Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?
Vybrali jsme pro vás naše každoroční vánoční bestsellery. Chci je vidět
Pro měsíc květen jsme pro vás vybrali svěží etiopskou kávu z oblasti Nensebo, která se nachází v regionu West Arsi. Tato káva nás zaujala především kvůli výrazné květinové aromatice a sladkým tónům žlutého ovoce.
West Arsi je region v Etiopii, který se pomalu dostává do povědomí milovníků etiopských káv. Nachází se ve střední části Etiopie a nabízí ideální klimatické podmínky pro pěstování kávy. Naše káva pochází z oblasti nedaleko městečka Werka. Káva se pěstuje v nadmořských výškách 1900-2100 m n.m.
je zpracovatelská stanice, která vykupuje třešně od cca 900 farmářů, kteří pěstují kávu na svých farmách o průměrné velikosti 1-2 hektary. Správcem stanice je Tofik Hassen. Nensebo dodává kávu exportní společnosti Testi, kterou vlastní Faisel Abdosh. Průměrná prodejní cena za kilogram kávových třešní byla v průběhu sklizně v roce 2022 30-50 birr (tzn. 12-20 Kč). Pro srovnání, během naší letošní návštěvy Etiopie dosahovaly prodejní ceny třešní až 100 birrů (40 Kč) za kg.
Káva je zpracována tradiční promytou metodou, kdy jsou čerstvě sebrané třešně nejprve vyloupány v Agaarde diskových loupačkách a následně pomocí vody a hustoty zrn roztříděny do 2 skupin. Fermentace zrn v pergamenu trvá přibližně 72 hodin. Sušení na afrických postelích je závislé na počasí, ale nemělo by trvat kratší dobu než 10 dní a déle než 20 dní.
Dlouho očekávaný NextLevel PULSAR je konečně k dostání! Pro nás však Pulsar není žádnou novinkou. Měli jsme možnost získat prototypy Pulsaru, s kterými Kamča, naše baristka ze Šálku, soutěžila v Aténách na mistrovství světa ve filtrované kávě. Ještě před jeho oficiálním spuštěním jsme připravovali v naší kavárně Můj šálek kávy filtrovanou kávu právě touto metodou a dát jste si mohli i soutěžní kávu, jejíž recept najdete níže.
Přečtěte si víceJste si jisti, že chcete provést tuto operaci?