Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Kávové předplatné: srpen 2022
3. 8. 2022

Kávové předplatné: srpen 2022

Srpnové předplatné je promytá káva z etiopského zpracovatelského závodu Chelbessa.

Sdílejte

Etiopie Chelbessa

Region: Yirgacheffe, Etiopie
Producent: Chelbessa (cca 400 farmářů)
Zpracování: Promyté
Odrůda: Etiopské původní

Podívejte se na představení této kávy.

Káva s výraznou květinovou aromatikou, ovocnými tóny broskví a karamelovou sladkostí ze zpracovatelského závodu Chelbessa. V chuti se naplno projevuje promyté zpracování kávy a proslulý terroir Yirgacheffe.

Komunitní zpracovatelská stanice

Stanice leží v nadmořské výšce 2100 m n. m. a nevede k ní cesta vhodná pro automobil, a tak jsme se z nejbližšího města museli na stanici dostat na motocyklech. Cesta je to skutečně zajímavá, jelikož stoupáte po úpatí kopce po úzkých bahnitých cestičkách mezi kávovníky. Na vrcholu za plechovou bránou se nachází komunitní zpracovatelská stanice, která vykupuje své třešně od 400 farmářů. Každý z těchto malých zemědělců (mimo kávy pěstují i jiné plodiny) hospodaří na cca 1–2 hektarech úrodné půdy. Na jednom hektaru zde průměrně pěstují 1800 – 2400 keřů kávovníku a jejich výnos z jednoho keře je cca 3 kg.

Kachličkované nádrže

Zpracovatelská stanice Chelbessa byla pro nás během návštěvy velkým překvapením. Jako jediná z několika desítek stanic, které jsme měli možnost vidět, používá na obklad svých fermentačních tanků kachličky dovezené ze Spojených států. Bylo jasné, že na čistotu zpracování tady kladou velký důraz. To ostatně můžete posoudit sami, jelikož čistota chutí v šálku je hlavní devizou této promytým způsobem zpracované kávy.

Zpracování

Náš lot byl zpracován promytou metodou v lednu loňského roku a skládá se ze dvou lokálních odrůd welisho a kurume. Kávové třešně se po sběru zbaví slupky v tradičních Agaarde loupačkách a nechají se po dobu 72 hodin fermentovat v již zmíněných vykachlíčkovaných nádržích. Následně se promyjí, nechají dvě hodiny ve studené vodě a poté rozprostřou na africké postele. Na slunci se suší 15 – 25 dní. Po usušení se ručně protřídí a zabalí do pytlů. Ty jsou následně na motorce svezeny do města pod kopcem, kde se přeloží na kamiony a putují do zpracovatelského závodu v Addis Abeba k vyloupání, mechanickému a manuálnímu protřídění a zabalení pro export.

Zkuste i další etiopskou kávu

Etiopie Danche

Etiopie Danche

Aktuálně nedostupné
Vaše cena (vč. DPH)
410 Kč
Není skladem

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Měníme se a s tím i naše obaly

Měníme se a s tím i naše obaly

Přišli jste na náš e-shop a museli zkontrolovat, že jste na správné adrese? Viděli jste neznámé sáčky kávy, a přitom na nich bylo naše logo? Změnili jsme totiž způsob, jakým prezentujeme naše kávy, aby byl pro zákazníky jednoduchý, přehledný a univerzální. Tak si ho pojďme představit.

Přečtěte si více
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

Během ledna jsme se ohlédli za rokem 2023. Nejdříve nám to nepřišlo, ale v uplynulém roce se toho stalo opravdu hodně. A rádi bychom se o to s vámi podělili a trochu i pochlubili.

Přečtěte si více