Don Oscar

  • Farma

    Beneficio Don Oscar - Coyote, La Cueva, La Vuelta, El Limón, Los Arracaché, Los Anonos, 1800, Aguacates, El Llano

  • Země

    Kostarika

  • Region

    Canet de Tarrazú

  • Nadmořská výška a velikost

    1700 - 1850 m n.m., 38 ha

  • Odrůdy

    Caturra, červený catuai, villa sarchi

  • Sklizeň

    Leden - březen

  • Spolupráce

    Od roku 2013

Don Oscar

Alejandro a Horacio Solis jsou našimi hlavními dodavateli kostarické kávy již od roku 2013, kdy společně se svým otcem založili "micromill" Don Oscar v proslulém regionu Tarrazu

Don Oscar
Don Oscar
Don Oscar
Don Oscar
Don Oscar
Don Oscar
Don Oscar
Don Oscar

Farma

Beneficio Don Oscar bylo založeno v roce 2013 a nese jméno po svém zakladateli panu Oscarovi, který bohužel v roce 2016 zemřel. O chod zpracovatelského závodu a farmy se starají jeho dva synové Alejandro a Horacio Solis. Závod se nachází nedaleko městečka San Marcos v proslulém kávovém regionu Tarrazu.

Pěstování a zpracování kávy v tomto regionu, respektive v mikroregionu Bajo Canet je každoročně velkou výzvou. Mimo zřejmý vliv změny klimatu a nečekaných nárazových dešťů mimo tradiční sezónu, je problémem také nedostatek vody pro zpracování kávy. Ten způsobují sušší roky a rozrůstající se komunity v okolí zpracovatelského závodu. Bratři se aktivně zapojují do dění v komunitě a ze svých výdělků podporují místní školy, stipendijní programy, pomáhali např. znovu postavit střechu na místní nemocnici, vybudovali vodovod s přečerpávací stanicí pro vesnici, která leží pod zpracovatelským závodem nebo přispěli komunitě na opravu domů po požáru.

Svou kávu aktuálně prodávají do 19 zemí po celém světě, včetně České republiky. Celková roční produkce farmy je cca 2000 pytlů zelené kávy (tzn. 138 tun). My od nich každým rokem nakupujeme cca 10 tun kávy z různých částí farem, tzv. mikrolotů. Každoročně je káva z nejvýše položené farmy Coyote klíčovou komponentou jednodruhového espressa Era a také Decaf kávy (více o naší bezkofeinové kávě v článku na blogu).

Producent

Alejandro a Horacio jsou pěstiteli kávy čtvrté generace. Lásku ke kávě zdědili po svém otci Donu Oscarovi a rozhodli se pokračovat v rodinné tradici. Společně se svými manželkami Jackeline a Helen mají dohromady tři děti. Milují fyzickou práci spojenou s péčí o kávovníky a zpracování kávy. Jsou jedni z mála producentů výběrové kávy v Kostarice, kteří mají nejen vlastní "micromill", ale také "dry beneficio", kde mohou usušenou kávu zpracovat do finálního stádia připraveného pro export (vyloupání, třídění, balení). Jejich největšími výzvami při produkci kávy jsou kávovníková rez ("coffee leaf rust" - nemoc listů kávovníků), změna klimatu (zejména nepředvídatelné dešťové srážky) a náklady spojené s bojem proti nemocem a jejich prevencí (tzn. nákup pesticidů a hnojiv).

Zpracování

Kávové třešně se zpracovávají typickým kostarickým způsobem za použití mechanických ekoloupaček Penagos, kterým říkáme „džusovačky“. Jedná se de facto o mechanický lis, kde lze nastavit klapkou kolik dužiny chcete ponechat na zrnku. Bratři Solis zpracovávají kávu všemi čtyřmi způsoby honey metody, které v Kostarice rozlišují - white, yellow, red a black. Jelikož je relativní vlhkost ovzduší celoročně vysoká, kolem 80%, je zde kladen vysoký důraz na kvalitní sušení. Probíhá tradičně na afrických postelích nebo na betonovém patiu (betonová rovná plocha, nádvoří kde se suší káva). Zrnka jsou v pravidelných intervalech, v řádu hodin, otáčena, aby se sušila rovnoměrně a tím se předešlo případné fermentaci nebo shnití zrnek během procesu sušení. Kvalitní sušení také prodlužuje životnost zelené kávy, což je klíčový faktor pro nás jako pražírnu kávy. Sušení honey metodou zpracovaných káv probíhá po dobu 15-18 dní. V případě špatného počasí se třešně dosuší v mechanických sušičkách na požadovaných 11-12% vlhkosti.

Zajímavosti

Alejandro i Horacio jsou náruživými milovníky drezúry koní. Sami vlastní několik koní a aktivně se účastní místních závodů v Kostarice.

Poslechněte si náš podcast:

Přečtěte si náš blog post:

Kostarika: Hola Teresa, tranquilla!
Kostarika: Hola Teresa, tranquilla!
Přečtěte si víc

Ochutnejte

Kostarika Don Oscar

Kostarika
445 Kč
Přejít do detailu