Kávové předplatné - říjen 2022
5. 10. 2022

Kávové předplatné - říjen 2022

Vaše káva pochází od mladého sympaťáka Urisara Ferneldy z regionu Huehuetenango. Jedná se o odrůdy bourbon a caturra zpracované promytou metodou. V šálku můžete očekávat velmi komplexní kávu s delikátní aciditou černého rybízu a sladkostí mléčné čokolády.

Sdílejte

Chcete se dozvědět více?

Podívejte se na video a pokračujte ve čtení níže.

Guatemala

Letos byl výrazně slabší rok a sklizně producentů, se kterými každoročně pracujeme klesly až o polovinu. Za malou úrodu může kombinace vyšších teplot a nízkých srážek. Hledali jsme proto během naší březnové návštěvy nové kávy. Oslovili jsme Adriana Cabreru, kterého jsme potkali před lety na stáži v Kostarice. Při návštěvě jejich zpracovatelského závodu San Miguel Coffees jsme vybrali 3 loty od 3 nových producentů.

Farma El Paraiso

Farmu založil Urisarův dědeček v roce 1965. Ze začátku se zde kromě kávy pěstoval tabák a kukuřice a choval dobytek. Káva se však stala postupně tou hlavní plodinou. Urisar je vystudovaný agronom a od roku 2010 postupně převzal péči o farmu. Z jednoduchého zemědělství přešli na systematičtější péči o farmu. Urisar neopomněl ani marketing a věnuje se i propagaci svých káv. Jeho zápal můžete sledovat i na instagramovém profilu Paraiso Coffees.

Promytá metoda

Kávové třešně jsou po sběru protříděny ve vodní nádrži, kde se zbaví nečistot a málo zralých třešní. Následně jsou vyloupány a fermentovány 36 - 48 hodin. Tím se uvolní zbytek dužiny ze zrna, která je promyta ve vodním kanálu. Odtud už očištěná zrna putují na africké postele. Zde se suší po do dobu 10 dní.

Region Huehuetenango

Huehuetenango byl donedávna poměrně těžce dostupný region na hranicích s mexickým Chiapasem. Z Antiguy trvala cesta autem do hlavního města regionu i 10 hodin. Následně pak na farmy kolem La Libertad další 3 hodiny. Naštěstí začal opět létat pravidelný spoj, kterému se v kávové komunitě neřekne jinak než "Coffee Buyers Express".

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Ohlédnutí za MS v brewers cupu s Kamilou Chobotovou

Ohlédnutí za MS v brewers cupu s Kamilou Chobotovou

Ondřej si povídal s Kamčou o její cestě z první soutěže rovnou mezi světovou elitu v přípravě filtrované kávy. Co stojí za jejím úspěchem? Jak se připravit na compulsory a open service? Jaké má další tipy a proč jsou trendy no-bypass metody? Vše se dozvíte v naše podcastu.

Přečtěte si více
Kávové předplatné - srpen 2023

Kávové předplatné - srpen 2023

Vaše srpnové předplatné vybrala Kateřina během jarní návštevy Panamy. Tato káva pochází z farmy Momoto. Jedná se o suchou metodou zpracované odrůdy caturra a catuaí s tóny mandlí, kakaa a šťavnatostí zralých jahod.

Přečtěte si více