Z důvodu vládních nařízení aktuálně nevypisujeme žádné nové termíny na kávové kurzy a školení.

Odrůda: Caturra
14. 12. 2020

Odrůda: Caturra

Svět kávy a potažmo kávovníku a jeho odrůd je světem migrantů, kříženců nebo přirozených mutací. Jedním takovým hybridem je i odrůda Caturra.

Sdílejte

Kávový trpaslík

Tento typ trpasličí odrůdy byl objeven jako první přírodní mutace kávovníku vůbec (mutace odrůdy Bourbon) již někde mezi lety 1915 a 1918 v brazilském státě Caparaó. Její trpasličí vzrůst způsobuje takzvaná bodová mutace, kde byl ze sekvence DNA rostliny přirozeně vypuštěn jeden nukleotid, který ovlivňuje vzrůst rostliny.

I když nebyla Caturra nikdy oficiálně v Brazílii představena, ani oficiálně uvedena do seznamu odrůd kávovníku, i tak se rozšířila mezi farmáře nejen v této bývalé portugalské kolonii, ale i po celé latinské Americe. Populární se stala zejména v Kolumbii, kde byla až do roku 2008, kdy se oficiálně spustila výsadba Castilla*, zodpovědná za skoro polovinu celkové produkce kávy v zemi.

*Castillo je uměle vyšlechtěná odrůda, která byly vyvinuta a vysázená místo tří milionů kávovníků postižených kávovou rzí. Nese v sobě část DNA Caturry, ale i jiných odrůd včetně malého procenta robusty.

Důležitá odrůda

Ve čtyřicátých letech byla představena v Guatemale, ale rozšířené komerční pěstování je zde zaznamenané až o několik dekád později. Z Guatemaly se dále rozšířila do Kostariky, Hondurasu i do El Salvadoru, kde je hojně pěstovaná dodnes jak v originální podobě tak v některé z dalších přirozených nebo uměle vyšlechtěných verzí. Známým “potomkem“ Caturry je odrůda Pacas objevená na farmě stejnojmenné rodiny v padesátých letech 20. století.

Odolná matka hybridů

Caturra za své intenzivní rozšíření v kávovém světě vděčí hlavně svému malému vzrůstu (jednodušší sběr) a vysoké výnosnosti (anglicky yield) a stejně tak i svým dobrým chuťovým vlastnostem. Caturra je odolná vůči nepříznivému počasí a dobře se pěstuje i ve vyšších polohách, kde by jiné kávovníky nepřežily. S vyšší nadmořskou výškou sice klesá množství třešní, ale na druhé straně stoupa chuťový potenciál. Dnes je tato odrůda z ekonomického pohledu jednou z nejdůležitějších vůbec a je známá i díky své úloze ve vývoji odrůd, které jsou odolné vůči chorobám kávovníku. Je totiž jedním z genetických rodičů ve skupině rostlin nazývaných Catimor a jejich odnoží, např. Catisic, Costarica95 nebo IHCAFE90. I díky tomu je Caturra využívaná jako “základní měřítko“ při testování vlastností a schopností nových odrůd.

Chuťový profil

V naší pražírně se setkáváme s Caturrou již deset let díky kávě od rodiny Imbachi z regionu Huila v Kolumbii Kolumbie Imbachi Kolumbie Imbachi Zobrazit více . Je to naše stálice a zároveň i srdcová záležitost. Stejně tak si ji můžete vychutnat od našich přátel z česko-kostarického projektu Finca Šumava Kostarika Finca Šumava Kostarika Finca Šumava Zobrazit více nebo od farmářů z regionu Dipilto z Nikaragui Nikaragua El Poste Nikaragua El Poste Zobrazit více . Při ochutnávání nás vždy potěší svou jiskrnou aciditou a sladkostí třtinového cukru a peckového ovoce.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Brew Like a Pro - vylepšete si domácí kavárnu

Brew Like a Pro - vylepšete si domácí kavárnu

Připravit si v domácích podmínkách dokonalou kávu, která by se vyrovnala zážitku z kavárny, rozhodně není malý cíl, ale v žádném případě neuskutečnitelný. Poradíme vám, čemu věnovat pozornost a jak vylepšit svůj domácí arzenál.

Přečtěte si více
Na skok do: Komín café

Na skok do: Komín café

V sérii krátkých medailonků vás zavedeme do našich partnerských kaváren. Dnes se podíváme do objektu bývalého lihovaru Dynybyl v Říčanech, kde již témeř rok připravuje kávu doubleshot Jitka Baťková se svojím týmem v kavárně Komín.

Přečtěte si více