Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?
Vybrali jsme pro vás naše každoroční vánoční bestsellery. Chci je vidět
Jedná se o kávu, kterou jsme pro Vás vybrali během naší březnové návštěvy Panamy. Chcete se dozvědět více? Podívejte se na video nebo pokračujte ve čtení níže.
Farma Momoto je samostatný projekt Aliss Hartmann, která pochází ze známé kávové rodiny Hartmann. Jejich rodinná historie sahá až do Česka, odkud pocházel pradědeček, Alois Strašil.
Farma se nachází v oblasti Rio Sereno, nedaleko panamsko-kostarické hranice a národního parku La Amistad. Momoto je španělský název pro čeleď ptáků momotovitých, kteří na farmě hnízdí. To hodně vypovídá o filosofii celého projektu.
Chladné větry od oceánu, vysoká nadmořská výška, specifické mikroklima s vysokými srážkovými úhrny i množstvím slunečního svitu pomáhají v pěstování fantastických káv. Zaměřují se na pěstování micro-lotů raritních odrůd. Aktuálně zde kromě oblíbené geishy najdete odrůdy java, maracaturra, pacamara, maragogype, bourbon i etiopské původní odrůdy. Jak sami říkají, cílem pro ně je vypěstovat širokou paletu různých zajímavých káv.
Neustále zapojují i nové technologie pro zlepšení pěstování a zpracování kávy s co nejmenším dopadem na životní prostředí (snižování spotřeby vody při zpracování, minimalizace chemické ochrany kávovníků, efektivnější sušení, kompostování…). To vše vždy s cílem vypěstovat nejlepší možné kávy s minimálním negativním dopadem na přírodu.
Káva, kterou jste tento měsíc obdrželi je odrůd caturra a catuaí. Třešně pocházejí od sousedních farmářů, jejichž kávu zpracovali suchou metodou. Sušení probíhá na zastíněných afrických postelích se speciálním systémem provětrávání, který vede k rovnoměrnějšímu prosoušení kávových třešní. Výsledný šálek je výrazně sladký s tóny mandlí, kakaa a šťavnatostí zralých jahod.
Dlouho očekávaný NextLevel PULSAR je konečně k dostání! Pro nás však Pulsar není žádnou novinkou. Měli jsme možnost získat prototypy Pulsaru, s kterými Kamča, naše baristka ze Šálku, soutěžila v Aténách na mistrovství světa ve filtrované kávě. Ještě před jeho oficiálním spuštěním jsme připravovali v naší kavárně Můj šálek kávy filtrovanou kávu právě touto metodou a dát jste si mohli i soutěžní kávu, jejíž recept najdete níže.
Přečtěte si víceJste si jisti, že chcete provést tuto operaci?