Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Burundi – Letos bez Mikuby
28. 5. 2020

Burundi – Letos bez Mikuby

Kávy z Burundi k nám nedávno dorazily. Bohužel bez námi i vámi oblíbené Mikuby z Long Miles Coffee Project. V následujícím článku vám osvětlíme aktuální situaci v Burundi a vyhlídky do další sklizně.

Sdílejte

Co je to Mikuba?

V Burundi je každý „kopec“ vlastní geopolitickou jednotkou, která čítá cca 60-140 rodin. Mikuba, Nkonge, Gitwe atd., to jsou názvy kopců, ze kterých putují kávové třešně do zpracovatelského závodu Heza v provincii Kayanza. Ben Carlson je velkým propagátorem mikrolotů (výběrů ze sklizně) a tak jsou veškeré třešně zpracovány, vytříděny a prodány pod názvem kopce, odkud pochází. Káva, kterou každoročně kupujeme, pochází z kopce Mikuba, který se nachází pár kilometrů od závodu Heza.

Everyday challenges

Během našich návštěv jsme mohli pozorovat, jak se tým lidí okolo rodiny Carlson potýká se všudypřítomnými problémy a výzvami. Nemusím asi zmiňovat byrokracii a systém, kde po vás každý druhý chce úplatek. Na export kontejneru kávy potřebujete asi 27 razítek. Transport kávy z vnitrozemského státu je vždy komplikovanější a zdlouhavý. Loni se například jeden kontejner neočekávaně dostal do Mombasy místo Dar es Salaamu, což způsobilo zpoždění skoro 2 měsíce. Elektřina v Bujumbuře jde někdy celý den, jindy jen pár hodin denně. Pohonné hmoty byly v posledních letech vydávány oproti jednorázovým povolením. To je zásadní problém pro zpracovatelské závody, které jsou na venkově, kde je vše závislé na dieselových generátorech. Jeden rok je extrémní sucho a nedostatek vody. Další rok je jí zase až moc. A to nezmiňuji problém bramborového defektu, který je díky precizní selekci a zpracování výrazně eliminován. No a to je jen krátký výčet každodenních „challenges“, jak v Long Miles říkají. Mnozí by to velmi rychle pověsili na hřebík, ale oni ne. Nepotkali jsme snad optimističtější lidi, kteří všude vidí nějaká pozitiva a příležitosti. Svůj americký naturel přenesli na celý tým lidí, kterými se obklopují.

Sklizeň v loňském roce byla 20% oproti předchozímu roku. Ne o 20% méně, ale o 80% méně!

Špatné zprávy z loňské sklizně


V průběhu sklizně, která začíná v Burundi obvykle kolem dubna, jsme dostávali informace, že to nevypadá dobře a předpoklady se bohužel naplnily. Přirozený cyklus rostlin, kdy jednou za čas je výnos nižší, se spojil se špatným stavem půdy a klimatickými změnami. Sklizeň v loňském roce byla 20% oproti předchozímu roku. Ne o 20% méně, ale o 80% méně! Z tohoto důvodu není letos k dispozici káva z Mikuby.

Ve spolupráci s týmem Long Miles jsme vybrali loty, které pocházejí z jiných oblastí, a kde se také podílí na spolupráci na zlepšování kvality produkce.

Co můžete očekávat?


Prvním z nich je káva z kopce nedaleko Mikuby, který spadá taktéž pod zpracovatelský závod Heza. Jedná se o suchým způsobem zpracovaný bourbon z kopce Gitwe.

Druhým lotem je káva ze zpracovatelského závodu Gatukuza v provincii Ngozi, která sousedí s Kayanzou. Jedná se o promytým způsoben zpracovaný bourbon. Tento zpracovatelský závod vyhrál v loňském roce Cup Of Exellence a s LMCP úzce spolupracuje na zlepšování kvality.

Vyhlídky nejsou růžové

Bohužel, ani vyhlídky blížící se sklizně 2020 nejsou úplně růžové. Od října do března skoro nepřetržitě pršelo. Déšť v tomto období není nic neobvyklého, ale množství srážek bylo abnormální. To v zemi, kde na to není infrastruktura připravená způsobilo mnoho problémů. Prvním, přímo dopadajícím na produkci kávy, je, že deštěm opadalo velké množství listů, květů a v neposlední řadě i třešní. Jelikož neexistuje žádný sofistikovaný drenážní systém na odvod vody, prohnala se na mnohých místech skrze pole a domy povodeň, způsobila sesuvy půdy a závaly na silnicích. Mnohá místa byla odříznuta, protože déšť proměnil hliněné cesty v jedno velké blátivé kluziště.
Budeme doufat, že i přes tento nepříznivý stav, se týmu Long Miles Coffee Project podaří vyprodukovat fantastické kávy, kterými nás každoročně zásobují.

Poslechněte si naše podcasty o Burundi

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Spasí kávu regenerativní zemědělství?

Spasí kávu regenerativní zemědělství?

Klimatické změny, půdní degradace, závislost na umělých hnojivech, nedostatek vody. To jsou realita, se kterou se producenti kávy potýkají každý den. Regenerativní zemědělství představuje způsob, jak se s těmito výzvami vyrovnat – a zároveň pěstovat kvalitní kávu udržitelně i do budoucna.

Přečtěte si více
Cena kávy: Proč roste a co to znamená pro výběrovou kávu?

Cena kávy: Proč roste a co to znamená pro výběrovou kávu?

Cena kávy je aktuálně hodně oblíbené téma a v médiích už mnoho lidí vysvětlovalo, proč cena arabiky za posledních pět let vzrostla na více než čtyřnásobek a je nejvyšší za celou historii. Zdaleka ale v médiích nezaznělo všechno, co s problematikou souvisí a hlavně se na téma média nedívala tolik z hlediska výběrové kávy, tak to teď uděláme my.

Přečtěte si více