Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Na skok do: Komín café
15. 3. 2021

Na skok do: Komín café

V sérii krátkých medailonků vás zavedeme do našich partnerských kaváren. Dnes se podíváme do objektu bývalého lihovaru Dynybyl v Říčanech, kde již témeř rok připravuje kávu doubleshot Jitka Baťková se svojím týmem v kavárně Komín.

Sdílejte

Roky jste pracovala ve zdravotnictví. Co vás motivovalo k přechodu do úplně jiné pracovní sféry?

Přechod ze zdravotnictví k provozování kavárny vnímám také jako službu lidem, kterou se snažím brát stejně zodpovědně. Primární motivací byla láska k dobrému a poctivému jídlu a pití. Pocházím z moravského Slovácka, kde se vařilo a peklo z domácích a sezónních surovin. Jako malá jsem se vždycky těšila na trhání trnek s dědečkem a vaření povidel v kotli, pečení koláčků s babičkou, vinobraní, zabíjačku a jiné činnosti, které mě hrozně bavily a brala jsem je i jako kulturní zážitek, kdy jsme mohli zůstat dlouho vzhůru, sešla se celá rodina, zpívalo se a povídalo....

Kavárna je součástí starého lihovaru, kde je dominantou vysoký komín. Soudím, že název kavárny je inspirovaným právě jím. Jaká je, ale myšlenka za vaším konceptem kavárny?

Vztah k výběrové kávě jsem si vytvářela díky mému manželovi na našich četných kávových tour po Praze, Brně a jiných koutech, nejen naší země. Pražírna Doubleshot byla jedna z prvních, jejíž kávu jsme začali cíleně vyhledávat. Nejenom proto že nám chutná,ale také pro celkový přístup ke kávě jako takové, k jejím pěstitelům, dovozu, pražení, přípravě kávy atd....Díky všem těmto aspektům se také pak stala pražírna Doubleshot naším dodavatelem kávy 😍.

Myšlenka spojit tyto dvě vášně mě napadla již na mateřské dovolené, ale netroufala jsem si na tak razantní změnu. Proto jsem se po jejím skončení opět vrátila do zdravotnictví jako vedoucí sestra Domácí zdravotní péče. Při svých cestách za pacienty jsem často jezdila okolo říčanského Lihovaru, který je velice hezky a citlivě zrekonstruovaný a moc se mi líbil rohový prostor se samostatným vstupem, který nabízeli k pronájmu. A tehdy se začala rodit myšlenka na vlastní podnik..... Proč KOMÍN? Vystihuje náš vztah k architektuře a industriálnímu stylu ve kterém je i kavárna zařízena. Také velmi zajímavá historie bývalého lihovaru DYNYBYL, pro mě hrála významnou roli při výběru prostoru. Hlavní myšlenka za konceptem kavárny je však vytvořit v Říčanech další kavárnu s kvalitní kávou, pro lidi, kteří se o tento nápoj a jeho dobrou přípravu stále více zajímají.

Ve vitríně u vás vždy najdeme skvělé dorty. Pečete si je sami?

Dorty a převážnou většinu produktů, které nabízíme si vyrábíme sami v Komíně. Velmi aktivně se také zapojila moje rodina, která měla z počátku velké obavy z otevření kavárny, ale teď se nadšeně zapojují. Rodiče vyrábí domácí paštiku, marmelády, kompoty, povidla... Velký důraz kladu také na výběr dodavatelů surovin.Hovězí maso a uzeniny si vozím od kamaráda, nadšeného řezníka pana Kusáka z Ostrožské Nové Vsi u kterého mám jistotu, že nálepka obsah masa a např. bio není jen nálepka, ale celkový šetrný přístup ke zvířatům a přírodě.

Máte nějaký ranní rituál před otevřením kavárny?

Za každodenní ranní rituál v naší kavárně můžeme považovat pečení kváskového chleba, nebo správné nastavení kávovaru což je bezesporu velká alchymie.

Doporučíte nám nějakou hezkou vycházku kolem Říčan?

Kolem Říčan jsou moc krásné lesy, například v okolí rybníků Jureček a Marvánek. Pro milovníky historie může být zajímavá také zřícenina říčanského hradu v centru Říčan.

Co děláte když neděláte? Má vůbec kavárnice čas na nějaké hobby?

Je pravda že kavárna mi zabírá většinu mého času, ale v podstatě je to taky moje hobby. Zbytek trávím s rodinou manželem a dvěma dětmi se kterými ve volných chvilkách vyrážíme právě do těch říćanských lesů buď na kole, běhat nebo na procházku. Ostatní hobby, musím nechat až na dobu, kdy bude kavárna optimálně zaběhnutá.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Měníme se a s tím i naše obaly

Měníme se a s tím i naše obaly

Přišli jste na náš e-shop a museli zkontrolovat, že jste na správné adrese? Viděli jste neznámé sáčky kávy, a přitom na nich bylo naše logo? Změnili jsme totiž způsob, jakým prezentujeme naše kávy, aby byl pro zákazníky jednoduchý, přehledný a univerzální. Tak si ho pojďme představit.

Přečtěte si více
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

Během ledna jsme se ohlédli za rokem 2023. Nejdříve nám to nepřišlo, ale v uplynulém roce se toho stalo opravdu hodně. A rádi bychom se o to s vámi podělili a trochu i pochlubili.

Přečtěte si více