Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Kávové předplatné: květen 2022
4. 5. 2022

Kávové předplatné: květen 2022

Pro měsíc květen jsme pro vás vybrali kávu z kolumbijské farmy El Mirador rodiny Lopez.

Sdílejte

Nově jsme pro vás začali natáčet představení kávy také jako video.

Kolumbie El Mirador

Region: Nariño, Kolumbie
Producent: Alba a Artemio Lopez
Zpracování: Anerobní honey
Odrůda: Arabica caturra

El Mirador se nachází vysoko v horách (2100 m n.m.) nedaleko vesnice Medina Espejo v oblasti Buesaco. Paní Alba a pan Artemio Lopez se rozhodli věnovat pěstování a zpracování kávy na plný úvazek teprve před 6 lety. I když se paní Alba narodila do kávové rodiny, fluktuace cen a nejistota přinutily jejího muže hledat práci ve stavebnictví. V roce 2016 se rozhodli pro spolupráci s exportérem této kávy, společností Inconexus, a začali se kávou zabývat naplno. Na své farmě nemají zdroj vody, a tak musí čerstvě sebrané třešně dopravit na farmu svého tchána. I tento nepříjemný fakt je přinutil experimentovat s alternativními metodami zpracování kávy. Aktuálně pěstují na svých farmách odrůdy caturra, castillo, maragogype a poslední dobou velmi "trendy" růžový bourbon.

Region Nariño

je pro nás poměrně velkou neznámou. Většinou naše cesty do Kolumbie směřují do snadno dostupného regionu Huila, kde navštěvujeme místní producenty, ale Nariño je trochu jiný logistický oříšek. Nejjižněji položený region v Kolumbii sousedí s Ekvádorem a dostat se na místní farmy znamená hodiny a hodiny strávené v jeepu po strmých svazích And. V chuti jsou ale kávy z Nariña oproti ostatním kolumbijským kávám opravdu unikátní. Extrémně vysoké nadmořské výšky farem, intenzita slunečního záření a pomalé dozrávání třešní se projevuje vyšší aciditou, komplexností a sladkostí v šálku.

Anaerobní zpracování

Alba a Artemio používají plastové tanky, které naplní třešněmi a nechají fermentovat po dobu 15 hodin bez přístupu vzduchu. Následně zrnka vyloupou a nechají fermentovat dalších 35 hodin. Kávu nakonec promyjí a rozprostřou na zastíněné africké postele. Zde se suší 20 dní na požadovanou vlhkost 11-12 %. V chuti se anaerobní zpracování v kombinaci s promytou metodou projevuje výraznou sladkostí a krémovostí těla při zachování svěží acidity a čistoty šálku.

Co je kávové předplatné?

První středu v měsíci odesíláme balíček čerstvě pražené kávy přímo k vám. Pro kávové předplatné vybíráme každý měsíc ty nejzajímavější kávy, které jsme nakoupili. Často jsou to i vzácné kávy, které nakupujeme jen pro naše předplatitele a do běžného prodeje se ani nedostanou. Staňte se také členem našeho předplatného.

Ochutnejte i další kávu od tohoto producenta

Kolumbie La Cruz Espresso

Kolumbie La Cruz Espresso

Aktuálně nedostupné
Vaše cena (vč. DPH)
385 Kč
Není skladem

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Měníme se a s tím i naše obaly

Měníme se a s tím i naše obaly

Přišli jste na náš e-shop a museli zkontrolovat, že jste na správné adrese? Viděli jste neznámé sáčky kávy, a přitom na nich bylo naše logo? Změnili jsme totiž způsob, jakým prezentujeme naše kávy, aby byl pro zákazníky jednoduchý, přehledný a univerzální. Tak si ho pojďme představit.

Přečtěte si více
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

Během ledna jsme se ohlédli za rokem 2023. Nejdříve nám to nepřišlo, ale v uplynulém roce se toho stalo opravdu hodně. A rádi bychom se o to s vámi podělili a trochu i pochlubili.

Přečtěte si více