Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Odrůda: Caturra
14. 12. 2020

Odrůda: Caturra

Svět kávy a potažmo kávovníku a jeho odrůd je světem migrantů, kříženců nebo přirozených mutací. Jedním takovým hybridem je i odrůda Caturra.

Sdílejte

Kávový trpaslík

Tento typ trpasličí odrůdy byl objeven jako první přírodní mutace kávovníku vůbec (mutace odrůdy Bourbon) již někde mezi lety 1915 a 1918 v brazilském státě Caparaó. Její trpasličí vzrůst způsobuje takzvaná bodová mutace, kde byl ze sekvence DNA rostliny přirozeně vypuštěn jeden nukleotid, který ovlivňuje vzrůst rostliny.

I když nebyla Caturra nikdy oficiálně v Brazílii představena, ani oficiálně uvedena do seznamu odrůd kávovníku, i tak se rozšířila mezi farmáře nejen v této bývalé portugalské kolonii, ale i po celé latinské Americe. Populární se stala zejména v Kolumbii, kde byla až do roku 2008, kdy se oficiálně spustila výsadba Castilla*, zodpovědná za skoro polovinu celkové produkce kávy v zemi.

*Castillo je uměle vyšlechtěná odrůda, která byly vyvinuta a vysázená místo tří milionů kávovníků postižených kávovou rzí. Nese v sobě část DNA Caturry, ale i jiných odrůd včetně malého procenta robusty.

Důležitá odrůda

Ve čtyřicátých letech byla představena v Guatemale, ale rozšířené komerční pěstování je zde zaznamenané až o několik dekád později. Z Guatemaly se dále rozšířila do Kostariky, Hondurasu i do El Salvadoru, kde je hojně pěstovaná dodnes jak v originální podobě tak v některé z dalších přirozených nebo uměle vyšlechtěných verzí. Známým “potomkem“ Caturry je odrůda Pacas objevená na farmě stejnojmenné rodiny v padesátých letech 20. století.

Odolná matka hybridů

Caturra za své intenzivní rozšíření v kávovém světě vděčí hlavně svému malému vzrůstu (jednodušší sběr) a vysoké výnosnosti (anglicky yield) a stejně tak i svým dobrým chuťovým vlastnostem. Caturra je odolná vůči nepříznivému počasí a dobře se pěstuje i ve vyšších polohách, kde by jiné kávovníky nepřežily. S vyšší nadmořskou výškou sice klesá množství třešní, ale na druhé straně stoupa chuťový potenciál. Dnes je tato odrůda z ekonomického pohledu jednou z nejdůležitějších vůbec a je známá i díky své úloze ve vývoji odrůd, které jsou odolné vůči chorobám kávovníku. Je totiž jedním z genetických rodičů ve skupině rostlin nazývaných Catimor a jejich odnoží, např. Catisic, Costarica95 nebo IHCAFE90. I díky tomu je Caturra využívaná jako “základní měřítko“ při testování vlastností a schopností nových odrůd.

Chuťový profil

V naší pražírně se setkáváme s Caturrou již deset let díky kávě od rodiny Imbachi z regionu Huila v Kolumbii Kolumbie Imbachi Kolumbie Imbachi Zobrazit více . Je to naše stálice a zároveň i srdcová záležitost. Stejně tak si ji můžete vychutnat od našich přátel z česko-kostarického projektu Finca Šumava Kostarika Šumava Kostarika Šumava Zobrazit více nebo od farmářů z regionu Dipilto z Nikaragui Nikaragua El Poste Nikaragua El Poste Zobrazit více . Při ochutnávání nás vždy potěší svou jiskrnou aciditou a sladkostí třtinového cukru a peckového ovoce.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Spasí kávu regenerativní zemědělství?

Spasí kávu regenerativní zemědělství?

Klimatické změny, půdní degradace, závislost na umělých hnojivech, nedostatek vody. To jsou realita, se kterou se producenti kávy potýkají každý den. Regenerativní zemědělství představuje způsob, jak se s těmito výzvami vyrovnat – a zároveň pěstovat kvalitní kávu udržitelně i do budoucna.

Přečtěte si více
Cena kávy: Proč roste a co to znamená pro výběrovou kávu?

Cena kávy: Proč roste a co to znamená pro výběrovou kávu?

Cena kávy je aktuálně hodně oblíbené téma a v médiích už mnoho lidí vysvětlovalo, proč cena arabiky za posledních pět let vzrostla na více než čtyřnásobek a je nejvyšší za celou historii. Zdaleka ale v médiích nezaznělo všechno, co s problematikou souvisí a hlavně se na téma média nedívala tolik z hlediska výběrové kávy, tak to teď uděláme my.

Přečtěte si více