Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?
Kupte si 2 balíčky kávy a získejte dopravu zdarma na výdejní místa v rámci ČR.
Srpnové předplatné je promytá káva z etiopského zpracovatelského závodu Chelbessa.
Podívejte se na představení této kávy.
Káva s výraznou květinovou aromatikou, ovocnými tóny broskví a karamelovou sladkostí ze zpracovatelského závodu Chelbessa. V chuti se naplno projevuje promyté zpracování kávy a proslulý terroir Yirgacheffe.
Stanice leží v nadmořské výšce 2100 m n. m. a nevede k ní cesta vhodná pro automobil, a tak jsme se z nejbližšího města museli na stanici dostat na motocyklech. Cesta je to skutečně zajímavá, jelikož stoupáte po úpatí kopce po úzkých bahnitých cestičkách mezi kávovníky. Na vrcholu za plechovou bránou se nachází komunitní zpracovatelská stanice, která vykupuje své třešně od 400 farmářů. Každý z těchto malých zemědělců (mimo kávy pěstují i jiné plodiny) hospodaří na cca 1–2 hektarech úrodné půdy. Na jednom hektaru zde průměrně pěstují 1800 – 2400 keřů kávovníku a jejich výnos z jednoho keře je cca 3 kg.
Zpracovatelská stanice Chelbessa byla pro nás během návštěvy velkým překvapením. Jako jediná z několika desítek stanic, které jsme měli možnost vidět, používá na obklad svých fermentačních tanků kachličky dovezené ze Spojených států. Bylo jasné, že na čistotu zpracování tady kladou velký důraz. To ostatně můžete posoudit sami, jelikož čistota chutí v šálku je hlavní devizou této promytým způsobem zpracované kávy.
Náš lot byl zpracován promytou metodou v lednu loňského roku a skládá se ze dvou lokálních odrůd welisho a kurume. Kávové třešně se po sběru zbaví slupky v tradičních Agaarde loupačkách a nechají se po dobu 72 hodin fermentovat v již zmíněných vykachlíčkovaných nádržích. Následně se promyjí, nechají dvě hodiny ve studené vodě a poté rozprostřou na africké postele. Na slunci se suší 15 – 25 dní. Po usušení se ručně protřídí a zabalí do pytlů. Ty jsou následně na motorce svezeny do města pod kopcem, kde se přeloží na kamiony a putují do zpracovatelského závodu v Addis Abeba k vyloupání, mechanickému a manuálnímu protřídění a zabalení pro export.
Saša patří mezi naše služebně nejmladší baristky, ale nebojí se žádné výzvy a šla do soutěžení po hlavě. Na posledním českém šampionátu v přípravě filtrované kávy vybojovala krásné 5. místo. Do finále postupovala dokonce z 1. příčky. Co ji k soutěžení vedlo a co jí dalo do práce v kavárně? Jaké má cíle? Má baristické vzory? Co dělá ve volném čase a kolik má kávových knížek? To vše a ještě více se dozvíte v tomto díle. Příjemný poslech.
Přečtěte si víceNa cestu do Kostariky jsme se připravovala více než půl roku. Od opakování španělštiny, přes minimalistické balení do batohu na dva týdny, až po – a to především – pravidelné cuppingy a neustálé ochutnávání kávy. Na co se ale nejde připravit, je absolutní dechberoucí nádhera této středoamerické krajiny, srdeční lidé a také jejich velmi volné vnímání toku času.
Přečtěte si víceJste si jisti, že chcete provést tuto operaci?