Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Vítězné recepty z Czech AeroPress Championship 2022
30. 11. 2022

Vítězné recepty z Czech AeroPress Championship 2022

Tento víkend probíhá v kanadském Vancouveru světové finále soutěže v přípravě kávy pomocí AeroPressu. Česko reprezentuje Mário Adamčík z Roast Different magazínu. Mário vyhrál český šampionát, který měl doubleshot, jako oficiální distributor AeroPressu, tu čest pořádat. Přejeme mnoho štěstí! Vyzpovídali jsme první trojici a přinášíme vám jejich recepty na přípravu Aeropressu.

Sdílejte
České kolo se konalo 22.10. v pražské Vile Štvanice a byla to pěkná párty!

Děkujeme všem soutěžícím, návštěvníkům a velký dík patří také našim kamarádům a partnerům zároveň: Oatly, Baratza, BWT, La Marzocco, Spolek výběrové kávy a Standart magazín.

Soutěžní kávy

První kolo: Kostarika Šumava - honey villa sarchi
Finále: Panama Hartmann - natural geisha

Mário Adamčík

Vítězný recept

Metoda: Obrácená
Množství kávy: 18 g
Voda: 190ml, 60 °C & 75 °C
Mlýnek: Comandante, 22 kliků
Filtr: 1 klasický AeroPress Filtr

Postup:
  1. 45 s. bloom s 90 g vody (60 °C) – pomalý krouživý pohyb
  2. Na 45 s. přidat 100 g vody (75 °C) – lít doprostřed a třikrát zakroužit
  3. Nasadit sítko s filtrem
  4. Tlačit 1:30 -2:00.

Enjoy! :)

Jakou si zvolil stregii při hledání receptu?

“Päť dni pred súťažou som schoval svoj dripper a vytiahol zo skrine „zaprášený” aeropress. Každý deň – jedna káva. V stredu som bol pracovne na Slovensku a útočisko mi poskytli chalani z pražiarne Goriffe. Kávu som testoval s rôznymi vodami a vybral som si súťažné zloženie vody. Spala u nás Terka Prejdová, a tak sme si ráno, v deň súťaže, triedili poslednýkrát zrná a vybrali najlepší variant.”

Jak se ti pracovalo se soutěžní kávou?

“Tento rok sme dostali zrno, ktoré ma veľmi bavilo. Vidieť, že v pražiarni premýšľali nad tým, aká káva sa na súťaž hodí. Zrná sa dali pretriediť na minimálne tri odlišné typy. Každý typ potom chutil úplne inak. Veľmi ma to bavilo. Chvíľu som premýšľal, že si z nich namiešam špecifický blend. Žiaľ, na to mi jeden balíček nestačil. Takže som si vybral zrná, ktoré mi dávali najlepší chuťový atribút. Sladké prezreté ovocie. Hmm.. to mám rád a očividne to chutilo aj rozhodcom.”

“Na finále sme už dostali kávu, ktorá bola z rovnakej kávy, ako bola moja súťažná káva na Slovenský Brewers Cup. Tú kávu by som nedokázal zle pripraviť, ani keby som chcel sám seba sabotovať. Finálové kolo som si veľmi užil. Atmosféra, moji súperi, káva!”

Adam Trubač

2. místo

Metoda: Obrácená
Množství kávy: 18 g
Voda: Aqua Bella 97 °C
Mlýnek: Comandante 20 kliků

Postup:
  1. 18 g kafe do aeropressu
  2. Zalít 30 g vody. Promíchat a nechat kamarádit s vodou cca 40 vteřin
  3. Dolít dalších 140 g vody (celkově tedy 170). Zamíchat (směr míchání neřeším, ale bavím se tím, že někdo ano).
  4. Nechám vodu pracovat do 2:30 min. Poté presuju. Ale bacha! Chce to něžně jako na prvním rande.
  5. Hotovo mám při 3:00 min.
  6. Do nádoby doplním ještě 30 g čisté vody a chladím přelíváním.

Na finále jsem ještě trochu zjemnil mletí, ale jinak nebylo potřeba nic dělat. Surovina byla dokonalá, z ní to šlo samo.

Lukáš Faber

3. místo

Metoda: Obrácená metoda
Množství kávy: 18 g
Voda: 220 g 94 °C
Filtry: 2 originál Aeropress
Mlýnek: Timemore Chestnut X - 13 kliků

Postup:
  1. Kávu jsem namlel lehce jemněji než na V60 (13 kliků). Mezitím jsem si ohřál vodu na 94 stupňů Celsia a propláchl filtry.
  2. Vysypal kafe do Aeropressu a přidal 160 g vody.
  3. V 0:20 jsem začal míchat, opět co sekunda, to pohyb vpřed a vzad -> 15 sec = 15 pohybů -> 0:35
  4. Na Aeropress jsem nasadil filtry a vytlačil přebytečný vzduch.
  5. V 1:00 jsem Aeropress přetočil na karafu a zase zatočil s celým Aeropressem.
  6. Začal jsem stlačovat v 1:30 cca 40 - 45 sec. Final time by měl být cca v 2:10 - 2:15
  7. Na závěr jsem dolil zbylých 60 g vody

Final time by měl být kolem 2:20 - 2:30

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Návštěva Bolívie: úžasné kávy v nestabilním prostředí

Návštěva Bolívie: úžasné kávy v nestabilním prostředí

Situace v Bolívii nebyla letos tak dramatická jako v Brazílii, alespoň tedy z pohledu klimatického. Naopak politicky se Bolívie pomalu řítí do stejné situace, ve které se nachází Venezuela nebo z pěstitelských zemí třeba Etiopie.

Přečtěte si více
Návštěva Brazílie: obava o budoucnost kávy

Návštěva Brazílie: obava o budoucnost kávy

Na letošní návštěvu a výběr káv v Brazílii a Bolívii jsme se vydali o měsíc dříve než obvykle. Hlavním důvodem byly brzké sklizně a také lehká nervozita z nové regulace EUDR (European Union Deforestation Regulation), která se nás jako přímých importérů kávy od letošního prosince týká.

Přečtěte si více