tehdy bylo považováno za nový trend, který měl dobýt trh výběrové kávy. Uplynulo šest let a my pro vás v Karlíně připravujeme vlastní nitro kávu.
Přečtěte si víceAeropress, french press, V60 - filtrovaná káva, překapávaná, alternativní metody - to zní všechno moc pěkně, ale co když máte rádi prostě to svoje espresso, cappuccino nebo latté? Jaký je rozdíl v přípravě takových káv, jaké vybavení potřebujete a jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými modely? Pojďme se na to podívat po pořádku.
Přečtěte si víceMichal je zakladatel Standart magazínu, který můžete potkat takméř v každé kavárně a vychází v současné době ve 4 jazykových mutacích (československá, ruská , japonská a anglická). Pořadatel kávových festivalů a člen výboru slovenského SCA. Letos byl zařazen do výběru 30 pod 30 slovenského Forbesu.
Přečtěte si víceDefinic pojmu výběrová káva (anglicky specialty coffee) je mnoho. Poprvé ho použila paní Erna Knutsen v roce 1974, kdy tímto pojmem označila kávu nejlepší chuti, pěstovanou ve speciálních mikroklimatech. Nejkonkrétnější je asi definice dle Asociace pro výběrovou kávu SCA, která říká, že jako výběrovou kávu je možné označovat tu kávu, která při odborném hodnocení dosáhne minimálně 80 bodů ze 100 a zároveň přesně specifikuje nežádoucí defekty.
Přečtěte si vícePříprava kávy má mnoho pravidel, obzvlášť pokud chcete docílit fantastického šálku. Dobrá zpráva ale je, že samotné servírování už (skoro) žádná pravidla nemá a kávu si můžete vychutnat tak, jak vyhovuje vám. Pořád je tu pár doporučení, která ze fantastického šálku kávy udělají nezapomenutelný.
Přečtěte si víceJste si jisti, že chcete provést tuto operaci?