Burundi Gatukuza

citrusy, hnědý cukr, koření
Burundi Gatukuza
citrusy, hnědý cukr, koření
370 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

Káva ze zpracovatelského závodu Gatukuza je náhradou za naši každoroční stálici Burundi Mikuba. Jedná se o promytým způsobem zpracovanou odrůdu bourbon, která se vyznačuje tóny citrusů, hnědého cukru a koření. Velmi sladká a univerzální káva.

Loňská sklizeň kávy v Burundi byla díky silným dešťům jednoznačně nejhorší, kterou pamatujeme. Celkové množství sklizené kávy je o 80% menší, než v roce 2018. Bohužel jsme tak nemohli zakoupit ani jeden kilogram kávy z kopce Mikuba, která patří již několik let mezi naše bestsellery. Namísto toho jsme za pomoci lidí z projektu Long Miles Coffee Project vybrali kávu ze zpracovatelského závodu Gatukuza, který minulý rok vyhrál Cup of Excellence a s LMCP úzce spolupracuje na zlepšování kvality.

Krátce o Burundi. Podobně jako ve Rwandě se o rozvoj kávového obchodu zasloužili Belgičané, pod jejichž správu tato země do roku 1962 patřila. K rozvoji soukromých zpracovatelských závodů došlo až po konci občanské války v roce 2005. Burundi disponuje ideálními podmínkami pro pěstování a zpracování vysoce kvalitních káv. Většina území se nachází v nadmořské výšce nad 1600 m n.m. Tradiční odrůdou je kvalitní bourbon, kterému se v místních železitých půdách náramně daří.

Gatukuza je zpracovatelský závod v regionu Gashikanwa na severu Ngozi. Kávovníkové třešně závod vykupuje od cca 600 farmářských rodin, které žijí na okolních kopcích (tzv. colline) a živí se pěstováním kávy, banánů, brambor, kukuřice apod. Čerstvě sebrané třešně jsou vyloupány v tzv. "ecopulperech" kolumbijské výroby, které oproti tradičním lisům dokážou recyklovat vodu a zamezit tak přílišnému znečišťování. Třešně se nechávají fermentovat ve vodě přes noc a následně se suší 14-20 dní na 200 afrických postelích.

Tato káva se vyznačuje komplexními tóny citrusů a koření, které v dochuti doplňuje hnědý cukr. Je fantastická především na přípravu filtrované kávy, kdy se projeví její delikátní acidita a sladkost.

Podrobné informace
ZeměBurundi
FarmaGatukuza
OdrůdaArabica Bourbon
ZpracováníPromytá
Sklizeňčerven 2019
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťcitrusy, hnědý cukr, koření
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot