Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Kávové předplatné - únor 2023
1. 2. 2023

Kávové předplatné - únor 2023

Kávu pro Vás vybral Jarda Tuček, během své podzimní návštěvy Brazílie. Jedná se o suchou metodou zpracované odrůdy catuaí od velkého sympaťáka Claytona Barrossy z Brazílie, který Vám posílá i představení své kávy.

Sdílejte

Jedinečný terroir

Návštěva farmy Ninho da Águia je pro nás každoročním dárkem. Region Caparaó patří k těm nejkrásnějším národním parkům v Brazílii. Ze západní strany spadá do státu Minas Gerais, z východní pak do Espirito Santo. Podnebí je zde oproti jiným místům, z kterých nakupujeme brazilskou kávu, zcela odlišné. Farmy jsou umístěné na úpatí hory Pico da Bandeira, která je se svými 2892 m třetí nejvyšší v Brazílii. Zdejší klima je vůbec nejchladnější v celé Brazílii. Zimní teploty klesají až k -10°C. Pěstování kávy je tak velmi specifické. Sklizeň je posunuta od srpna až do listopadu. Třešně dozrávají pomaleji a sušení na afrických postelích je kvůli častým dešťům a chladným nocím možné pouze v zákrytu. Často pak trvá až 20-30 dní.

Farmář, pražič, surfař, a otec čtyř dcer

Clayton se dostal k pěstování kávy trochu náhodou. Rodinnou farmu založil před sto lety jeho praděda. Otec Claytona pan Aídes Gomes Monteiro farmu kvůli nízkým cenám a problematickému pěstování kávy v chladném klima v 60. letech opustil a přestěhoval se do Sao Paula, kde následně vychovával svého syna a dvě dcery. Clayton se do regionu Caparaó vrátil v roce 1996, jelikož si myslel, že bude 6 měsíců v roce pracovat na farmě a zbylých 6 měsíců stráví svým milovaným surfováním. Za posledních 20 let toho Clayton již příliš nenasurfoval, ale zato se z něj stal jeden z nejrespektovanějších producentů v regionu. Každoročně se jeho kávy umisťují na předních příčkách soutěže o nejlepší brazilskou kávu.

Světový unikát

Co dělá z této farmy světový unikát je množství prodané upražené kávy přímo na místě. Clayton se dostal do hledáčku turistů, kteří jsou lační po tom ochutnat "nejlepší" brazilskou kávu. Na své 15 kg pražičce tak Clayton upraží velkou část celé své sklizně. O zbylé loty se pak popere několik světových pražíren, včetně té naší. Letos tuto jedinečnou kávu můžete ochutnat pouze vy, naši předplatitelé. Můžete si poslechnout i náš podcast, kde Jarda povídá o své poslední cestě do Brazílie a Bolívie.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Měníme se a s tím i naše obaly

Měníme se a s tím i naše obaly

Přišli jste na náš e-shop a museli zkontrolovat, že jste na správné adrese? Viděli jste neznámé sáčky kávy, a přitom na nich bylo naše logo? Změnili jsme totiž způsob, jakým prezentujeme naše kávy, aby byl pro zákazníky jednoduchý, přehledný a univerzální. Tak si ho pojďme představit.

Přečtěte si více
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

Během ledna jsme se ohlédli za rokem 2023. Nejdříve nám to nepřišlo, ale v uplynulém roce se toho stalo opravdu hodně. A rádi bychom se o to s vámi podělili a trochu i pochlubili.

Přečtěte si více