Kávové kurzy pro nadšence, profesionály i ty, kdo by se profesionály stát chtěli
10. 8. 2020

Kávové kurzy pro nadšence, profesionály i ty, kdo by se profesionály stát chtěli

Uvažovali jste o kurzu přípravy kávy, ale nevíte, jak se rozhodnout? Chtěli byste kurzem potěšit své blízké, ale nevíte, který vybrat? Přinášíme vám shrnutí jednotlivých lekcí a odpovědi na nejčastější otázky.

Sdílejte

Již v roce 2014 jsme otevřeli naše Školicí centrum Doubleshot jako místo perfektně vybavené na pořádání kurzů jak pro profesionály, tak širokou veřejnost. Centrum je vybaveno profesionálními kávovary i mlýnky, stejně tak množstvím alternativních metod, sadou na cupping, setem pro určování aromat v kávě (“Le nez du cafe”) a mnoha dalšími nezbytnostmi. Na kurzu tak může pohodlně pracovat až 8 účastníků, takže má každý dostatek prostoru a času si vše ve svém tempu vyzkoušet. Při větším počtu studentů jsou také přítomni dva lektoři, takže se nikdo nemusí bát že by mu nebyla věnována dostatečná péče.

A na koho se u nás můžete těšit?

Terezka Balá je součástí Doubleshotu téměř od samého počátku. Pro své vystoupení na World Barista Championship 2010 v Londýně si vybrala kávu z farmy Los Lajones, kterou sice ještě tehdy vznikající pražírna nepražila, za to ji její zakládající členové předchozí sezónu sklízeli. V Londýně se seznámili a od jara 2011 již Terezka byla součástí týmu farmářských trhů, kde jsme měli svůj první stánek. Od roku 2012 byla baristkou kavárny Můj Šálek Kávy. Díky svému studijnímu zaměření na vzdělávání dospělých byla jen otázka času, než se přesune plně do Školicího centra. Vede všechny kurzy kromě Coffee&Spirits. Několik let se účastnila kávových soutěží, nyní přesedlala do role porotce. V Londýně také před časem prošla školením od Asociace pro výběrovou kávu (SCA) a stala se tak AST trenérkou.

Ondřej Hurtík je členem Doubleshot rodiny už od roku 2012, kdy začal působit v našem Espresso baru v Alze. Po otevření kavárny Místo v roce 2015 se stal jejím headbaristou, ve stejném roce také poprvé uspěl na mezinárodním poli, když na World Coffee in Good Spirit Championship obsadil neuvěřitelnou stříbrnou příčku. Soutěžení se věnoval i poté a uspěl ještě několikrát, a to i v dalších kategoriích. Před dvěma lety se přesunul do role mentora našich baristů, na starosti má také kontrolu kvality v našich kavárnách, pomáhá také velkoobchodním zákazníkům. Jeho doména je míchání kávy a alkoholu, a tak vede kurz Coffee&Spirits.

A teď už konečně o tom, na jaký kurz zamířit. Výběr začněte rozhodnutím, k čemu by vám kurz měl sloužit.

Profesionální základ, který využijete kdekoliv

  • Chcete nakouknout pod pokličku práce v kavárně a možná se rozhodnout pro svou budoucí kariéru?
  • Pohráváte si s myšlenkou přetvořit stodolu u cyklostezky na milé kávové zastavení pro turisty?
  • Chystáte se na letní brigádu a líbilo by se vám právě v kavárně?
  • Chcete vyjet do zahraničí a zvýšit svoje šance na uplatnění?
  • Jste perfekcionista a chcete se kávě věnovat jen doma, ale pořádně?

Pak je tu pro vás Základní baristický kurz. Během jednoho dne vás provedeme teoretickou i praktickou částí přípravy kávy. Lekce odpovídá svými osnovami kurzu Mezinárodní asociace pro výběrovou kávu (SCA) úrovně Barista Skill Foundation a lze ji zakončit zkouškou a testem s mezinárodně uznávanou certifikací. I bez ní ale dostanete kompletní informace o pěstování, zpracování a pražení kávy a o její cestě z farmy až k vám domů. Dále si popíšeme veškeré technologie potřebné k provozu kavárny i pokročilého kávového koutku u vás doma nebo v kanceláři. Naučíme se nastavit mlýnek, sestavit recepturu na přípravu espressa a jak se vypořádat s tím, když nám káva nechutná. Vyzkoušíte si pěnění mléka i základní latte art. Společně si také popíšeme a ochutnáme alternativní metody přípravy kávy jako AeroPress, Hario V60 nebo French Press. Kurz počítá s úplnými začátečníky, ale i pro ty z vás, kdo jsou mírně pokročilí, najdeme individuální úkoly, které mohou vaše dosavadní snažení ještě vylepšit. Během kurzu každý pracuje se svým mlýnkem a svou „hlavou“ kávovaru, a tak nikdo nikoho v práci nebrzdí a každý si stihne ochutnat mnoho různých káv.

Základní baristický kurz

Základní baristický kurz

Volná místa
Vaše cena ( vč. DPH )
4 200 Kč
Máte slevový poukaz na kurz? Přidejte si kurz do košíku a poukaz tam poté uplatněte.

Ideální pro špičkovou kávu doma

  • Máte rádi kávu filtrovanou?
  • Už si ji možná i připravujete doma, ale není to ono?
  • Chcete si rozšířit zkušenosti o další alternativy? Chtěli byste si dát kávu i v práci, ale firemní automaty netočí nic dobrého?

Pak jste vítáni na kurzu Základy přípravy filtrované kávy doma. Během jednoho podvečera si představíme tyto metody: French Press, AeroPress, Clever Dripper, Hario V60, Vacuum Pot a Chemex a popíšeme si i mnoho dalších. Každou z metod si budete moct samostatně po demonstraci připravit a ochutnat, na přípravu budete moci vybírat z různých káv. Ukážeme si rozdíly v mletí, roli teploty vody, různých filtrů i technického způsobu zalévání kávy. Ke každé metodě dostanete osvědčené tipy, jak každý šálek připravit konzistentně a vyhnout se častým chybám. Navíc si vyzkoušíme profesionální ochutnávku kávy neboli cupping a na závěr si připijeme pravou irskou kávou.

Základy přípravy filtrované kávy doma

Základy přípravy filtrované kávy doma

Volná místa
Vaše cena ( vč. DPH )
2 500 Kč
Máte slevový poukaz na kurz? Přidejte si kurz do košíku a poukaz tam poté uplatněte.

Espresso jde i doma, když víte jak

  • Pořídili jste si domů pákový kávovar, ale nevíte si s ním úplně rady?
  • Nebo teprve uvažujete o jeho koupi a chcete se správně vybrat? Máte rádi espresso, ale ne vždy a všude vám chutná, a vy chcete vědět proč?
  • Chcete konečně proniknout o tajů pěnění hladké mikropěny a smetanového cappuccina?

Vítejte na Základech přípravy domácího espressa. Během tří hodin krátce shrneme teoretickou část – především podle čeho vybírat kávovar, mlýnek a samotnou kávu a pak už nás nic nezastaví před přípravou mnoha espress, macchiat, cappuccin, latté, flat whiteů a american. Vysvětlíme si principy nastavení mlýnku, skladbu receptury pro různé kávy, naučíme se pěnit mléko a povedeme vás ke zvládnutí minimálně základního srdíčka na cappuccinu. Práce probíhá na profesionálních kávovarech a mlýncích, aby nám šla práce pěkně od ruky, ale ukážeme si i jak přistupovat k domácímu vybavení, co je stejné a co je jinak. Kurz je vhodný jak pro nováčky, tak domácí baristy, avšak chtěli-li byste některému z vyjmenovaných kroků věnovat podrobněji, zvolte spíš Základní baristický kurz.

Základy přípravy domácího espressa

Základy přípravy domácího espressa

Volná místa
Vaše cena ( vč. DPH )
3 000 Kč
Máte slevový poukaz na kurz? Přidejte si kurz do košíku a poukaz tam poté uplatněte.

Kávové koktejly s wow efektem

  • Káva vás baví, ale milujete také kvalitní alkohol?
  • Občas byste si rádi dopřáli po dlouhém dni v práci něco trochu víc „fancy“, než jen šálek filtrované kávy?
  • Rádi pořádáte kulinářské party pro rodinu a přátele a chcete je potěšit něčím, co ještě neochutnali?
  • Jste barmani a tušíte, že káva nemusí být jen rychlý zdroj energie, ale i zajímavá ingredience, která rozhodně do moderní mixologie patří?

Nechte auto doma a pospěšte na kurz Coffee & Spirits, kde vás tandem barista+barman naučí vše, co jste o kávě a alkoholu chtěli kdy vědět. V průběhu večera se dozvíte o tom, jak jsou kavárny a bary historicky velmi úzce propojené. Naučíte se základní barmanské techniky a práci s kávou jako ingrediencí v konkrétních koktejlech, kterými jsou například Paloma, Negroni, Espresso Martini nebo klasická Irská káva.

Coffee & Spirits

Coffee & Spirits

Volná místa
Vaše cena ( vč. DPH )
3 500 Kč
Máte slevový poukaz na kurz? Přidejte si kurz do košíku a poukaz tam poté uplatněte.

Z profesionála ještě větším profesionálem

  • Už nějaký čas pracujete v kavárně, umíte nastavit mlýnek, připravit espresso i napěnit mléko a chtělo by to posunout se někam dál?
  • Chtěli byste si vyzkoušet pořádný komparativní cupping různých odrůd, metod zpracování, ale i defektů jako je ferment, phenol nebo mold?
  • Chybí vám v práci systém, který by vám pomohl pracovat efektivněji, méně se nadřít a mít objednávky odbavené rychle, ale s nepolevující kvalitou?
  • Chcete proniknout do chemicko-technologické podstaty přípravy espressa?

Hlaste se nám na Pokročilý baristický kurz. Tento kurz počítá se základními dovednostmi každého baristy a na nich staví a posouvá vaši práci dál. Naučíme vás připravit si cupping a cuppingový protokol pro vás i vaše kolegy. Budete mít možnost ochutnat mnoho raritních vzorků z celého světa. Pomůžeme vám zlepšit techniky distribuce, tampování a zvýšit extrakci, čímž zlepšíte chuť kávy. Vyzkoušíte si práci s refraktometrem a pochopíte tak, jak pomocí různých „espresso brew formula“ dosáhnout vyváženého espressa, ale i jak poznat, že kameny vašeho mlýnku jsou tupé nebo špatně vycentrované. Vypilujeme společně váš latte art a budeme se věnovat i trikům, jak zlepšit chuť filtrované kávy. K dispozici budete mít špičkové kávovary od Nuova Simonelli, různé druhy mlýnků, tamperů a distributorů. Kurz je zaměřený nejen na čerpání informací od lektorky, ale i na kooperaci mezi baristy a sdílení zkušeností specifických pro jejich provoz. Lze jej zakončit zkouškou a testem od SCA a získání mezinárodně platné certifikace v úrovni Barista Skill Intermediate.

Pokročilý baristický kurz

Pokročilý baristický kurz

Volná místa
Vaše cena ( vč. DPH )
5 900 Kč
Máte slevový poukaz na kurz? Přidejte si kurz do košíku a poukaz tam poté uplatněte.

Doufáme, že teď už víte, po jakém kurzu sáhnout. A nemusíte se omezovat jen na jediný, začněte zvolna Filtrovanou kávou, prohlubte znalosti Základním kurzem a doplňte Coffee&Spirits a vaše kávová cesta bude pěkně nastartovaná. Na všechny kurzy lze pořídit dárkový certifikát, a tak se nemusíte strachovat, že vámi zvolené datum obdarovanému nebude vyhovovat. Na všech kurzech vás čeká kvalitní občerstvení z produkce naší pekárny a kuchyně, káva v neomezeném množství, dárek na památku, ale hlavně zkušené a individuální vedení baristů s mnohaletou praxí, kteří se průběžně vzdělávají a rádi nabyté informace předávají dál.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Podcast #52: Na kávě s Jíťou Milotovou Ekartovou, InConexus, Kolumbie

Podcast #52: Na kávě s Jíťou Milotovou Ekartovou, InConexus, Kolumbie

Jíťa se přes různá angažmá v kávovém světě dostala až do kolumbijské exportérské společnosti InConexus, od které jsme letos měli skvělý růžový bourbon z farmy La Loma. Jíťa zde má na starost širokou škálu činností - od práce na projektech se samotnými farmáři, přes marketing, až po udržovaní kontaktu s pražírnami.

Přečtěte si více
El Salvador Káva ze země Spasitele

El Salvador Káva ze země Spasitele

Přečtěte si více