Odrůda: Catuaí
19. 3. 2020

Odrůda: Catuaí

Když pro tuto uměle vyšlechtěnou odrůdu hledali v roce 1949 jméno, vybrali slovo “catuaí”, což znamená v jazyce indiánu Tupi – Guarani „velmi dobrý“.

Sdílejte

Hybrid

Catuaí, jak už jsme vzpomínali, byl vytvořen uměle agronomickým institutem (Instituto Agronomico) ve městě Campinas v Brazílii křížením odrůd žlutá Caturra a Mundo Novo. Sedmdesát let poté je páteří pěstování kávy v Brazílii, kde tvoří více než 50 % všech vysazených kávovníků.

Jen tak neopadá

Catuaí známe ve dvou variantách – červený a žlutý. Oba jsou trpasličími odrůdami, které mají skvělé vlastnosti, co se týče pěstování. Může být vysazen v malých rozestupech a stromy jsou odolné vůči silnému dešti i větru a jejich třešně jen tak lehko neopadají z větví.

Důležitá odrůda

I díky těmto vlastnostem byl již v roce 1979 testován v Hondurasu a od roku 1983 ho i komerčně pěstují. V Hondurasu tvoří tato odrůda, stejně jako v Brazílii, téměř polovinu produkce kávy arabika. Catuaí je ekonomicky důležitou odrůdou i v Kostarice nebo Guatemale, kde 20 % ze všech vysazených káv připadá právě tomuto hybridu.

Chuťový profil

Všeobecně je rozšířený názor, že chuť třešní červených se neliší od těch žlutých, i když někteří profesionální cuppeři (Q grader) tvrdí opak. Za nás je catuaí, červený nebo žlutý, vždy hodně sladký s plným tělem. Když tuto odrůdu zrovna pražíme a ochutnáváme, tak se vždy shodujeme v deskriptorech jako med, kakao, červené ovoce nebo arašídové máslo. Z naší produkce, catuaí nakupujeme z velké části od našich brazilských nebo kostarických partnerů jako João Hamilton, Celso & Gertrudes, Clayton Barossa, Finca Šumava nebo kávy od rodiny Calderón.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Naše káva z rukou farmáře

Naše káva z rukou farmáře

Vzpomínáte si na naše starší balení kávy, na kterých jste vídali nálepku se symbolem zrnka v ruce? Jedná se o naše interní označení “Káva z rukou farmáře”, které dáváme farmám, které jsme osobně navštívili. Na nových sáčcích se už symbol neobjevuje, ale to neznamená, že jsme s návštěvami a nákupy přímo u producentů polevili. Právě naopak!

Přečtěte si více
Káva - velký byznys s malými farmáři

Káva - velký byznys s malými farmáři

V doubleshotu jsme se při jeho vzniku zavázali, že kávu budeme nakupovat co nejpřímější cestou, aby mezi jejím pěstitelem a námi byl co nejkratší řetězec. Díky tomu farmář dostal férovou cenu za své produkty a my přesně tu kávu, kterou chceme. A jsme rádi, že na tento způsob obchodu přechází čím dál tím více pražíren. Sice se takto stále nakupují jen jednotky procent světového objemu kávy, ale každé procento je cestou ke zlepšení neférového systému, ve kterém je pěstitel laicky řečeno na spodu potravinového řetězce. Jakto?

Přečtěte si více