Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Automatické kávovary - poradíme vám, jak na to
22. 2. 2021

Automatické kávovary - poradíme vám, jak na to

Máte doma nebo v kanceláří polo nebo plně automatický stroj na espresso? Ten, který vám namele zrna a připraví kávu stisknutím jednoho tlačítka? Pak čtěte dál a dozvíte se, jak vše nastavit tak, aby espresso bylo co nejlepší. Protože to přeci jen není jen o tom jednom tlačítku, ale dobrá zpráva je, že jakmile kávovar jednou nastavíte, máte po starostech na dlouhou dobu.

Sdílejte

Jedno tlačítko

Vzrůstající obliba espressa a z něj odvozených nápojů přivedla pákové kávovary z kaváren do domácností už před mnoha lety. Jak je ale lidem vlastní, snaží se, aby proces přípravy byl co nejjednodušší a nejrychlejší. Vyměnit manuální přípravu čítající mnoho kroků - namlít kávu - odvážit - rozhrnout - utlačit - odměřit - vyklepnout - vyčistit - seřídit mlýnek - za stisknutí jednoho tlačítka, je víc než lákavé. Samozřejmě je to něco za něco. Jednoduchost přípravy je zde na úkor možnosti zásadněji ovlivnit jednotlivé proměnné které ve výsledné chuti kávy dělají rozdíl. Také celkové technické řešení je odlišné od klasických pákových kávovarů. Kvůli požadavku na kompaktnost celého stroje, menší rozměry a nižší cenu, je kávovar z velké části vyroben z plastu, namísto tradičního použití tepelně vodivého kovu. Nicméně i s takovým kávovarem si můžete připravit chutné kávové nápoje, pokud budete následovat několik jednoduchých doporučení.

Kvalita dovnitř, kvalita ven

Stejně jako u filtrované kávy a pákových kávovarů, i zde dbejte na použití kvalitní vody (nejlépe filtrované nebo balené s nízkým obsahem minerálů) a kvalitní kávy. Přesně pro použití v automatických kávovarech jsme vyvinuli naši speciální směs START Start Start Zobrazit více . START obsahuje kvalitní arabicu z Guatemaly a z Brazílie, konkrétně z našich léty ověřených zpracovatelských závodů Bella Vista a Fazenda Ambiental Fortaleza. Pražení je přizpůsobeno právě strojům, které proti profesionálním pákovým nevyvinou tak vysoký tlak ani stálou teplotu. Zatímco s některými světle praženými kávami si stroj neporadí a výsledný nápoj je kyselý a trpký, START je spíš sladko-hořký po karamelu a lískových ořeších. Je však třeba dodržet několik zásadních pravidel.
Čerstvost - u espressa neplatí, čím čerstvější, tím lepší. Káva je v tomto případě v nejlepší kondici zhruba 10-14 dnů od pražení. Kávu nakupujte s předstihem a nechte ji v uzavřeném sáčku “dozrát”. Během této prodlevy se ze zrn přirozeně uvolní přebytečný oxid uhličitý, který ve zvýšené míře způsobuje ostrou až kyselou chuť espressa. Právě kvůli tomuto plynu, který vzniká během pražení, mají všechny naše sáčky jednocestný ventil.

Dávkování - pokud vám to kávovar dovolí, nastavte co nejvyšší možnou dávku zrn, které si stroj na přípravu jednoho nápoje odebere. Tyto kávovary se zabudovanými mlýnky většinou nemají možnost nastavení gramáže, nicméně ani nejvyšší možná dávka nebude přesahovat 9 g, což je běžná porce na jednoduché espresso.

Mletí - mletí nastvate spíš jemnější; pozorujte průtok kávy a snažte se přiblížit minimálně k 20-25 sekundám, horní hranice je asi 35 sekund. Čím jemnější mletí, tím pomalejší průtok. Během této doby by vám mělo natéct asi 40 ml kávy.

Objem - výsledné espresso by mělo mít zmíněny objem asi 40 ml. Pokud máte radši větší espresso, nařeďte až výsledný 40ml nápoj horkou vodou z rychlovarné konvice. Pokud totiž nastavíte výrazně vyšší objem, kávovar bude pumpovat vodu přes již vyextrahovanou kávu a výsledkem bude hořký a plytký nápoj. Pokud máte rádi dvojité espresso, připravte si jednoduše dvě espressa za sebou (pokaždé z nové dávky) do jednoho většího šálku. Většina kávovarů nedokáže obstojně připravit dvojité espresso klasicky z dvojité dávky kávy a dvojité dávky vody, místo toho opět ředí stejnou kávu jen větším množstvím vody.

Čistý kávovar je spokojený kávovar

Dodržujte pokyny výrobce a kávovar pravidelně čistěte. Vnitřní části lze odvápňovat prostředky na rozpuštění vodního kamene, ale nezapomínejte ani na běžné očištění vnějších částí - nádobku na kávovou sedlinu pravidelně vysypte a vysušte, aby se v ní netvořila plíseň; výpustmi na espresso nechte jednou za den protéct trochu horké vody, pokud to kávovar umožňuje; prostor pod výpustmi otírejte, stejně tak trysku na pěnění mléka vždy hned po použití otřete vlhkým hadříkem a jednou za týden nechte odmočit v sklenici s horkou vodou. Nepodlehněte dojmu, že se kávovar o vše postará sám, péčí o čistotu výrazně prodloužíte jeho životnost a nedostanete do kávy nežádoucí chutě.

Skladování kávy

Pamatujte na to, že pražená kávy vystavená vlivům vnějšího prostředí poměrně rychle degraduje. Do mlýnku ideálně sypte jen tolik kávy, kolik za den spotřebujete, zbytek uchovávejte buď ve vzduchotěsné dóze, nebo v originálním sáčku, ze kterého ventilem vytlačíte přebytečný vzduch. Kávu nedávejte do lednice, ale nechte na suchém místě. Máte obavy, že kávu nestihnete vypít? Při dávce 9g na jedno espresso ze 350g sáčku připravíte zhruba 38 dávek, to je jen o něco víc, než jedno espresso, cappuccino nebo latte denně. Pokud naopak máte spotřebu vyšší, máme pro vás řešení - nově nabízíme také kilové balení kávy Start 1 kg Start 1 kg Zobrazit více . Dobrou chuť a super kávě ze superautomatů zdar!

Nemůžeme slíbit, že z každého superautomatického kávovaru dostanete espresso, na jaké jste zvyklí ve vaší kavárně, ale stačí dodržovat pár těchto rad a dostanete ze svého kávovaru to nejlepší espresso, které zvládne!

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Měníme se a s tím i naše obaly

Měníme se a s tím i naše obaly

Přišli jste na náš e-shop a museli zkontrolovat, že jste na správné adrese? Viděli jste neznámé sáčky kávy, a přitom na nich bylo naše logo? Změnili jsme totiž způsob, jakým prezentujeme naše kávy, aby byl pro zákazníky jednoduchý, přehledný a univerzální. Tak si ho pojďme představit.

Přečtěte si více
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

Během ledna jsme se ohlédli za rokem 2023. Nejdříve nám to nepřišlo, ale v uplynulém roce se toho stalo opravdu hodně. A rádi bychom se o to s vámi podělili a trochu i pochlubili.

Přečtěte si více