Finca Hartmann

  • Farma

    Finca Hartmann

  • Země

    Panama

  • Region

    Santa Clara, Renacimiento, Chiriquí

  • Odrůdy

    Geisha, caturra, catuaí, maragogype, etiopské odrůdy, pacamara a mnoho dalších

  • Sklizeň

    Prosinec - březen

  • Spolupráce

    Od roku 2010

Proslulá panamská farma s českými kořeny s kterou spolupracujeme od roku 2010

Finca Hartmann
Finca Hartmann
Finca Hartmann
Finca Hartmann
Finca Hartmann
Finca Hartmann
Finca Hartmann
Finca Hartmann
Finca Hartmann
Finca Hartmann
Finca Hartmann
Finca Hartmann
Finca Hartmann
Finca Hartmann
Finca Hartmann
Finca Hartmann

Farma

Finca Hartmann se rozkládá v srdci regionu Santa Clara na panamsko-kostarické hranici. Farma se částečně nalézá v mezinárodním parku La Amistad a slouží jako útočiště pro nespočet druhů zvířat. Farma se ve světě proslavila především svým přístupem k ekosystému, který je na území farmy vskutku jedinečný. Všechna káva je pěstovaná v zákrytu stromů, které poskytují úkryt pro více než 300 druhů ptáků. Není proto překvapením, že Smithsonian Tropical Research Institute zde po několik let prováděl výzkum a o farmě vzniklo mnoho vědeckých prací.

Prvorozený syn českého emigranta a dobrodruha Aloise Strašila (který se narodil v Leštině u Zábřehu na Moravě) založil farmu již v roce 1940. Alois byl jedním z vůbec prvních osadníků západní Panamy a farmářů kávy v tomto regionu. Magazín National Geographic ho dokonce přirovnal k jednomu z amerických hrdinů osidlování středozápadu Danielu Booneovi.

Producent

Ratibor Hartmann St., syn Aloise, už bohužel nežije a tak jeho entomologickou sbírku musí návštěvníci prozkoumat bez jeho doprovodu. Veškerou starost o obchod a správu farem převzali jeho čtyři synové Ratibor, Allan, Alexander, Kelly a dcera Aliss (na fotce před rodným domem Aloise). Finca Hartmann je jediný společný projekt rodiny. Každý ze členů má svou vlastní farmu nebo kávový projekt, ať už se jedná o farmy Mi Finquita, Hartmann Reserve, Momoto nebo např. Rocky Mountain Coffee apod. My se od samého počátku doubleshotu každoročně zaměřujeme právě na kávy ze společné farmy Finca Hartmann a také Momoto, která patří Aliss Hartmann.

Zpracování

Původně se na farmě většina kávy zpracovávala promytou metodou. To vše ale změnily velké úspěchy suchým způsobem zpracovaných káv v soutěži Best of Panama. Standardní suchý proces, který Allan Hartmann na farmě využívá, je následující: třešně jsou sklizeny v maximálním stádiu zralosti a rozprostřeny na afrických postelích po dobu 4-8 dní (v závislosti na počasí, cílem je dostat se na 22% vlhkosti). Následně kávové třešně putují na cca týden do speciální místnosti - sušárny, která je vybavena průmyslovým vysoušečem vzduchu. Zde se pomalu zbavují vlhkosti až na finálních 11,5%. Výhodou tohoto inovativního způsobu sušení třešní oproti klasickým sušičkám kávy je možnost sušení různých mikrolotů zároveň (jak promytých, tak naturalů), čistota a velmi jednoduchá kontrola prostředí. Tento způsob sušení kávy se poměrně rychle rozšířil na většinu farem v Panamě i do jiných zemí, kde ho producenti používají pro své nejdražší kávy.

Zajímavosti

Na farmě potkáte snad každého živočicha, který vás napadne. Pokud se vám ale nepoštěstí, můžete shlédnout v jedné z kanceláří etymologickou sbírku pana Ratibora Hartmanna st., která obsahuje obří tarantule, škorpióny, různorodé hady, zlaté brouky a třeba i jednoho z největších brouků světa Herkulese antilského. V jedné z obývacích místností na stěně visí kůže jaguára, kterého Ratibor St. na farmě zastřelil. Podívejte se do galerie na fotky.

Poslechněte si náš podcast:

Přečtěte si blog post:

Ohlédnutí za MS v brewers cupu s Kamilou Chobotovou
Ohlédnutí za MS v brewers cupu s Kamilou Chobotovou
Přečtěte si víc

Ochutnejte

Panama Finca Hartmann Geisha

Panama
600 Kč
Přejít do detailu