Vybrali jsme pro vás naše každoroční vánoční bestsellery. Chci je vidět

Kávové předplatné - září 2022
7. 9. 2022

Kávové předplatné - září 2022

Jedná se o kávu, kterou jsme pro Vás vybrali během naší březnové návštěvy Panamy. Chcete se dozvědět více? Podívejte se na video nebo pokračujte ve čtení níže.

Sdílejte

Panama Momoto

Region: Chiriquí, Panama
Producent: Aliss Hartmann
Zpracování: suché
Odrůda: caturra, catuaí

Farma Momoto je samostatný projekt Aliss Hartmann, která pochází ze známé kávové rodiny Hartmann. Jejich rodinná historie sahá až do Česka, odkud pocházel pradědeček, Alois Strašil.

Farma se nachází v oblasti Rio Sereno, nedaleko panamsko-kostarické hranice a národního parku La Amistad. Momoto je španělský název pro čeleď ptáků momotovitých, kteří na farmě hnízdí. To hodně vypovídá o filosofii celého projektu.

Chladné větry od oceánu, vysoká nadmořská výška, specifické mikroklima s vysokými srážkovými úhrny i množstvím slunečního svitu pomáhají v pěstování fantastických káv. Zaměřují se na pěstování micro-lotů raritních odrůd. Aktuálně zde kromě oblíbené geishy najdete odrůdy java, maracaturra, pacamara, maragogype, bourbon i etiopské původní odrůdy. Jak sami říkají, cílem pro ně je vypěstovat širokou paletu různých zajímavých káv.

Neustále zapojují i nové technologie pro zlepšení pěstování a zpracování kávy s co nejmenším dopadem na životní prostředí (snižování spotřeby vody při zpracování, minimalizace chemické ochrany kávovníků, efektivnější sušení, kompostování…). To vše vždy s cílem vypěstovat nejlepší možné kávy s minimálním negativním dopadem na přírodu.

Káva, kterou jste tento měsíc obdrželi je odrůd caturra a catuaí. Třešně pocházejí od sousedních farmářů, jejichž kávu zpracovali suchou metodou. Sušení probíhá na zastíněných afrických postelích se speciálním systémem provětrávání, který vede k rovnoměrnějšímu prosoušení kávových třešní. Výsledný šálek je výrazně sladký s tóny mandlí, kakaa a šťavnatostí zralých jahod.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

NextLevel PULSAR

NextLevel PULSAR

Dlouho očekávaný NextLevel PULSAR je konečně k dostání! Pro nás však Pulsar není žádnou novinkou. Měli jsme možnost získat prototypy Pulsaru, s kterými Kamča, naše baristka ze Šálku, soutěžila v Aténách na mistrovství světa ve filtrované kávě. Ještě před jeho oficiálním spuštěním jsme připravovali v naší kavárně Můj šálek kávy filtrovanou kávu právě touto metodou a dát jste si mohli i soutěžní kávu, jejíž recept najdete níže.

Přečtěte si více
Máme nejlepšího pražiče v Česku!

Máme nejlepšího pražiče v Česku!

Představujeme vám Josefa Holuba, našeho pražiče, který o víkendu získat titul mistra ČR v prvním Czech Roasters Championship.

Přečtěte si více