Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Na skok do: Prostor a čas
16. 11. 2020

Na skok do: Prostor a čas

V sérii krátkých medailonků vás zavedeme do našich partnerských kaváren. Dnes se podíváme do kavárny kousek za Prahou, do malebné Hostivice.

Sdílejte

Jak to celé začalo?

Mým snem vždy bylo si otevřít malou rodinnou kavárnu. V roce 2016, se mi s manželem naskytla příležitost si pořídit na hostivickém náměstí víc jak čtyři sta let starý statek z roku 1602 s vlhkými základy, který celý toto dobrodružství odstartoval. Získal si nás tehdy také nádhernými stropními oblouky a výhodnou polohou v srdci našeho města. Naším plánem bylo mezi tyhle prastaré zdi vrátit život, dát jim světlo, nový smysl a využít velkorysý výhled na hostivické náměstí. Po třech letech dřiny a netušených překážek, se nám podařilo, s manželem i mými dcerami, otevřít příjemný prostor, kde si budete moci v klidu popovídat s přáteli, vychutnat výbornou kávu doubleshot s domácími zákusky nebo pracovat či učit se.

Prostor a čas. Mně se vždy vybaví fyzika a Einstein. Co se skrývá za názvem vaší kavárny?

Snad Vás nezklamu, ale prvotní myšlenka a záměr názvu naší kavárny je mnohem jednodušší než Einsteinova teorie relativity. Primárně jsme chtěli lidem sdělit, že naše kavárna je místem, kde Vám nenabídneme pouze kávu a zákusky, ale hlavně také prostor a čas v příjemné rodinné atmosféře, který můžete trávit sami, s přáteli, pracovně anebo taky s naší maličkostí. Má to charakterizovat takový lehký únik od reality, kde můžete relaxovat, ať už si pod tím slovem představí každý trochu něco jiného.

Na první pohled mě vždy zaujme váš bar. Prozradíte, kdo je za tímto skvostem?

Moc děkujeme, a zároveň musím přiznat, že za výběrem této keramiky je moje dcera Anička. Sama jsem vybrala jiný vizuál a tehdy to byl opravdu několika týdenní boj mezi námi. A díky bohu za to, že jsem ho prohrála. Plus jsme krátce po výběru oťukali klenby stropu do původní podoby, která je ze 17. století, a to bylo poté opravdu jasné znamení, že tato keramika k nám do kavárny patří… je opravdu až neuvěřitelné, jak ke stropu hezky pasuje.

Máte nějaký ranní rituál před otevřením kavárny?

Tak ona ta samotná příprava kavárny před otevřením je takový jeden velký rituál a každá z nás (mé dcery, s kterými kavárnu provozuji) má ten postup trochu jiný, ale shodneme se na tom, že jedna vypitá káva v klidu před otevřením je základ.

Dáte nám tip, kam vyrazit na výlet v okolí Hostivice?

Mě přijde na Hostivicích kouzelné hlavně to, že vlakem z Dejvic jste tu za 13 minut, a přitom jste hned v obci plné lesů, kde je několik překrásných přírodních okruhů kolem Hostivických rybníků, jednoho si všimla i Česká televize v pořadu Kudy z Nudy, překrásná je i Poutní cesta do Hájku lemovaná kapličkami, která byla za přispění nadace paní Petříčkové (manželky ministra zahraničí) nedávno zrevitalizována. Jiní si výlet vlakem spojují s krátkou procházkou na vyhlídkový val u letiště Václava Havla, z kterého lze krásně pozorovat přílety a odlety letadel. A v neposlední řadě jsou Hostivice výchozím bodem pro mnoho cyklotras. Nejznámější jsou Křivoklátské okruhy, což je opravdu síť mnoha bezpečných cyklostezek různých obtížností.

Prozradila byste nám nějaký recept na vaše oblíbené sladké nebo jídlo z kavárny?

Až na různé stálice, se náš sortiment sladkého poměrně hodně mění, takže můj NEJOBLÍBENĚJŠÍ dort je každý týden jiný… nicméně teď mámě podzimní sezonu a já sem tam dělám lívance z jablečného těsta do boxů s sebou (kvůli COVID situaci). O recept se ráda podělím:


2 hrnky strouhaných jablek
2 hrnky hladké mouky
2 vejce
2 hrnky mléka
½ prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
jablečný rozvar se skořicí a domácí šlehačka

Co ráda děláte, když nejste zrovna v kavárně?

Všechny kavárnice a kavárníci jistě vědí, že toho čas mimo je opravdu malinko. Nicméně když nejsem v naší kavárně, jsem ráda v jiné kavárně nebo restauraci. Opravdu miluji asijské jídlo, jinak sem tam cvičím jógu, chodím s Nordic Walking holemi nebo relaxuji v sauně. Dále se zajímám o politiku, ať už světovou, pochopitelně českou nebo i v našich Hostivicích a jsem opravdu pyšná na to, že mohu i díky kavárně udržovat kulturní či politickou sféru v této obci.

Odpovídala Šárka Peterová

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Měníme se a s tím i naše obaly

Měníme se a s tím i naše obaly

Přišli jste na náš e-shop a museli zkontrolovat, že jste na správné adrese? Viděli jste neznámé sáčky kávy, a přitom na nich bylo naše logo? Změnili jsme totiž způsob, jakým prezentujeme naše kávy, aby byl pro zákazníky jednoduchý, přehledný a univerzální. Tak si ho pojďme představit.

Přečtěte si více
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

Během ledna jsme se ohlédli za rokem 2023. Nejdříve nám to nepřišlo, ale v uplynulém roce se toho stalo opravdu hodně. A rádi bychom se o to s vámi podělili a trochu i pochlubili.

Přečtěte si více