Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Kávové předplatné - listopad 2022
2. 11. 2022

Kávové předplatné - listopad 2022

Pro listopadové předplatné vybrala Vaši kávu Tereza přímo na zpracovatelském závodu Los Angeles v Kostarice. Během naší každoroční březnové návštěvy měla možnost ochutnat mnoho káv z produkce rodiny Calderón a pro Vás, naše předplatitele, vybrala exkluzivně tuto kávu z farmy El Vendaval.

Sdílejte

Jedná se o odrůdu červený catuaí zpracovaný honey metodou. V šálku naleznete ovocitost broskví, tóny nugátu a sladkost tureckého medu. Podívejte se na představení kávy a pozdrav od Fernandy z Kostariky. 

Kostarika Los Angeles

Region: Tarrazu, Kostarika
Producent: rodina Calderón
Zpracování: honey
Odrůda: červený catuaí

Rodina Calderón by se dala považovat za matadory v pěstování kávy. První farmu založil Ricardo Calderón již v roce 1975 pod názvem La Granadilla. Od té doby rodina Calderón pracovala na tom, aby zvýšila své výnosy z pěstování kávy. V minulosti totiž bylo jedinou možností pro zvýšení zisku zvýšení produkce. Kávové třešně (sklizená, nezpracovaná káva) totiž vykupovaly tzv. kooperativy za ceny, které určovala aktuální cena na komoditním trhu s kávou bez ohledu na jejich kvalitu nebo zralost. To se však změnilo v letech 2009 - 2011, kdy v Kostarice proběhla takzvaná micro mill revoluce. Farmáři se naučili stavět své vlastní malé zpracovatelské stanice, a začali tak produkovat kávu pod svým jménem. Hlavně díky tomu ale měli pod kontrolou celý proces zpracování, což mělo obrovský vliv na zvýšení kvality produkované kávy. Vyšší kvalita se okamžitě odrazila i ve vyšší výkupní ceně. A Calderónovi v tomto ohledu patří vůbec k nejúspěšnějším v celé Kostarice.

Jedni z nejúspěšnějších producentů

Pravidelně se účastní soutěže Cup of Excellence, kde zaznamenávají výrazné úspěchy - v roce 2017 3. místo, v roce 2018 1. místo, v roce 2019 2. místo, v roce 2020 3. místo a letos opět 1. místo. Všechny tyto úspěchy zaznamenali s odrůdou geisha, která je stále držitelem rekordu v ceně za jednu libru kávy nabídnutou v aukci, a to 300,09 USD. V roce 2018 získali i druhé místo s odrůdou typica mejorada. Za peníze ze soutěží si pořídili optickou třídičku na zelenou kávu, čímž ještě zdokonalili proces třídění, a tím výslednou kvalitu své kávy.

Honey metoda

Beneficio Los Angeles zpracovává kávu typickým kostarickým způsobem, a to všemi honey metodami. Pro vyloupání třešní se zde používají kolumbijské eko pulpery Penagos, které odstraní dužinu s minimálním použitím vody. Po vyloupání kávy putují na betonová patia, kde se suší až do výsledné vlhkosti 9 - 13 %. To trvá několik dnů až týdnů v závislosti na počasí a vlhkosti ovzduší, která je zde v Santa Marii celoročně kolem 80 %. V případě špatného počasí kávu suší v teplovzdušných sušičkách, tzv. guardiolas, do kterých se jako palivo využívá pergamen z vyloupané kávy.

Chcete se stát předplatitelem

První středu v měsíci odesíláme balíček čerstvě pražené kávy přímo k vám. Pro kávové předplatné vybíráme každý měsíc ty nejzajímavější kávy, které jsme nakoupili. Často jsou to i vzácné kávy, které nakupujeme jen pro naše předplatitele a do běžného prodeje se ani nedostanou. Staňte se také členem našeho předplatného.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Měníme se a s tím i naše obaly

Měníme se a s tím i naše obaly

Přišli jste na náš e-shop a museli zkontrolovat, že jste na správné adrese? Viděli jste neznámé sáčky kávy, a přitom na nich bylo naše logo? Změnili jsme totiž způsob, jakým prezentujeme naše kávy, aby byl pro zákazníky jednoduchý, přehledný a univerzální. Tak si ho pojďme představit.

Přečtěte si více
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

Během ledna jsme se ohlédli za rokem 2023. Nejdříve nám to nepřišlo, ale v uplynulém roce se toho stalo opravdu hodně. A rádi bychom se o to s vámi podělili a trochu i pochlubili.

Přečtěte si více