Projekt Bob-o-Link

  • Farma

    Fazenda Ambiental Fortaleza

  • Země

    Brazílie

  • Region

    Mococa, Alto Mogiana, Sao Paulo

  • Sklizeň

    Květen - září

  • Certifikace

    Ekologické zemědělství - organic

  • Spolupráce

    Od roku 2010

Iniciativa založená rodinou Croce na farmě FAF sjednocuje pěstitele kolem společných standardů: ochrana pramenů a lesů, využívání agrolesnických a regeneračních principů a důraz na separaci mikrolotů

Fazenda Ambiental Fortaleza
Fazenda Ambiental Fortaleza
Fazenda Ambiental Fortaleza
Fazenda Ambiental Fortaleza
Fazenda Ambiental Fortaleza
Fazenda Ambiental Fortaleza
Fazenda Ambiental Fortaleza

Bob-o-Link

Bobolink kanadský je název drobného ptáka, který migruje z Kanady do Jižní Ameriky. Rodina Croce, která žila dlouhou dobu v Chicagu a vrátila se zpět do Brazílie, tak pojmenovala program, který propojuje malé rodinné farmy v oblasti Alto Mogiana / Caconde, jež pěstují kávu „v souladu s přírodou“. Tato iniciativa byla založená rodinou Croce na jejich vlastní farmě Fazenda Ambiental Fortaleza (FAF), aby sjednotila sousední pěstitele kolem společných standardů: ochrana pramenů a lesů, využívání agrolesnických / regeneračních postupů a důraz na separaci podle jednotlivých mikrolotů namísto komoditních směsí. Název se stal jak filozofií kvality, tak exportní značkou pro tzv. regionální směsi.

Nad rámec agronomie projekt Bob-o-Link zahrnuje např. tyto benefity: farmáři mají možnost naučit se cuppovat a ohodnotit vlastní kávy, sdílejí know-how o zpracování a každý rok se osobně potkávají přímo s nákupčími výběrové kávy, kteří FAF navštěvují.

Regionální loty označené jako Bob-o-Link mají většinou velikost 100-150 pytlů (cca 6-9 tun) a bodové ohodnocení 85 bodů. Pro nás jsou hlavní komponentou espresso směsi Start.

Farma

Farma dříve známá jako Fazenda Fortaleza je v majetku rodiny Barrettových od roku 1850. Původně se jednalo o tradiční farmu se 150 zaměstnanci a konvenčními zemědělskými metodami. V roce 2001 farmu zdědila Silvia Barretto a spolu se svým manželem Marcosem Crocem a později především synem Felipem, začala rodina farmu transformovat podle svých snů.

Silvia, která je stoupenkyní přírodního a ekologicky velmi šetrného životního stylu, se rozhodla, že pokud se farmy ujme, musí se stát plně organickou ve všech ohledech. To znamenalo nejen pěstování kávy, ale také produkce mléka, medu, sýrů a veškeré zeleniny a ovoce. Tato transformace začala změnou jména farmy na Fazenda Ambiental Fortaleza (FAF), což znamená v překladu "environmentální pevnost". Snem a posláním rodiny Croce se stalo přeměnit farmu na udržitelný podnik, který bere v úvahu životní prostředí a vztahy mezi lidmi a zároveň produkuje vysoce kvalitní produkty.

Samotná farma se nachází nedaleko městečka Mococa v regionu Alto Mogiana, asi 4 hodiny autem od města Sao Paulo. Farma se rozléhá na cca 2000 hektarech, z čehož celá jedna třetina je chráněná přírodní rezervace. Samotná kávová farma zabírá asi 10 hektarů a je certifikovaná v rámci ekologického zemědělství (organic).

Producent

V roce 2001 se rodina Croce přestěhovala zpět do Brazílie, aby se pokusila přeměnit konvenční farmu Fortaleza na plně organickou. Tento přechod nebyl samozřejmě vůbec jednoduchý. Náhlé ukončení používání umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů měl za následek drastický pokles produkce. Z počátku byli Marco se Silviíí považování v regionu za "šílené farmáře", jelikož ekologické zemědělství v brazilském kávovém světa de facto neexistovalo.

Po mnoha letech a mnoha překážkách se rodině Croce podařilo získat povědomí malé skupiny amerických pražíren výběrové kávy a v roce 2007 vyexportovali svůj první kontejner. Následující rok získala FAF cenu za udržitelnost od Specialty Coffee Association of America. To mělo za následek vzrůstající zájem o FAF a jejich práci.

V roce 2009 se k týmu připojil syn Silvie a Marcose, Felipe, který do té doby pracoval v pražírně výběrové kávy Kaldi's v St. Louis. Felipe se stal prvním členem rodiny, který se na farmu přestěhoval na plný úvazek, kde si založil svou kávovou laboratoř a začal třídit a studovat mikroloty podle odrůd a metod zpracování. Přibližně ve stejnou dobu začali sousedé, jako např. Joao Hamilton, projevovat zájem o model přímého obchodu a ekologického zemědělství.

Dnes je Fazenda Ambiental Fortaleza plně soběstačnou farmou, která funguje jako exportní hub pro stovky farmářů z okolí, tak i jako modelový příklad pro všechny, kteří mají zájem o principy regenerativního zemědělství v pěstování nejen kávy.

Zajímavosti

Na farmě FAF se veškeré potraviny pěstují dle zásad ekologického zemědělství. Ať již jde o zeleninu, ovoce, mléko a sýry, víno a samozřejmě kávu, vše je organické a neuvěřitelně chutné.

Poslechněte si podcast (ENG):

Přečtěte si náš blog:

Návštěva Brazílie: obava o budoucnost kávy
Návštěva Brazílie: obava o budoucnost kávy
Přečtěte si víc

Ochutnejte

Start

Brazílie a Guatemala
310 Kč
Přejít do detailu