Beneficio Don Oscar

Beneficio Don Oscar bylo založeno v roce 2013 a nese jméno po svém zakladateli panu Oscarovi, který bohužel v roce 2016 zemřel. O chod zpracovatelského závodu a farmy se aktuálně starají jeho dva synové Alejandro Solis Blanco a Horacio Solis. Závod se nachází nedaleko městečka San Marcos v proslulém kávovém regionu Tarrazu.

Farma: Beneficio Don Oscar
Lokalita: San Marcos de Tarrazú, Kostarika (mapa)
Odrůdy: caturra, villa sarchi, typica a geisha
Rozloha: 38 ha
Nadmořská výška: 1670 - 2000 m n.m.
Sklizeň: leden - březen
Jak dlouho kávu nakupujeme: od roku 2014

O producentovi

Pěstování a zpracování kávy v tomhle regionu, respektivě v mikroregionu Bajo Canet je každoročně velikou výzvou. Mimo badatelný vliv změny klimatu a nečekaných nárazových dešťů mimo tradiční sezónu, je problémem také nedostatek vody pro zpracování kávy, které způsobují sušší roky a rozrůstající se komunity v okolí zpracovatelského závodu. Bratři se aktivně zapojují do dění v komunitě a ze svých výdělků podporují místní školy, stipendijní programy, pomáhali znovu postavit střechu na místní nemocnici, vybudovali vodovod s přečerpávací stanicí pro vesnici, která leží pod zpracovatelským závodem nebo přispěli komunite na opravu domů po požáru. Svou kávu aktuálně prodávají do 19 zemí po celém světě, včetně České republiky. My od nich každým rokem nakupujeme několik různých částí farem, tzv. lotů a je pro nás základní kávou do našich sezónních espresso směsí, jako je Tam Dem. Pod zpracovatelský závod Don Oscar tedy patří několik lotů/farem, které se dělí především podle nadmořské výšky, od 1670 - 2000 m.n.m. Samotný závod pak leží ve výšce 1800 m.n.m. a kolem neho se rozprostírá jejich největší farma s příznačným názvem 1800. My již každoročně nakupuje právě kávy z lotů 1800, Aguacates, El Llano nebo El Limón.

Poslechněte si náš podcast o Kostarice

Zpracování

Kávové třešně se zpracovávají typickým kostarickým způsobem za použití mechanických ekoloupaček Penagos, kterým říkáme „džusovačky“. Jedná se da facto o mechanický lis, kde lze nastavit klapkou kolik dužiny chcete ponechat na zrnku. Bratři zpracovávají kávu všemi čtyřmi způsoby honey metody, které v Kostarice rozlišují - white, yellow, red a black. Jelikož je relativní vlhkost ovzduší celoročně vysoká, kolem 80%, je zde kladen vysoký důraz na kvalitní sušení. Probíhá tradičně na afrických postelích nebo na betonovém patiu( betonová rovná plocha, nádvoří kde se suší káva). Zrnka jsou v pravidelných intervalech, v řádu hodin, otáčené, aby se sušili rovnoměrně a tím se předešlo případné fermentaci nebo shnití zrnek během procesu sušení. Kvalitní sušení také prodlužuje životnost zelené kávy, co je klíčový faktor pro nás jako pražírnu kávy. Sušení honey metodou zpracovaných káv probíhá po dobu 15-18 dní. V případě špatného počasí se třešně dosuší v mechanických sušičkách na požadovaných 11-12% vlhkosti.

Pura Vida