El Salvador rodina Diaz

El Salvador rodina Diaz
330 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

Mikrolot odrůdy Pacamara od bratrů Diaz, který byl sklizený v březnu letošního roku na farmách v regionu Chalatenango. Velmi sladká káva s tóny lískových ořechů, toastu a jablečného štrúdlu. Tradičnější chutě jsou doplněny hutným tělem a jemnou aciditou.

Velikost balení 350 g

Renato, William a Efrain Diaz vlastní farmy Guachipilin, La Hondurita a La Trilla v regionu Chalatenango na severu El Salvadoru (mapa). My jsme měli možnost zakoupit od těchto 3 producentů výběr z odrůdy kávovníku Pacamara z letošní březnové sklizně.

Pacamara je poslední dobou velmi vyhledávaná a ceněná odrůda kávovníku Arabica. V Chalatenangu, v oblasti, které se říká Trifinio, pěstuje tuto odrůdu většina malých farmářů a díky tomu se tento mikroregion pomalu dostává do hledáčku pražíren výběrové kávy po celém světě.

Trifinio se rozkládá na hranicích 3 států - El Salvadoru, Hondurasu a Guatemaly. Oblast byla v 80. letech minulého století poměrně silně zasažena občanskou válkou. Farmy v Hondurasu mají neustálé problémy s gangy, které kradou úrodu nebo peníze na výplaty sběračů kávy. Všechny tři pěstitelské země byly navíc zasaženy silným výskytem kávové rzi, která zdecimovala až 40 % loňské úrody. Pěstování kávy zde rozhodně není jednoduché. Více o kávě v El Salvadoru si můžete přečíst v článku na našem blogu.

Farmy bratrů Diaz se nachází v nadmořské výšce 1700 m n.m. Po vydrápání se džípem z vesnice El Tunel se z farem naskytne opravdu nádherný výhled na severní El Salvador (viz. foto). Rodina Diaz zpracovává kávu všemi třemi způsoby (honey, natural, promytá). Na sušení používá vyvýšené africké postele ze dřeva nebo bambusu. Náš mikrolot byl zpracován promytou metodou v březnu tohoto roku.

V chuti je káva výrazně sladká. Těšit se můžete na tóny lískových ořechů a toastu. Občas nám káva připomínala v chuti jablečný závin od babičky :).

Podrobné informace
ZeměEl Salvador
Farmarodina Diaz
OdrůdaArabica Pacamara
ZpracováníPromytá
Sklizeňbřezen 2015
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťlískové ořechy, toast, jablečný štrúdl
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
ProducentNe