Kupte si 2 balíčky kávy a získejte dopravu zdarma na výdejní místa v rámci ČR.

Odrůda: Catuaí
19. 3. 2020

Odrůda: Catuaí

Když pro tuto uměle vyšlechtěnou odrůdu hledali v roce 1949 jméno, vybrali slovo “catuaí”, což znamená v jazyce indiánu Tupi – Guarani „velmi dobrý“.

Sdílejte

Hybrid

Catuaí, jak už jsme vzpomínali, byl vytvořen uměle agronomickým institutem (Instituto Agronomico) ve městě Campinas v Brazílii křížením odrůd žlutá Caturra a Mundo Novo. Sedmdesát let poté je páteří pěstování kávy v Brazílii, kde tvoří více než 50 % všech vysazených kávovníků.

Jen tak neopadá

Catuaí známe ve dvou variantách – červený a žlutý. Oba jsou trpasličími odrůdami, které mají skvělé vlastnosti, co se týče pěstování. Může být vysazen v malých rozestupech a stromy jsou odolné vůči silnému dešti i větru a jejich třešně jen tak lehko neopadají z větví.

Důležitá odrůda

I díky těmto vlastnostem byl již v roce 1979 testován v Hondurasu a od roku 1983 ho i komerčně pěstují. V Hondurasu tvoří tato odrůda, stejně jako v Brazílii, téměř polovinu produkce kávy arabika. Catuaí je ekonomicky důležitou odrůdou i v Kostarice nebo Guatemale, kde 20 % ze všech vysazených káv připadá právě tomuto hybridu.

Chuťový profil

Všeobecně je rozšířený názor, že chuť třešní červených se neliší od těch žlutých, i když někteří profesionální cuppeři (Q grader) tvrdí opak. Za nás je catuaí, červený nebo žlutý, vždy hodně sladký s plným tělem. Když tuto odrůdu zrovna pražíme a ochutnáváme, tak se vždy shodujeme v deskriptorech jako med, kakao, červené ovoce nebo arašídové máslo. Z naší produkce, catuaí nakupujeme z velké části od našich brazilských nebo kostarických partnerů jako João Hamilton, Celso & Gertrudes, Clayton Barossa, Finca Šumava nebo kávy od rodiny Calderón.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Kávové předplatné: květen 2022

Kávové předplatné: květen 2022

Pro měsíc květen jsme pro vás vybrali kávu z kolumbijské farmy El Mirador rodiny Lopez.

Přečtěte si více
Etiopie plná cuppingu, kultury a fascinujících zvyků

Etiopie plná cuppingu, kultury a fascinujících zvyků

- Petra Bartáková - Je 5.40 ráno a já vstávám. Rychlou meditaci na dobrou cestu, udělat si kafe, zkontrolovat batoh a doklady a hurá na nádraží. Dávám si záměrně na všechno spoustu času. Nic nechci nechat náhodě. Už je to dlouho, co jsem někam takhle daleko letěla. Jedu vlakem z Prahy do Vídně a z Vídně letím do Addis Ababa („nová květina“), kde mě čeká pět dní cuppingu. Tyto dny se sklízí káva a je tedy nejvyšší čas vyrazit a ochutnat a vybrat něco výjimečného.

Přečtěte si více