Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Odrůda: Catuaí
19. 3. 2020

Odrůda: Catuaí

Když pro tuto uměle vyšlechtěnou odrůdu hledali v roce 1949 jméno, vybrali slovo “catuaí”, což znamená v jazyce indiánu Tupi – Guarani „velmi dobrý“.

Sdílejte

Hybrid

Catuaí, jak už jsme vzpomínali, byl vytvořen uměle agronomickým institutem (Instituto Agronomico) ve městě Campinas v Brazílii křížením odrůd žlutá Caturra a Mundo Novo. Sedmdesát let poté je páteří pěstování kávy v Brazílii, kde tvoří více než 50 % všech vysazených kávovníků.

Jen tak neopadá

Catuaí známe ve dvou variantách – červený a žlutý. Oba jsou trpasličími odrůdami, které mají skvělé vlastnosti, co se týče pěstování. Může být vysazen v malých rozestupech a stromy jsou odolné vůči silnému dešti i větru a jejich třešně jen tak lehko neopadají z větví.

Důležitá odrůda

I díky těmto vlastnostem byl již v roce 1979 testován v Hondurasu a od roku 1983 ho i komerčně pěstují. V Hondurasu tvoří tato odrůda, stejně jako v Brazílii, téměř polovinu produkce kávy arabika. Catuaí je ekonomicky důležitou odrůdou i v Kostarice nebo Guatemale, kde 20 % ze všech vysazených káv připadá právě tomuto hybridu.

Chuťový profil

Všeobecně je rozšířený názor, že chuť třešní červených se neliší od těch žlutých, i když někteří profesionální cuppeři (Q grader) tvrdí opak. Za nás je catuaí, červený nebo žlutý, vždy hodně sladký s plným tělem. Když tuto odrůdu zrovna pražíme a ochutnáváme, tak se vždy shodujeme v deskriptorech jako med, kakao, červené ovoce nebo arašídové máslo. Z naší produkce, catuaí nakupujeme z velké části od našich brazilských nebo kostarických partnerů jako João Hamilton, Celso & Gertrudes, Clayton Barossa, Finca Šumava nebo kávy od rodiny Calderón.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Spasí kávu regenerativní zemědělství?

Spasí kávu regenerativní zemědělství?

Klimatické změny, půdní degradace, závislost na umělých hnojivech, nedostatek vody. To jsou realita, se kterou se producenti kávy potýkají každý den. Regenerativní zemědělství představuje způsob, jak se s těmito výzvami vyrovnat – a zároveň pěstovat kvalitní kávu udržitelně i do budoucna.

Přečtěte si více
Cena kávy: Proč roste a co to znamená pro výběrovou kávu?

Cena kávy: Proč roste a co to znamená pro výběrovou kávu?

Cena kávy je aktuálně hodně oblíbené téma a v médiích už mnoho lidí vysvětlovalo, proč cena arabiky za posledních pět let vzrostla na více než čtyřnásobek a je nejvyšší za celou historii. Zdaleka ale v médiích nezaznělo všechno, co s problematikou souvisí a hlavně se na téma média nedívala tolik z hlediska výběrové kávy, tak to teď uděláme my.

Přečtěte si více