Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?
Červnové předplatné pochází od kostarického producenta Efraína "Macho" Naranja a jeho syna Gelbertha. Tento lot pochází z vysoko položené farmy Trapiche. Jedná se o odrůdu catuaí zpracovanou yellow honey metodou. V chuti se vyšší hustota zrn a způsob zpracování projevuje sladkými tóny žlutého ovoce, rozinek a kakaa.
Rodina Efraína Naranja pěstuje kávu již 30 let. Před 15 lety, díky tzv. "micro-mill revoluci" postavil Efraín se svými syny Gelberthem a Kevinem vlastní mini-zpracovatelský závod ve vesnici Santa Rosa de León Cortés, který díky své nadmořské výšce nazvali Santa Rosa 1900.
S Efraínem a Kevinem spolupracujeme již devátým rokem. Během každoročních březnových návštěv vybíráme kávy většinou z farem Macho nebo Trapiche. Efraín a Kevin patří mezi producenty, kteří neustále něco inovují. Naposledy se nám pochlubili zastíněnými dvoupatrovými africkými postelemi a uchováváním pergamenu v dvojitém Grainpro obalu. Pomalejší sušení má obrovský vliv na rychlost stárnutí kávy, která je pro pražírnu zcela zásadní. Proto veškeré podobné iniciativy ze strany producentů náležitě kvitujeme a rádi si za takové kávy připlatíme.
Káva nás nadchla svou sladkostí a hezky strukturovanou jemnou aciditou. Tyto charakteristiky přikládáme především extrémní nadmořské výšce. V chuti je káva čistá, s jasně definovanými tóny žlutého ovoce, rozinek a kakaa.
Ondřej si povídal s Kamčou o její cestě z první soutěže rovnou mezi světovou elitu v přípravě filtrované kávy. Co stojí za jejím úspěchem? Jak se připravit na compulsory a open service? Jaké má další tipy a proč jsou trendy no-bypass metody? Vše se dozvíte v naše podcastu.
Přečtěte si víceJste si jisti, že chcete provést tuto operaci?