Irská káva – zimní pití s historií
30. 12. 2020

Irská káva – zimní pití s historií

Podzimní počasí přináší nejen déšť a mrazíky. Na menu kaváren se zase začne objevovat nejoblíbenější kávový koktejl a hlavní postava tohoto povídání – irská káva.

Sdílejte

Irská káva je takovým základem, nebo lépe řečeno základním kamenem světa kávových koktejlů. Sestává z cukru, kávy, irské whiskey (nebo i jiné) a lehké vrstvy smetany položené jemně na vrchu celého tohoto mixu a servíruje se v typické skleničce s ouškem nebo na stopce.

Vznikla jak jinak než náhodou

Její historie sahá až do 40. let 20. století a váže se dle jedné verze (jako každý správný cocktail, tak i tady je několik verzí vzniku) k letecké základně Foynes v okresu Limerick v Irsku. Zde šéfkuchař místní restaurace Joe Sheridan v roce 1942 po nezdařilém letu zaoceánské vzducholodě přimíchal přemrzlým pasažérům do kávy kapku irské whiskey na zahřátí. A voilá! Irská káva byla na světě.

Skutečná sláva irské kávy, ale započala až v roce 1952, kdy novinář Stanton Delaplane přinesl recept z Irska do své oblíbené kavárny Buena Vista Cafe v San Franciscu. A aby toho nebylo málo a irská káva v Buena Vista Cafe byla ta pravá irská káva, tak Joe Sheridan emigroval z Irska právě sem a pracoval tu za barem několik let. A nepřekvapivě tu připravoval svou originální Irish coffee. Buena Vista je dneska legendou a místem, kam by každý milovník irské kávy měl alespoň jednou přijít.

Jak se připravuje tenhle kávový cocktail právě v Buena Vista, můžete kouknout ve videu:

Alkohol si s kávou rozuměl i dávno před irskou

Irská káva ale není prvním kávovým cocktailem. Již před více než dvěma sty lety se připravovaly různé kombinace černého moku s alkoholem nebo smetanou. U nás je patrný především vliv Rakousko – uherské kultury pití kávy, a tedy je známá káva vídeňská. Právě ve Vídni se již kolem poloviny 19. stol. připravovaly nápoje jako Melánge, Fiaker nebo Pharisäer. Smetana na kávě a především na kávě s alkoholem měla původně zakrývat aroma alkoholu z úst farníku, kteří si ji dávali před mší svatou.

Káva s alkoholem se váže rovněž k literárním dílům světových velikánů jako jsou Balzac nebo Flaubert, kteří ve svých dramatech uvádějí nápoj Le gloria – mix kávy se schnappsem. U nás je paralelou „kafe s rumem“.

S irskou se i soutěží

My preferujeme starou dobrou klasiku s whiskey. Tradičně používáme jednu irskou whiskey – Jameson, Bushmill´s nebo Tullamore. Nicméně experimentům se meze nekladou a klidně se můžete potkat s různými “hausgemachte“ blendy whiskey japonské, irské, skotské nebo i americké, které soutěžící lijí do svých káv při soutěži Coffee in good spirits. Jednoduše se vždy snaží najít tu správnou chuťovou kombinaci s kávou, cukrem a smetanou.

Jak najít tu svou kombinaci nebo i jak namíchat další kávové cocktaily můžete na našem kurzu Coffee & Spirits Coffee & Spirits Coffee & Spirits Zobrazit více , případně se na začátek můžete podívat na video od European coffee trip.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Za všechno mohou mikroby

Za všechno mohou mikroby

Meruňky, karamel, vlašské ořechy, kakao, med, třešně… možná se někdy díváte na popisy káv na našich sáčcích a nevěřícně kroutíte hlavou. To tam opravdu cítíte? Je to nějak dochucené? Chutná to tak proto, že to roste pod ovocnými stromy? Pokud vás někdy zajímalo, kde se tyto chutě kávy berou a zda jsou faktem nebo subjektivním vjemem, přijměte naše pozvání do kouzelného světa… kvašení a mikroorganismů.

Přečtěte si více
Odrůda: Caturra

Odrůda: Caturra

Svět kávy a potažmo kávovníku a jeho odrůd je světem migrantů, kříženců nebo přirozených mutací. Jedním takovým hybridem je i odrůda Caturra.

Přečtěte si více