Z důvodu vládních nařízení aktuálně nevypisujeme žádné nové termíny na kávové kurzy a školení.

Guillermo Montenegro

Návštěva této rodiny je vždy radostí, protože jsou to milí a pohostinní lidé a Guillermo sází jeden lepší vtip za druhým během celé návštěvy.

Farma: El Poste
Lokalita: Nuova Segovia, Nikaragua (mapa)
Odrůdy: pacamara, bourbon, maragogype, catuaí, caturra, maracaturra
Rozloha: 56 ha
Nadmořská výška: 1315 - 1700 m n.m.
Sklizeň: leden - duben
Jak dlouho kávu nakupujeme: od roku 2018

O producentovi

S rodinou Guillerma Montenegra jsme se poprvé setkali v roce 2018, kdy jsme opět navštívili našeho partnera Caravela v Nikaragui. Protože se snažíme hledat partnery, se kterými bychom rádi spolupracovali dlouhodobě, a zároveň farmář také měl každý rok dostatek kávy, představili nás právě Guillermovi.

Guillermo s manželkou Rosou a dětmi žije na své fince (farmě) nedaleko městečka Dipilto na samém severu Nikaragui. Z kopců nad farmou je to doslova na dohled do Hondurasu. Farma rodiny Montenegro a její příběh ukazuje obrovskou vytrvalost a sílu. Za 20 let o farmu třikrát málem přišli – po hurikánu z ní nezbylo téměř nic, poté je o ni málem připravila finanční krize, a když ji překonali, museli všechny kávovníky vykácet kvůli roye (kávové rzi) a vysadit znovu.

El Poste

Z celkové plochy 56 ha, které rodina vlastní, je dedikovaných kávě dvacet osm. Zbytek plochy je osázený zeleninou, hlavně rajčaty, ze kterých mimo kávovou sezónu rodina vyrábí kečup, nebo dřevinami jako cypřiš a různými původními druhy stromů, které jsou typické pro tuhle krajinnou oblast. Na zmíněných 28 hektarech, v nadmořské výšce 1315 – 1700 metrů, Guillermo pěstuje hlavně odrůdy pacamara, maragogype, maracaturra a bourbon.

O zpracování

Kávu sklízí od ledna do dubna a zpracovává ji promytou metodou přímo na farmě za pomoci malých loupaček poháněných dieselovým agregátem. Kávy po vyloupání leží ve fermentačních tancích 24 – 40 hodin. Po fermentaci a promytí se káva naloží na truck a převeze na centrální sušící stanici La Estrella, kterou provozuje Caravela. Zabezpečí se tak kontrolovaný a kvalitní proces, který je důležitý pro tzv. shelflife (skladovatelnost) zelené kávy, díky tomu, že na téhle stanici je rozvinutý komplexní program zaměřený právě na tuhle část zpracování kávy.

Kávy z farmy El Poste jsou každým rokem lepší a lepší i díky jejich zapojení do programu PECA od našeho partnera Caravela. I díky tomu již od roku 2011 se jejich kávy umisťují na finálových příčkách soutěže Cup of Excellence.