Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Tricolate - Chytráček 2.0
25. 10. 2021

Tricolate - Chytráček 2.0

Tato nová metoda přípravy v nás vzbudila zájem, když Scott Rao na svém instagramu zmínil, že je to pravděpodobně první pour-over metoda bez by-passu vody. Na první pohled vypadá jako zvětšená komora AeroPressu. Nedalo nám to nezkusit a objednali jsme si testovací kus na zkoušku.

Sdílejte

Při prvních pokusech nás zarazila doba extrakce, která se pohybuje kolem 8 minut. Měli bychom tedy tendenci mlít hruběji, abychom se dostali na zhruba polovinu času. Ale po ochutnání kávy jsme byli překvapeni, jak komplexní, sladký a hutný šálek bez náznaku hořkosti produkuje. To nás donutilo zkoušet trochu jiné postupy než jsme zvyklí.

Vyšší extrakce

Používáme výrazně méně kávy než 60 g/l. Na jeden větší šálek kávy používáme 18 g kávy a 360 g vody. Hrubost mletí je jemnější než na V60 a podobné pour-over metody.

Používáme vroucí vodu. Ta se lije přes speciální “sprchu”, která pomáhá rovnoměrné distribuci vody a zároveň se káva nerozvíří a vytvoří “puk”, přes který veškerá voda protéká. Nedochází tak úniku vody, která by nepřišla do kontaktu s kávou. Všechny tyto drobnosti zvyšují výslednou extrakci kávy i o 2 %, takže s dobrým mlýnkem není problém se dostat na 23 % téměř bez práce.

Jednoduchý postup

To je další přednost Tricolate. Příprava kávy v něm je suverénně nejjednodušší ze všech pour-over metod a asi už to nemůže být jednodušší.. A nepotřebujete speciální zalévací konvici, vystačíte si s tou klasickou rychlovarnou. Proto jsme ho v pražírně překřtili na Chytráček 2.0.

Tady je postup, který se nám osvědčil:

1. Do komory vložíme papírový filtr a propláchneme trochou vody, aby se přilepil.

2.Nasypeme kávu potřepáním vytvoříme rovnoměrnou vrstvu.

3. Nasadíme navrch sprchu a zalijeme 60 g vroucí vody. Kroužením Tricolate pomůžeme namočit veškerou kávu a necháme klidně 1 minutu stát.

4. Dolijeme zbylých 300 g vody, opět lehce zakroužíme a necháme překapávat.

5. Z Tricolate sundáme sprchu a kávu vyklepneme do odpadu.

Pro tip: Osvědčilo se nám Tricole nemíchat celým jako třeba při “Rao spinu”, ale spíše jen válet mezi dlaněmi ve svislé ose jako když mícháte kvedlačkou. Káva si lépe sedne a vytvoří kompaktní vrstvu.

Není třeba zalévat opatrně a postupně, hlídat teplotu vody ani měřit čas (pokud je mlýnek správně nastavený). Prostě zalijete, počkáte, vypijete.

Je to plast, ale…

Uznáváme, není úplně sexy na pohled. Ale plast zde má své opodstatnění. Je to totiž nejlepší materiál, který má vysokou tepelnou kapacitu, a tudíž nejlépe udrží teplotu vody. Pro Tricolate byl zvolen odolný Tritan® plastic, který neobsahuje BPA, PBS ani žádné jiné bisfenoly. My jsme z něj nadšení. Budeme rádi, když nám dáte vědět vaše postřehy.

Tak ho zkuste

Tricolate

Tricolate

Posledních pár kusů skladem
Vaše cena (vč. DPH)
1 400 Kč

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Měníme se a s tím i naše obaly

Měníme se a s tím i naše obaly

Přišli jste na náš e-shop a museli zkontrolovat, že jste na správné adrese? Viděli jste neznámé sáčky kávy, a přitom na nich bylo naše logo? Změnili jsme totiž způsob, jakým prezentujeme naše kávy, aby byl pro zákazníky jednoduchý, přehledný a univerzální. Tak si ho pojďme představit.

Přečtěte si více
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

Během ledna jsme se ohlédli za rokem 2023. Nejdříve nám to nepřišlo, ale v uplynulém roce se toho stalo opravdu hodně. A rádi bychom se o to s vámi podělili a trochu i pochlubili.

Přečtěte si více