Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Nitro coffee – nová dobrodružství v studené kávě
9. 7. 2020

Nitro coffee – nová dobrodružství v studené kávě

Když jsme někdy kolem roku 2014 prvně slyšeli o nitro coffee, kávě nasycené dusíkem, moc nám to nedávalo smysl a vlastně jsme ani nevěděli, co si pod tím představit. V Americe to tehdy bylo považováno za nový trend, který měl dobýt trh výběrové kávy. Uplynulo šest let a my pro vás v Karlíně připravujeme vlastní nitro kávu.

Sdílejte

Kde se ale vůbec vzala káva s dusíkem - nitro káva?

Posun k zastudena extrahované kávě, která předcházela nitro coffee, začal primárně jako způsob, jak vyextrahovat méně kyselosti z kávových zrn. Za pomoci louhovacích nádob jako Toddy, nebo i obyčejných plastových nebo skleněných nádob byly kavárny najednou schopny připravit velké množství silného kávového koncentrátu s dlouhou trvanlivostí. K nitro kávě to už teď bylo jenom krůček.

Celý koncept dusíku v kávě pochází pravděpodobně z pivní branže. Mike McKim, výrobce Black & Blue coffee, v jednom z rozhovorů před pár lety mluvil o tom, že nápad s dusíkem přidaným do kávy dostal už v roce 2011, když popíjel Nitro stout z místního pivovaru. Svůj produkt, nitro kávu v plechovce, pak představil v lednu 2015. Ostatně všichni dobře známe lávový efekt piva Guinness, když ho za pomoci speciální pípy natočí do sklenice. Ano, za jeho lávový efekt může právě dusík.

Co dělá dusík s chutí?

Asi si teď říkáte: „Jak ale může dusík, nerozpustný plyn, být zpracovaný tak, aby byl poživatelný, a ještě k tomu chutný?“ Z jednoho jednoduchého důvodu, a to, že dusík se chová v kontaktu s tekutinou, tedy kávou, jako zahušťovadlo, které dává cold brew (za studena louhované kávě) krémovou texturu a příjemnou sladkost. Funguje to na podobném principu jako tzv. provzdušňovač vína, který dovoluje nápoji se víc “nadechnout“. U kávy mikrobublinky dusíku pozdvihnou chuť a váhu kávy v ústech.

My jsme se na výrobu nitro kávy vrhli před dvěma roky, když jsme ji začali točit v našem kontejneru v Manifestu. Dnes si nitro kávu můžete dát ve všech našich kavárnách – v Mém šálku kávy, v Místě i v Espresso baru v Alza.cz

Jak se nitro coffee vyrábí

Proces výroby je rozložený do několika dní. Kávy se musí nejdříve upražit, a to na specifický kávový profil, který nitro kávě vyhovuje a liší se například od toho pro filtrovanou kávu. Pak káva musí chvíli ležet, aby se “vydýchala“ a rozvinuly se v ní chutě, které od ní očekáváme. Pro tenhle typ kávy vybíráme především zrna z Keni nebo Etiopie, která svou ovocností dodají kávě přirozeně svěží chuť. Ta se ještě umocní přidáním dusíku. Po dlouhých hodinách louhování kávou přefiltrujeme a stočíme do sudů, které následně nasytíme dusíkem.

Nitro coffee je skvělá alternativa ke klasickým studeným kávám jako jsou již zmiňované ledové filtry, iced latte nebo iced cappuccino. V kavárně Místo máme teď ještě naše guilty pleasure - ovesné čoko nitro.

Jestli vás nitro coffee zaujalo tak se u nás na jedno zastavte nebo si ho vezměte s sebou na procházku čepované na led.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Měníme se a s tím i naše obaly

Měníme se a s tím i naše obaly

Přišli jste na náš e-shop a museli zkontrolovat, že jste na správné adrese? Viděli jste neznámé sáčky kávy, a přitom na nich bylo naše logo? Změnili jsme totiž způsob, jakým prezentujeme naše kávy, aby byl pro zákazníky jednoduchý, přehledný a univerzální. Tak si ho pojďme představit.

Přečtěte si více
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

Během ledna jsme se ohlédli za rokem 2023. Nejdříve nám to nepřišlo, ale v uplynulém roce se toho stalo opravdu hodně. A rádi bychom se o to s vámi podělili a trochu i pochlubili.

Přečtěte si více