Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Odrůda: Caturra
14. 12. 2020

Odrůda: Caturra

Svět kávy a potažmo kávovníku a jeho odrůd je světem migrantů, kříženců nebo přirozených mutací. Jedním takovým hybridem je i odrůda Caturra.

Sdílejte

Kávový trpaslík

Tento typ trpasličí odrůdy byl objeven jako první přírodní mutace kávovníku vůbec (mutace odrůdy Bourbon) již někde mezi lety 1915 a 1918 v brazilském státě Caparaó. Její trpasličí vzrůst způsobuje takzvaná bodová mutace, kde byl ze sekvence DNA rostliny přirozeně vypuštěn jeden nukleotid, který ovlivňuje vzrůst rostliny.

I když nebyla Caturra nikdy oficiálně v Brazílii představena, ani oficiálně uvedena do seznamu odrůd kávovníku, i tak se rozšířila mezi farmáře nejen v této bývalé portugalské kolonii, ale i po celé latinské Americe. Populární se stala zejména v Kolumbii, kde byla až do roku 2008, kdy se oficiálně spustila výsadba Castilla*, zodpovědná za skoro polovinu celkové produkce kávy v zemi.

*Castillo je uměle vyšlechtěná odrůda, která byly vyvinuta a vysázená místo tří milionů kávovníků postižených kávovou rzí. Nese v sobě část DNA Caturry, ale i jiných odrůd včetně malého procenta robusty.

Důležitá odrůda

Ve čtyřicátých letech byla představena v Guatemale, ale rozšířené komerční pěstování je zde zaznamenané až o několik dekád později. Z Guatemaly se dále rozšířila do Kostariky, Hondurasu i do El Salvadoru, kde je hojně pěstovaná dodnes jak v originální podobě tak v některé z dalších přirozených nebo uměle vyšlechtěných verzí. Známým “potomkem“ Caturry je odrůda Pacas objevená na farmě stejnojmenné rodiny v padesátých letech 20. století.

Odolná matka hybridů

Caturra za své intenzivní rozšíření v kávovém světě vděčí hlavně svému malému vzrůstu (jednodušší sběr) a vysoké výnosnosti (anglicky yield) a stejně tak i svým dobrým chuťovým vlastnostem. Caturra je odolná vůči nepříznivému počasí a dobře se pěstuje i ve vyšších polohách, kde by jiné kávovníky nepřežily. S vyšší nadmořskou výškou sice klesá množství třešní, ale na druhé straně stoupa chuťový potenciál. Dnes je tato odrůda z ekonomického pohledu jednou z nejdůležitějších vůbec a je známá i díky své úloze ve vývoji odrůd, které jsou odolné vůči chorobám kávovníku. Je totiž jedním z genetických rodičů ve skupině rostlin nazývaných Catimor a jejich odnoží, např. Catisic, Costarica95 nebo IHCAFE90. I díky tomu je Caturra využívaná jako “základní měřítko“ při testování vlastností a schopností nových odrůd.

Chuťový profil

V naší pražírně se setkáváme s Caturrou již deset let díky kávě od rodiny Imbachi z regionu Huila v Kolumbii Kolumbie Imbachi Kolumbie Imbachi Zobrazit více . Je to naše stálice a zároveň i srdcová záležitost. Stejně tak si ji můžete vychutnat od našich přátel z česko-kostarického projektu Finca Šumava Kostarika Šumava Kostarika Šumava Zobrazit více nebo od farmářů z regionu Dipilto z Nikaragui Nikaragua El Poste Nikaragua El Poste Zobrazit více . Při ochutnávání nás vždy potěší svou jiskrnou aciditou a sladkostí třtinového cukru a peckového ovoce.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Návštěva Bolívie: úžasné kávy v nestabilním prostředí

Návštěva Bolívie: úžasné kávy v nestabilním prostředí

Situace v Bolívii nebyla letos tak dramatická jako v Brazílii, alespoň tedy z pohledu klimatického. Naopak politicky se Bolívie pomalu řítí do stejné situace, ve které se nachází Venezuela nebo z pěstitelských zemí třeba Etiopie.

Přečtěte si více
Návštěva Brazílie: obava o budoucnost kávy

Návštěva Brazílie: obava o budoucnost kávy

Na letošní návštěvu a výběr káv v Brazílii a Bolívii jsme se vydali o měsíc dříve než obvykle. Hlavním důvodem byly brzké sklizně a také lehká nervozita z nové regulace EUDR (European Union Deforestation Regulation), která se nás jako přímých importérů kávy od letošního prosince týká.

Přečtěte si více