Z důvodu vládních nařízení aktuálně nevypisujeme žádné nové termíny na kávové kurzy a školení.

Irská káva – zimní pití s historií
30. 12. 2020

Irská káva – zimní pití s historií

Podzimní počasí přináší nejen déšť a mrazíky. Na menu kaváren se zase začne objevovat nejoblíbenější kávový koktejl a hlavní postava tohoto povídání – irská káva.

Sdílejte

Irská káva je takovým základem, nebo lépe řečeno základním kamenem světa kávových koktejlů. Sestává z cukru, kávy, irské whiskey (nebo i jiné) a lehké vrstvy smetany položené jemně na vrchu celého tohoto mixu a servíruje se v typické skleničce s ouškem nebo na stopce.

Vznikla jak jinak než náhodou

Její historie sahá až do 40. let 20. století a váže se dle jedné verze (jako každý správný cocktail, tak i tady je několik verzí vzniku) k letecké základně Foynes v okresu Limerick v Irsku. Zde šéfkuchař místní restaurace Joe Sheridan v roce 1942 po nezdařilém letu zaoceánské vzducholodě přimíchal přemrzlým pasažérům do kávy kapku irské whiskey na zahřátí. A voilá! Irská káva byla na světě.

Skutečná sláva irské kávy, ale započala až v roce 1952, kdy novinář Stanton Delaplane přinesl recept z Irska do své oblíbené kavárny Buena Vista Cafe v San Franciscu. A aby toho nebylo málo a irská káva v Buena Vista Cafe byla ta pravá irská káva, tak Joe Sheridan emigroval z Irska právě sem a pracoval tu za barem několik let. A nepřekvapivě tu připravoval svou originální Irish coffee. Buena Vista je dneska legendou a místem, kam by každý milovník irské kávy měl alespoň jednou přijít.

Jak se připravuje tenhle kávový cocktail právě v Buena Vista, můžete kouknout ve videu:

Alkohol si s kávou rozuměl i dávno před irskou

Irská káva ale není prvním kávovým cocktailem. Již před více než dvěma sty lety se připravovaly různé kombinace černého moku s alkoholem nebo smetanou. U nás je patrný především vliv Rakousko – uherské kultury pití kávy, a tedy je známá káva vídeňská. Právě ve Vídni se již kolem poloviny 19. stol. připravovaly nápoje jako Melánge, Fiaker nebo Pharisäer. Smetana na kávě a především na kávě s alkoholem měla původně zakrývat aroma alkoholu z úst farníku, kteří si ji dávali před mší svatou.

Káva s alkoholem se váže rovněž k literárním dílům světových velikánů jako jsou Balzac nebo Flaubert, kteří ve svých dramatech uvádějí nápoj Le gloria – mix kávy se schnappsem. U nás je paralelou „kafe s rumem“.

S irskou se i soutěží

My preferujeme starou dobrou klasiku s whiskey. Tradičně používáme jednu irskou whiskey – Jameson, Bushmill´s nebo Tullamore. Nicméně experimentům se meze nekladou a klidně se můžete potkat s různými “hausgemachte“ blendy whiskey japonské, irské, skotské nebo i americké, které soutěžící lijí do svých káv při soutěži Coffee in good spirits. Jednoduše se vždy snaží najít tu správnou chuťovou kombinaci s kávou, cukrem a smetanou.

Jak najít tu svou kombinaci nebo i jak namíchat další kávové cocktaily můžete na našem kurzu Coffee & Spirits Coffee & Spirits Coffee & Spirits Zobrazit více , případně se na začátek můžete podívat na video od European coffee trip.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Brew Like a Pro - vylepšete si domácí kavárnu

Brew Like a Pro - vylepšete si domácí kavárnu

Připravit si v domácích podmínkách dokonalou kávu, která by se vyrovnala zážitku z kavárny, rozhodně není malý cíl, ale v žádném případě neuskutečnitelný. Poradíme vám, čemu věnovat pozornost a jak vylepšit svůj domácí arzenál.

Přečtěte si více
Na skok do: Komín café

Na skok do: Komín café

V sérii krátkých medailonků vás zavedeme do našich partnerských kaváren. Dnes se podíváme do objektu bývalého lihovaru Dynybyl v Říčanech, kde již témeř rok připravuje kávu doubleshot Jitka Baťková se svojím týmem v kavárně Komín.

Přečtěte si více