Rodina Sagastume

  • Farma

    Los Potreros, El Pozo, Los Quetzales

  • Země

    Honduras

  • Region

    Santa Barbara - El Sauce

  • Nadmořská výška

    1600 - 1700 m n.m.

  • Odrůdy

    Parainema, geisha, pacas

  • Sklizeň

    Leden - červen

  • Spolupráce

    Od roku 2016

Esmelin Sagastume

Rodina Sagastume patří k nejvýznamnějším kávovým rodinám v Santa Barbaře a už desítky let ukazuje, jak může vypadat výběrová káva z Hondurasu

rodina Sagastume
rodina Sagastume
rodina Sagastume
rodina Sagastume
rodina Sagastume
rodina Sagastume
rodina Sagastume
rodina Sagastume
rodina Sagastume

Farma

Rodina Sagastume stojí za některými z našich nejvýraznějších honduraských káv. V oblasti Santa Barbary se kávě věnuje už více než století. Otec Pedra Sagastume získal v roce 1908 téměř 80 hektarů státní půdy poblíž vesnice El Zapote. Po jeho smrti musela být půda rozdělena mezi Pedra a jeho devět sourozenců.

Pedro však díky houževnatosti, tvrdé práci a chytrosti dokázal v průběhu let své pozemky znovu rozšířit a ve spolupráci se zpracovatelským závodem San Vicente a rodinou Paz si vybudoval pevné místo na trhu s výběrovou kávou. Dodnes je hlavou rodiny a respektovaným patriarchou. S přibývajícím věkem začal rodinnou půdu postupně dělit mezi své syny Jelcina, Jerina, Heyvise a dceru Bersi.

S Pedrem jsme se poprvé setkali v roce 2016 při návštěvě jeho farmy Los Quetzales. Kávu jsme ale začali nakupovat nejdříve od jeho dcery Bersi Sagastume, která se provdala za dalšího kávového producenta Edwina Pinedu. Kávu z jejich farmy El Pozo máme v nabídce téměř nepřetržitě už deset let.

Protože bývala sklizeň z farmy El Pozo v některých letech velmi malá a Edwin se navíc rozhodl na čas opustit Honduras a pracovat jako dělník v USA, rozšířili jsme naši spolupráci o dalšího člena rodiny – bratrance Pedra, Esmelina Sagastume.

Producent - Esmelin Sagastume

Ačkoli Esmelin pochází z kávové rodiny, jako kávový farmář je relativním nováčkem. Po sedmnácti letech práce v bance měl příležitost koupit od svého dědečka tříhektarový pozemek. Následující rok na polovině farmy, které dal jméno Los Potreros, vysadil odrůdu parainema.

Parainema je hybridní odrůda kávy vyšlechtěná v Hondurasu. Je odolná vůči kávovníkové rzi, zároveň má skvělý chuťový potenciál a dokonce už vyhrála prestižní soutěž Cup of Excellence. Na zbývající části farmy Esmelin vysadil legendární geishu.

Jeho bratranec Don Pedro společně s exportérem Benjaminem Pazem mu pomáhají při důležitých agronomických rozhodnutích i v otázkách zpracování kávy, které většinou probíhá v rodinném závodě. Každoročně nás baví unikátní chuťové profily obou odrůd – parainemy i geishy – které z Esmelinovy farmy dostáváme.

Producent - Bersi Sagastume a Edwin Pineda

Název farmy El Pozo znamená ve španělštině „díra“. Jméno je výstižné – uprostřed poměrně malé, 0,35 ha velké farmy se totiž nachází obrovská díra s jeskyní. Farma leží ve vysoké nadmořské výšce okolo 1 800 m n. m. a nabízí nádherné výhledy na jezero Yojoa.

Nízké noční teploty a vysoká vlhkost kladou větší nároky na konzistenci a kvalitu sušení. Edwin a Bersi mají jedny z nejhezčích afrických postelí, jaké jsme kdy na farmách viděli (viz foto). Novinkou je kompletní zastínění sušicích ploch, které prodlužuje dobu sušení kávy. Zastínění je zde naprosto klíčové – příliš rychlé sušení pod ostrým sluncem má negativní vliv na stárnutí kávy a její výslednou stabilitu.

Zpracování

Většina našich káv z Hondurasu je zpracovaná promytou nebo honey metodou se sušením v parabolických fóliovnících nebo na zastíněných afrických postelích. Finální zpracování obstarává závod San Vicente, který patří rodině Benjamina Paze.

Benjamin úzce spolupracuje se stovkami farmářů v regionu Santa Barbara a pomáhá jim proměnit potenciál této oblasti ve špičkovou výběrovou kávu. Propojuje malé rodinné farmy s pražírnami po celém světě, které sdílí stejnou filozofii kvality a dlouhodobých vztahů. Sám je také úspěšným producentem – v letech 2022 a 2024 získal se svou geishou první místo v prestižní soutěži Cup of Excellence.

Zajímavosti

Asi byste nečekali, že hluboko v horách v Hondurasu narazíte na producenty kávy, kteří mají křestní nebo druhé jméno Jelcin, Stalin, či Lenin (druhé jméno Edwina). Zpočátku nás to trochu překvapilo. Až když jsme po tomto zvláštním fenoménu začali pátrat víc, ukázalo se, že je to ve Střední a Jižní Americe poměrně běžná praxe. Dokonce i bývalý Ekvádorský prezident se jmenoval Lenin ...

Ochutnejte