Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?
Otevřeli jsme nový espresso bar LOKA v budově Masaryčky na Florenci. Stavte se nejen na kávu!
Pro listopadové předplatné vybrala Vaši kávu Tereza přímo na zpracovatelském závodu Los Angeles v Kostarice. Během naší každoroční březnové návštěvy měla možnost ochutnat mnoho káv z produkce rodiny Calderón a pro Vás, naše předplatitele, vybrala exkluzivně tuto kávu z farmy El Vendaval.
Jedná se o odrůdu červený catuaí zpracovaný honey metodou. V šálku naleznete ovocitost broskví, tóny nugátu a sladkost tureckého medu. Podívejte se na představení kávy a pozdrav od Fernandy z Kostariky.
Rodina Calderón by se dala považovat za matadory v pěstování kávy. První farmu založil Ricardo Calderón již v roce 1975 pod názvem La Granadilla. Od té doby rodina Calderón pracovala na tom, aby zvýšila své výnosy z pěstování kávy. V minulosti totiž bylo jedinou možností pro zvýšení zisku zvýšení produkce. Kávové třešně (sklizená, nezpracovaná káva) totiž vykupovaly tzv. kooperativy za ceny, které určovala aktuální cena na komoditním trhu s kávou bez ohledu na jejich kvalitu nebo zralost. To se však změnilo v letech 2009 - 2011, kdy v Kostarice proběhla takzvaná micro mill revoluce. Farmáři se naučili stavět své vlastní malé zpracovatelské stanice, a začali tak produkovat kávu pod svým jménem. Hlavně díky tomu ale měli pod kontrolou celý proces zpracování, což mělo obrovský vliv na zvýšení kvality produkované kávy. Vyšší kvalita se okamžitě odrazila i ve vyšší výkupní ceně. A Calderónovi v tomto ohledu patří vůbec k nejúspěšnějším v celé Kostarice.
Pravidelně se účastní soutěže Cup of Excellence, kde zaznamenávají výrazné úspěchy - v roce 2017 3. místo, v roce 2018 1. místo, v roce 2019 2. místo, v roce 2020 3. místo a letos opět 1. místo. Všechny tyto úspěchy zaznamenali s odrůdou geisha, která je stále držitelem rekordu v ceně za jednu libru kávy nabídnutou v aukci, a to 300,09 USD. V roce 2018 získali i druhé místo s odrůdou typica mejorada. Za peníze ze soutěží si pořídili optickou třídičku na zelenou kávu, čímž ještě zdokonalili proces třídění, a tím výslednou kvalitu své kávy.
Beneficio Los Angeles zpracovává kávu typickým kostarickým způsobem, a to všemi honey metodami. Pro vyloupání třešní se zde používají kolumbijské eko pulpery Penagos, které odstraní dužinu s minimálním použitím vody. Po vyloupání kávy putují na betonová patia, kde se suší až do výsledné vlhkosti 9 - 13 %. To trvá několik dnů až týdnů v závislosti na počasí a vlhkosti ovzduší, která je zde v Santa Marii celoročně kolem 80 %. V případě špatného počasí kávu suší v teplovzdušných sušičkách, tzv. guardiolas, do kterých se jako palivo využívá pergamen z vyloupané kávy.
Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?