Francisco Mena

  • Farma

    Šumava de Lourdes

  • Země

    Kostarika

  • Region

    Lourdes de Naranjo, West Valley

  • Odrůdy

    Geisha, Caturra, Pink Bourbon, SL 28/34, H17 a další

  • Sklizeň

    Leden - březen

  • Soutěže

    1. místo Cup of Excellence 2016

  • Spolupráce

    Od roku 2015

Francisco Mena

Šumava je modelovou farmou, která využívá nejmodernější technologie na zpracování kávy a současné trendy v agronomii a ekologickém zemědělství.

Francisco Mena - Sumava
Francisco Mena - Sumava
Francisco Mena - Sumava
Francisco Mena - Sumava
Francisco Mena - Sumava
Francisco Mena - Sumava
Francisco Mena - Sumava
Francisco Mena - Sumava

Producent

Finca Šumava je ambiciózní projekt, který vzešel ze spolupráce českého investora a známého kostarického exportéra výběrové kávy pana Francisca Meny. Šumava, celým jménem Finca Šumava de Lourdes, se nachází v regionu Lourdes de Naranjo, asi hodinu jízdy autem od hlavního města San José. Idea celého projektu stojí na výjimečném terroiru, pevném ekonomickém zázemí a především na obrovském know-how, které Francisco získal během posledních dekád spoluprací se stovkami malých farmářů po celé Kostarice.

Farma

Šumava je ryze modelovou farmou, která využívá nejmodernější technologie na zpracování kávy a současné trendy v agronomii a ekologickém zemědělství. Zaujala nás např. recyklace odpadní vody, která vzniká během procesu zpracování třešní. Na nevyužitých loukách je systematicky vysušována a zbylý organický materiál je následně využit jako hnojivo pro kávovníky. Šumava má také jedinečný přístup do mezinárodní kolekce sazenic kávovníků (CATIE). Na farmě můžete vidět jak zahrady vyčleněné pro komerční odrůdy caturra a villa sarchi, tak i experimentální loty původních etiopských odrůd, keňské odrůdy SL28, samozřejmě proslulou geishu, pacamaru nebo exotickou mokku.

Zpracování

Zpracování třešní probíhá ve většině případů v tzv. džusovači (španělsky "desmusilaginadora"), což je de facto mechanický lis na kávové třešně, na kterém lze jednoduše nastavit množství ponechané dužiny na pergamenu zrn. Množství dužiny určuje o jaký typ honey metody se jedná. Nejméně má white honey, přes red honey až po black honey, která má de facto ponechanou veškerou dužiny a odebrána je jen slupka.

Po zpracování jsou zrna přesunuta k sušení na africké postele, které jsou barevně odlišeny, aby pracovníci ani při vrcholu sezóny nepopletli, nebo nesmíchali omylem kávy – červená pro naturální zpracování, modrá pro promytou metodu a žlutá pro honey kávy.

V roce 2019 začali na farmě Šumava experimentovat s novými metodami zpracování kávy, především za využití laktické a karbonické fermentace. Francisco rád využívá fermentování třešní v uzavřených plastových tancích, které jsou naplněné vodou. Např. suchým způsobem zpracované kávy jsou po sběru ponechány ve stínu v plastových přepravkách na cca 3-4 dny (tzv. "reposado"). Následně putují do již zmíněných plastových tanků o objemu 500 l, kde se ponoří do studené vody na cca 24-48 hodin. Teprve poté se rozprostřou na africké postele. Tomuto zpracování Francisco říká "Blackmoon natural".

Zajímavosti

Jméno našeho národního parku Šumava dala farmě manželka Francisca paní Jennifer Mena poté, co navštívila Českou republiku a zavítala právě i na Šumavu. Ráz krajiny a především jehličnaté lesy ji připadal velmi podobný regionu Lourdes de Naranjo, a proto se rozhodla farmu takto pojmenovat.

Přečtěte si náš blog post:

Kostarika: Hola Teresa, tranquilla!
Kostarika: Hola Teresa, tranquilla!
Přečtěte si víc

Poslechněte si podcast:

Ochutnejte

Farm • Šumava

Kostarika
460 Kč
Přejít do detailu