Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Voda je základ
16. 7. 2020

Voda je základ

A přitom často opomíjenou součástí přípravy kávy. Můžete mít sebelepší technologie, ale pokud zvolíte špatnou filtraci vody, nemusí káva chutnat dle vašich představ. A nejen že ovlivňuje chuť nápoje, ale také může ovlivnit funkci a životnost vašeho kávovaru.

Sdílejte

Jak tedy vypadá ideální voda?

Maxwell Colonna-Dashwood o této problematice napsal dokonce knihu Water for Coffee. My vám tu ve zkratce představíme hlavní parametry.

Voda by měla být bez zápachu a pachuti. Bez obsahu chloru, který může způsobit medicinální pachuť kávy. Ten se dá se odstranit pouze filtry s aktivní uhlíkovou složkou.

TDS mezi 80 a 160 ppm

Celkový počet rozpuštěných částic. Tedy všeho, čím je voda nasycena (minerály, soli, kovy...). Pokud je hodnota TDS vyšší, voda se chová jako nasycený roztok a špatně do sebe rozpouští rozpustné látky z kávového zrna.

Celková tvrdost mezi 70 a 90 mg/l

Obsah vápenatých a hořečnatých iontů ve vodě. Jejich množství ovlivňuje usazování vodního kamene v boileru kávovaru. A také mohou ovlivnit chuť nápoje, např. vysoký obsah vápníku způsobuje suchou křídovou dochuť.

Alkalita mezi 40 a 80 ppm

Kyselinová neutralizační kapacita je vlastně mírou stability pH, tedy schopnost neutralizovat kyselinu, která se do vody dostane. Vyšší alkalita = vyšší stabilita pH (mohu přidat více kyseliny, než se hodnota pH sníží)

pH okolo 7 (neutrální)

pH udává koncentraci H+ a OH- a tím nám tedy říká, jak kyselá nebo zásaditá voda je. Jiné než neutrální pH může negativně ovlivnit chuť kávy a také zvýšit náchylnost k usazování vodního kamene nebo korozi kovových částí kávovaru.

Jak si udělat rozbor?

Máte na výběr několik možností. Můžete svou vodu zaslat do jedné z laboratorních stanic nebo si koupit titrační sady a změřit si vše sami. Nejběžněji k dostání v akvaristických potřebách nebo od firmy Hanna.

Jakou filtraci vody zvolit?

Pokud znáte parametry vaší vody, můžete vyzkoušet kalkulačku, která vám poradí s vhodným typem filtru. Nejvíce se nám osvědčila kombinace cartridgového filtru v kombinaci s mechanickým předfiltrem, který odstraní případné nečistoty z potrubí, a prodlouží tak životnost samotného filtru. Ten obsahuje katexovou pryskyřici, která změkčuje vodu a karbonovou složku pro její vyčištění. Také se dá použít systém reverzní osmózy, kdy vodu zbavíte úplně všech rozpuštěných látek a poté ji pomocí bypassu smícháte s vodou z řadu v přesně daném poměru. Tuto výslednou vodu můžete ještě obohatit o minerály vhodné pro přípravu kávy (především hořčík) skrze remineralizační patronu.
Pokud vás více zajímá vliv složení vody na chuť kávy, tady je několik receptů, jak si ideální vodu vyrobit v domácím prostředí.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Měníme se a s tím i naše obaly

Měníme se a s tím i naše obaly

Přišli jste na náš e-shop a museli zkontrolovat, že jste na správné adrese? Viděli jste neznámé sáčky kávy, a přitom na nich bylo naše logo? Změnili jsme totiž způsob, jakým prezentujeme naše kávy, aby byl pro zákazníky jednoduchý, přehledný a univerzální. Tak si ho pojďme představit.

Přečtěte si více
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

Během ledna jsme se ohlédli za rokem 2023. Nejdříve nám to nepřišlo, ale v uplynulém roce se toho stalo opravdu hodně. A rádi bychom se o to s vámi podělili a trochu i pochlubili.

Přečtěte si více