Kolumbie Miguel Castro

Galerie

Kolumbie Miguel Castro

Dostupnost: Skladem

Cena vč. DPH
410 Kč
Add Items to Cart
NEBO

Experimentální lot z farmy El Vergel hybridní odrůdy Castillo, zpracovaný kombinací honey metody a mléčného kvašení v kontrolovaných podmínkách na farmě La Palma y El Tucan. Atypická aromatika a chuť želé bonbonů, třtinového cukru a peckového ovoce dělá z této kávy opravdu netradiční záležitost.

Velikost balení 350 g

Popis produktu

Miguel Marin Castro je jedním z účastníků projektu Neighbors & Crops, který zaštiťuje experimentální farma La Palma y El Tucan v kolumbijském regionu Cundinamarca, nedaleko hlavního města Bogota (mapa).

Tento mikrolot je zajímavý hned dvěma faktory:

Odrůda Castillo

Odrůda Castillo je poměrně mladou hybridní odrůdou, která má hodně blízko k Robustě. Vznikla v laboratořích CENICAFE v roce 2005 křížením tradiční odrůdy Caturra a Hibrido de Timor (Robusta). I přes svůj mladý věk si tato odrůda dokázala získat velmi kontroverzní pověst. Cílem každé kávové asociace je vytvořit odrůdu, která bude rezistentní vůči plísním a škůdcům, bude mít vysoký výnos na hektar, a ideálně v šálku zajímavý chuťový profil. Castillo měla toto vše splňovat, ale razance, kterou kolumbijská asociace producentů kávy FNC (Federación National de Cafeteros) k propagaci použila, hodně lidí z oboru (včetně producentů) zaskočila a vytvořila automatickou averzi. Na kávových akcí můžete stále zahlédnout vtipná trička s nápisem "I love Caturra" a "I hate Castillo".

My jsme donedávna taktéž žili v přesvědčení, že Castillo nemůže chutnat stejně dobře jako tradiční Caturra. Kávy z farem La Palma y El Tucan toto přesvědčení změnily ...

Kombinace mléčné fermentace a honey zpracování

Standardní fermentace (kvašení) používaná pro zpracování kávy se vždy odehrává v aerobním prostředí, tzn. ve fermentační nádrži za přístupu kyslíku. Existují různé varianty, které mají vždy podobný průběh. Kvasinky a bakterie pomáhají rozložit dužinu kávového zrnka, která se v poslední fázi promyje a nechá dále sušit.

Naše káva byla ale zpracována zcela odlišně. Nejprve se čerstvě sebrané třešně po dobu 44 hodin uzavřely v plastovém sudu bez přístupu vzduchu. Následovalo částečné vyloupání v loupačce, při kterém se na povrchu zrnek ponechalo maximální množství dužiny (stejně jako u klasické metody honey). Zrnka se sušila 9 dní na afrických postelích, které jsou vybaveny elektrickými větráky. Zaměstnanci farmy zrnka prohrabují každé 3 hodiny, aby nedošlo k nechtěné fermentaci. Dosušení na finální vlhkost 10,5 % probíhá v elektrických sušičkách (tzv. guardiolas).

Tato káva nás při prvním ochutnání překvapila velmi podobnými tóny, na které jsme zvyklí u suchým způsobem zpracovaných káv (např. želé bonbony, peckové ovoce). Dochuť je hutná, až krémová.

Minulý rok jsme měli možnost strávit týden na farmě La Palma y El Tucán a zapojit se do každodenních prací na farmě a ve zpracovatelském závodě. Fotky z naší návštěvy najdete v galerii na Flickru.

Další informace

Farma El Vergel, Cachipay, Cundinamarca
Země původu Kolumbie
Zpracování kávy Honey
Odrůda kávy Castillo
Sklizeň listopad 2016
Certifikace Ne
Metoda přípravy Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťový profil želé bonbony, peckové ovoce, třtinový cukr
Velikost balení 350 g
Typ kávy zrnková
Min. trvanlivost V ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.

Video

Čekejte prosím...

Produkt "{{var product.name}}" byl přidán do košíku.



Pokračovat v nákupu nebo Přejít do košíku a zaplatit

Produkt "{{var product.name}}" byl odebrán z košíku.


Pokračovat v nákupu