Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Kde se vzaly kapsle a proč jsou hitem pražíren výběrové kávy teprve teď
13. 12. 2021

Kde se vzaly kapsle a proč jsou hitem pražíren výběrové kávy teprve teď

Trh s kapslemi začal s Nespresso, které bylo uvedeno na trh roku 1986 Švýcarskou firmou Nestlé. Ale až v posledních letech se kapsle staly oblíbeným způsobem přípravy domácí kávy. Jakto?

Sdílejte

Historie kapslí

Jejich narození předchází příběh vynálezce Érica Favreho. Ten pochází z francouzsky mluvícího švýcarského kantonu Vaud a byl inženýrem aerodynamiky. Po dokončení studií začal pracovat pro firmu Nestlé. Jeho italská žena Anna-Marie ráda svého manžela pošťuchovala, a to obzvláště kvůli nevýrazné kávě, kterou Švýcaři pili. Éric vzal pošťuchování vážně a rozhodl se, že své ženě ukáže. Ve svém honu za nejlepším espressem se na krátký čas dokonce odstěhovali do Říma a prošli spoustu italských espresso barů. Až narazili na jeden, slavný Caffé Sant´Eustachio.

Hledání kávy tolik podobné italskému espressu

Koukali baristům pod ruce a vyptávali se. Éric došel k závěru, že vlastně potřebuje prohnat co nejvíce vzduchu vodou a tu protlačit přes množství namleté kávy. Tím chtěl vytvořit kávu s velkým množstvím pěny a takovou, která by byla tolik podobná italskému espressu. Vytvořil svůj první stroj a představil ho společnosti Nestlé roku 1975. Tam ale nebyli z jeho nápadu nijak nadšení, i proto, že ve stejné době uvedlo Nestlé na trh instantní kávu Nescafé, o níž byl velký zájem.

První kapsle, první (ne)úspěchy

První kapsle se tedy začaly produkovat až o deset let později, roku 1986, a to díky tehdejšímu řediteli Nestlé Helmutu Maucherovi. Nestlé se obávalo neúspěchu a firma začala kapsle vyrábět pod záštitou nově vzniklé značky - Nespresso. Kapsle byly nejprve určené pro konzumaci v hotelích, barech a kancelářích. Tam se ale moc nedařilo. Změnila se tedy strategie a kapsle se začaly prodávat jako luxusní část domácností. Ze Švýcarska se kapsle rozšířily do Francie a do USA, ale šlo to pomalu. Začátky Nespressa byly těžké a Éric Favre byl nucen roku 1991 Nestlé opustit.

Nespresso vs. Éric

Éric založil několik vlastních společností na výrobu kapslí jako například Monodor. Boj o patent kapslí trval několik let. Kdo byl vlastně tvůrcem kapslí, Nestlé nebo Éric? Smír mezi Nestlé a Éricem se podepsal až roku 2003. Éric Favre vydal roku 2014 knihu, kde sám uvádí, že udělal několik chyb, ale díky nim se posunul kupředu.

Nespresso? Who else?

A Nespresso? To získalo hlavně v 90. letech na popularitě. Postupně se začaly objevovat další velké firmy vyrábějící kapsle, jako například americká firma Keurig. A po vypršení patentů firmy Nespresso v roce 2015 začalo více a více firem přicházet s novými, vylepšenými kapslemi a technologiemi. Dnes můžeme najít až 400 společností na světě, které je vyrábějí.

Příprava pro líné i náročné

Dnes na trhu s kapslemi nacházíme spoustu inovací a nových technologií . Nové kapslové stroje mají funkce, jaké nebyly donedávna možné. Jako například kávovar Morning Morning kávovar na kapsle Morning kávovar na kapsle Zobrazit více a jeho aplikace Drink Morning. V aplikaci si zvolíte jakou kapsli chcete přichystat, a spolu s ní i recept, který vám přichystal tým pražírny, vy jen zmáčknete knoflík a máte svůj skvělý ranní šálek kávy hotový. Na tomto kávovaru si můžete pohrát i s tlakem a teplotou, máte-li chuť.

Výběrová káva do kapslí - ano, ale…

Tento nový trh se také snaží zvýšit kvalitu kávy a hledá šetrné způsoby výroby a likvidace odpadu z kapslí. A proto volí tuto metodu čím dál tím více pražíren. Přichází se s novými materiály na jejich výrobu (jako například lignin, ze kterého jsou naše kapsle) a udržitelnost je v oblasti kapslí velkým tématem. Některé společnosti kvůli jejich ekologické náročnosti přestaly kapsle používat nebo je ani používat nezačaly. Jinde, obzvláště ve Švýcarsku, kapsle sbírají od svých zákazníků a následně recyklují. Je tedy na rozhodnutí každého, zda kapsle chce správně recyklovat nebo kompostovat. Naše kapsle jsou vyrobené z obnovitelného přírodního materiálu ligninu, které jsou rozložitelné v kompostárnách, a tedy vhodné do “hnědých” popelnic.

Ochutnejte naše Kapsle

Kapsle Start

Kapsle Start

54 g 20 ks v master boxu Skladem
Množstevní slevy
Při koupi 3 ks 143 Kč
Při koupi 20 ks a více 120 Kč

Vaše cena (vč. DPH)
160 Kč

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Měníme se a s tím i naše obaly

Měníme se a s tím i naše obaly

Přišli jste na náš e-shop a museli zkontrolovat, že jste na správné adrese? Viděli jste neznámé sáčky kávy, a přitom na nich bylo naše logo? Změnili jsme totiž způsob, jakým prezentujeme naše kávy, aby byl pro zákazníky jednoduchý, přehledný a univerzální. Tak si ho pojďme představit.

Přečtěte si více
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

Během ledna jsme se ohlédli za rokem 2023. Nejdříve nám to nepřišlo, ale v uplynulém roce se toho stalo opravdu hodně. A rádi bychom se o to s vámi podělili a trochu i pochlubili.

Přečtěte si více