Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?
Vybrali jsme pro vás naše každoroční vánoční bestsellery. Chci je vidět
Pro měsíc květen jsme pro vás vybrali kávu z kolumbijské farmy El Mirador rodiny Lopez.
Nově jsme pro vás začali natáčet představení kávy také jako video.
El Mirador se nachází vysoko v horách (2100 m n.m.) nedaleko vesnice Medina Espejo v oblasti Buesaco. Paní Alba a pan Artemio Lopez se rozhodli věnovat pěstování a zpracování kávy na plný úvazek teprve před 6 lety. I když se paní Alba narodila do kávové rodiny, fluktuace cen a nejistota přinutily jejího muže hledat práci ve stavebnictví. V roce 2016 se rozhodli pro spolupráci s exportérem této kávy, společností Inconexus, a začali se kávou zabývat naplno. Na své farmě nemají zdroj vody, a tak musí čerstvě sebrané třešně dopravit na farmu svého tchána. I tento nepříjemný fakt je přinutil experimentovat s alternativními metodami zpracování kávy. Aktuálně pěstují na svých farmách odrůdy caturra, castillo, maragogype a poslední dobou velmi "trendy" růžový bourbon.
je pro nás poměrně velkou neznámou. Většinou naše cesty do Kolumbie směřují do snadno dostupného regionu Huila, kde navštěvujeme místní producenty, ale Nariño je trochu jiný logistický oříšek. Nejjižněji položený region v Kolumbii sousedí s Ekvádorem a dostat se na místní farmy znamená hodiny a hodiny strávené v jeepu po strmých svazích And. V chuti jsou ale kávy z Nariña oproti ostatním kolumbijským kávám opravdu unikátní. Extrémně vysoké nadmořské výšky farem, intenzita slunečního záření a pomalé dozrávání třešní se projevuje vyšší aciditou, komplexností a sladkostí v šálku.
Alba a Artemio používají plastové tanky, které naplní třešněmi a nechají fermentovat po dobu 15 hodin bez přístupu vzduchu. Následně zrnka vyloupou a nechají fermentovat dalších 35 hodin. Kávu nakonec promyjí a rozprostřou na zastíněné africké postele. Zde se suší 20 dní na požadovanou vlhkost 11-12 %. V chuti se anaerobní zpracování v kombinaci s promytou metodou projevuje výraznou sladkostí a krémovostí těla při zachování svěží acidity a čistoty šálku.
Situace v Bolívii nebyla letos tak dramatická jako v Brazílii, alespoň tedy z pohledu klimatického. Naopak politicky se Bolívie pomalu řítí do stejné situace, ve které se nachází Venezuela nebo z pěstitelských zemí třeba Etiopie.
Přečtěte si víceNa letošní návštěvu a výběr káv v Brazílii a Bolívii jsme se vydali o měsíc dříve než obvykle. Hlavním důvodem byly brzké sklizně a také lehká nervozita z nové regulace EUDR (European Union Deforestation Regulation), která se nás jako přímých importérů kávy od letošního prosince týká.
Přečtěte si víceJste si jisti, že chcete provést tuto operaci?