Z důvodu vládních nařízení aktuálně nevypisujeme žádné nové termíny na kávové kurzy a školení.

Jak správně podávat filtrovanou kávu
9. 4. 2020

Jak správně podávat filtrovanou kávu

Příprava kávy má mnoho pravidel, obzvlášť pokud chcete docílit fantastického šálku. Dobrá zpráva ale je, že samotné servírování už (skoro) žádná pravidla nemá a kávu si můžete vychutnat tak, jak vyhovuje vám. Pořád je tu pár doporučení, která ze fantastického šálku kávy udělají nezapomenutelný.

Sdílejte

Káva nemusí být horká

Kávu v drtivé většině pijeme horkou a vnímáme ji zkrátka jako horký nápoj. Přitom to ale není nezbytně nutné pro to, abyste si ji vychutnali. Obvykle se káva dá pít už po vychladnutí asi na 70 °C, do té doby byste si akorát spálili jazyk a z kávy a ani žádného následujícího jídla a pití byste moc neměli. Nejvíce chutí ale ve filtrované kávě ucítíte, když ji necháte zchladnout na 40–50 °C, což už je neobvykle nízká teplota. Platí totiž jednoduchá rovnice - postupně, jak káva chladne, slábne její aroma a je i méně hořká, zato jsou patrnější její chutě a více vynikne její sladkost a acidita. Nejdůležitější ale je a vždy bude, abyste kávu pili tehdy, když vám nejvíce chutná.

Pití neodkládejte

Důležité pravidlo je, abyste kávu nenechali stát déle než zhruba dvě hodiny. Poté káva hořkne a ztrácí své chuťové přednosti. Proto, pokud na kávu s sebou používáte hodně izolující termosky, lijte si do nich kávu už o teplotě, která je vám na pití příjemná nebo používejte zkrátka nádoby, ve kterých může káva plynule chladnout. Na kávu s sebou může hodit termohrníček, který si můžete v klidu dát i do kabelky a během ranní cesty do práce vám káva v něm tak akorát vychladne. Určitě nemá význam kávu znovu ohřívat - na chuti jen ztratí.

Pravidla servírování neexistují

Doma si pak kávu můžete servírovat do jakékoliv nádoby, která vám je příjemná. Obvyklé jsou porcelánové šálky, krásně vypadá i sklo, novým trendem je také servírování kávy v čajovém nádobí. I materiál a tvar jsou zcela na vás. Lepší jsou ale spíše silnostěnné nádoby, které lépe drží teplotu. Ať už zvolíte šálek, misku nebo skleničku, nahřejte nádobu předem třeba prolitím horkou vodou. Vyhnete se tak příliš rychlému chladnutí a nepřipravíte se o příjemné aroma.

Netřepat, promíchat

Pokud chcete servírovat filtrovanou kávu elegantně větší skupině, určitě sáhněte po skleněné servírovací konvičce - dekantě (nebo dekanteru), do které se vejde káva pro několik lidí. Před rozléváním do šálků ji ale v konvičce vždy promíchejte klidně jen kroužením konvičkou. Jak káva chladne, oddělují se v ní jednotlivé složky - sacharidy, lipidy, enzymy - protože jsou různě těžké. Pro vyvážený šálek je proto důležité promíchat je zase zpět.

U všech nádob, nejen těch s sebou, dbejte na důsledné mytí a jednou za pár týdnu vymyjte Cafizou, speciálním prostředkem pro mytí (nejen) kávovarů, který nádoby zbaví kávového nánosu do hloubky. Kromě hygieny se zbavíte pachuti „ztuchlé” kávy.
A to je všechno - nahřátý šálek, čistota a nenechat dlouho stát. Jinak je všechno na vás!

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Brew Like a Pro - vylepšete si domácí kavárnu

Brew Like a Pro - vylepšete si domácí kavárnu

Připravit si v domácích podmínkách dokonalou kávu, která by se vyrovnala zážitku z kavárny, rozhodně není malý cíl, ale v žádném případě neuskutečnitelný. Poradíme vám, čemu věnovat pozornost a jak vylepšit svůj domácí arzenál.

Přečtěte si více
Na skok do: Komín café

Na skok do: Komín café

V sérii krátkých medailonků vás zavedeme do našich partnerských kaváren. Dnes se podíváme do objektu bývalého lihovaru Dynybyl v Říčanech, kde již témeř rok připravuje kávu doubleshot Jitka Baťková se svojím týmem v kavárně Komín.

Přečtěte si více