Kupte si 2 balíčky kávy a získejte dopravu zdarma na výdejní místa v rámci ČR.

Na skok do: Kristyjan Chocolatiers
9. 11. 2020

Na skok do: Kristyjan Chocolatiers

V sérii krátkých medailonků vás zavedeme do našich partnerských kaváren. Dnes se podíváme do ráje milovníku pralinek tradičných i netradičných chutí, do Kristyjan Chocolatiers.

Sdílejte

Pralinky a čokolády. Co vedlo k tomu abyste si otevřeli provoz právě s těmito produkty? Museli jste to někde studovat? Nebo jste samouci?

V podstatě co se s Kristýnou známe nás lákala představa otevřít si společně nějaký malý gastro podnik. Čokoláda a pralinky nás napadla až po posledním zaměstnání Kristýny v jedné pražské čokoládovně, chtěli jsem ovšem nabídnout trochu jiný produkt, než je na našem trhu zvykem. Pralinky barvené kakaovým máslem jsme si zkoušeli vyrábět doma, testovali různé techniky designů a po velice kladných reakcí od rodiny a našich kamarádů, stejně tak po našich inspirativních cestách po Francii a Belgii bylo rozhodnuto. Od začátku jsme rovněž věděli, že náš obchod a také výrobní část musí vypadat trochu odlišně od zajetých provozů, chtěli jsme náš produkt nabídnout v prostředí podobném butiku a zároveň otevřít výrobu návštěvníkům, kteří mohou přes skleněnou stěnu výrobu pozorovat. Kristýna má vystudovaný grafický design, já jsem pracoval celý život v hotelovém prostředí, dá se tedy říci, že jsme samouci.

Máte nějaký ranní rituál před otevřením kavárny?

Kromě klasické přípravy provozu na otevření a výrobního plánu na den, pár šálku kávy Doubleshot na nakopnutí :)

V každém segmentu gastro byznysu jsou každoročně nějaké trendy. Co hýbe aktuálně světem pralinek? Jaké jsou nejžhavější trendy nebo novinky?

Neustále se samozřejmě vymýšlejí nové techniky zdobení a barvení pralinek, experimentuje se s ganážemi za použití méně tradičních surovin i surovin, které v čokoládě nečekáte a velký důraz se klade na samotnou prezentaci.

Každá vaše pralinka má krásný lesklý povrch. Na první pohled se nedá říct, že je to vlastně karamelová nebo mango. Můžete nám prozradit jak to děláte? Nebo je to výrobní tajemství?

Pralinky se barví kakaový máslem, my používáme francouzskou značku, konkrétně řadu, která je barvena kompletně na přírodní bázi. Pro dosažení správného lesku jsou zásadní správné teploty, nejenom teplota másla, ale i pralinkové formy a samozřejmě teplota ve výrobě. Co se výsledných barev týče, snažíme se, aby design pralinky evokoval i použitou náplň, tedy pomeranč do oranžova, kokos do hněda atd.. Ne vždy se toho ovšem držíme, například nás napadne technika a kombinace barev, která se nám velice líbí a tak ji prostě použijeme - např. jedna z našich posledních pralinek: mrkvový dort.

Co děláte, když neděláte? Jaké hobby mají “pralinkáři“?

Provoz naší čokoládovny a samotná výroba nám dává dosti zabrat, takže neděláme-li, snažíme se hlavně se věnovat našemu sedmiletému synovi, Honzíkovi. Snažíme se také dohnat věci, co se nestihly přes týden, emaily, faktury a v poslední řadě také trochu odpočinout a nabrat síly na další týden :)

Odpovídali Kristýna a Jan Bednářovi.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Kávové předplatné: květen 2022

Kávové předplatné: květen 2022

Pro měsíc květen jsme pro vás vybrali kávu z kolumbijské farmy El Mirador rodiny Lopez.

Přečtěte si více
Etiopie plná cuppingu, kultury a fascinujících zvyků

Etiopie plná cuppingu, kultury a fascinujících zvyků

- Petra Bartáková - Je 5.40 ráno a já vstávám. Rychlou meditaci na dobrou cestu, udělat si kafe, zkontrolovat batoh a doklady a hurá na nádraží. Dávám si záměrně na všechno spoustu času. Nic nechci nechat náhodě. Už je to dlouho, co jsem někam takhle daleko letěla. Jedu vlakem z Prahy do Vídně a z Vídně letím do Addis Ababa („nová květina“), kde mě čeká pět dní cuppingu. Tyto dny se sklízí káva a je tedy nejvyšší čas vyrazit a ochutnat a vybrat něco výjimečného.

Přečtěte si více