Urisar Ferneldy

  • Farma

    El Paraiso

  • Země

    Guatemala

  • Region

    La Libertad, Huehuetenango

  • Nadmořská výška a rozloha

    1800 - 2050 m n.m., 16 ha

  • Odrůdy

    Bourbon, caturra, bourbon sidra, geisha, SL

  • Sklizeň

    Leden - březen

  • Spolupráce

    Od roku 2022

Urisara jsme poznali při výběrů káv u San Miguel v Antigua. Jeho kávy nás okamžitě nadchly, stejně tak jako Urisarova zapálenost, nadšení a smysl pro maximální kvalitu

Urisar Ferneldy
Urisar Ferneldy
Urisar Ferneldy
Urisar Ferneldy
Urisar Ferneldy
Urisar Ferneldy

Farma

Farmu založil Urisarův dědeček v roce 1965. Ze začátku se zde kromě kávy pěstoval tabák a kukuřice a choval dobytek. Káva se však stala postupně tou hlavní plodinou. Urisar je vystudovaný agronom a od roku 2010 postupně převzal péči o farmu. Z jednoduchého zemědělství přešli na systematičtější péči o farmu.

Farma má rozlohu 16 ha a rozkládá na strmém kopci ve výšce 1800 - 2050 metrů nad mořem. V současné době vedle odrůd bourbon, typica a caturra zkouší na nejvyšších místech farmy vysadit populární SL 28, geishu, pacamaru nebo třeba moku.

Překvapilo nás, jak malé zázemí na zpracování kávy Urisar má. Na dvorku je malá zpracovatelská stanice se 2 fermentačními tanky a nad domem plácek s 60 sušícími postelemi.

Producent

Mladí a nadšení farmáři jsou budoucností kávy. Stále více mladých lidí opouští pěstování kávy, protože je to stále náročnější s měnícími se přírodními podmínkami a nízkou cenou na kávových trzích. Naštěstí toto není případ Urisara Ferneldyho, který věří, že skrze výběrovou kávu dokáže vybudovat úspěšné podnikání. I díky síle sociálních sítí (Urisara můžete sledovat na instagramovém profilu Paraiso Coffees) si jeho zápalu všimli v San Miguel Coffees a začali s ním spolupracovat a propojili ho s pražírnami, které mají podobný pohled na svět kávy.

My jsme Urisara objevili skrze cupping v San Miguelu, kde jeho kávy patřily mezi ty nejkomplexnější s elegantní ovocitostí typickou pro region Huehuetenango. Od následujícího roku jsme zastávku v Huehue zařadili do našeho itineráře při návštěvě Guatemaly, abychom viděli, jak Urisar pokračuje rozšiřováním produkce i experimenty s jinými odrůdami a zpracováními.

Urisar je cílevědomý a podnikavý mladík. Kromě produkce své kávy, se také věnuje zlepšování pěstování a zpracování kávy svých sousedů, kterým následně pomáhá kávu dostat k exportérům. Kromě svých 150 pytlů kávy v pergamenu operuje s dalším 1000 pytlů svých sousedů. Rád by si proto vybudoval větší zázemí pro kontrolu kvality a pražení kávy. V současné době má totiž jen omezené možnosti, jak ochutnávat svou kávu a je odkázán na kontrolu kvality ve vzdáleném San Miguelu.

Zpracování

Jak je v regionu Huehuetenango díky proměnlivému počasí běžné, hlavní metodou zpracování je tradiční promytá metoda. Kávové třešně jsou po sběru protříděny ve vodní nádrži, kde se zbaví nečistot a málo zralých třešní. Následně jsou vyloupány a fermentovány 36 - 48 hodin. Tím se uvolní zbytek dužiny ze zrna, která je promyta ve vodním kanálu. Odtud už očištěná zrna putují na africké postele. Zde se suší po do dobu 10-14 dní.

Vedle klasické promyté metody zkouší Urisar také jiné druhy zpracování, jako např. honey a natural. Kvůli vysoké vlhkosti vzduchu a častým dešťům jsou tyto metody poměrně riskantní a výsledek ne vždy ideální.

Zajímavosti

Huehuetenango byl donedávna poměrně těžce dostupný region na hranicích s mexickým Chiapasem. Z Antiguy trvala cesta autem do hlavního města regionu i 10 hodin. Následně pak na farmy kolem La Libertad další 3 hodiny. Naštěstí začal opět létat pravidelný spoj, kterému se v kávové komunitě neřekne jinak než "Coffee Buyers Express".

Ochutnejte

Farm • El Paraiso

Guatemala
375 Kč
Přejít do detailu