Vážení zákazníci, bohužel již nejsme schopni garantovat doručení do Vánoc. Doporučujeme nákup v našich pražských kavárnách.

Honduras Edwin Pineda

kakao, karamel, fíky
Honduras Edwin Pineda
kakao, karamel, fíky
370 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Skladem

Promytým způsobem zpracovaná odrůda pacas od Edwina Pinedy z regionu Santa Barbara. Od Edwina kupujeme již třetím rokem celou jeho sklizeň a na unikátní chuť jeho kávy (kakao, karamel, fíky) se každý rok opravdu těšíme.

Honduras pro nás vždy znamenal velkou neznámou. I když se jedná o největšího exportéra kávy v Centrální Americe, převážná většina zrn končí na komoditním trhu. Během několika posledních let se situace výrazně zlepšila a svůj podíl na tom mají i producenti z pohoří Santa Barbara, které se rozkládá nedaleko krásného jezera Yojoa (mapa). Tento region byl donedávna neznámý a trhem s výběrovou kávou netknutý. Po ovládnutí soutěže Cup of Excellence v roce 2010 se producenti ze Santa Barbary velmi rychle dostali do podvědomí pražíren výběrové kávy. My jsme kávu z této oblasti poprvé zakoupili v roce 2015 a od té doby spolupracujeme výhradně s jedním producentem, panem Edwinem Pinedou a jeho rodinou.

Naposledy jsme se do Hondurasu podívali během sklizně v roce 2016 (fotky zde). Edwin Pineda nás přivítal na své farmě El Pozo, což v překladu znamená "díra". Jméno je příznačné, jelikož uprostřed poměrně malé, 0,35 ha rozlehlé farmy se nachází obrovská díra s jeskyní. Farma leží ve vysoké nadmořské výšce 1800 m n.m. a jsou z ní překrásné výhledy na jezero Yojoa. Nízké teploty přes noc a vysoká vlhkost vzduchu s sebou přináší vyšší nároky na konzistenci a kvalitu sušení. Edwin má asi nejhezčí africké postele, jaké jsme kdy na farmách viděli. Novinkou pro letošní sklizeň 2017 je kompletní zastínění, které prodlužuje dobu sušení kávy. Zastínění je zde kriticky důležité, jelikož příliš rychlé sušení způsobené silným sluncem má negativní vliv na stárnutí samotné kávy.

Edwin pěstuje pouze tradiční odrůdu pacas, kterou zpracovává výhradně promytou metodou. Jeho sklizeň je atypicky dlouhá, začíná v březnu a končí až v červenci.

Více o sezónnosti káv a způsobu, jakým od producentů kávy během roku nakupujeme, najdete v sekci "Farmáři a kalendář sklizní".

Káva má příjemnou, ale nikterak výraznou vinnou aciditu, která spojuje kakaové a karamelové tóny s ovocitostí připomínající fíky.

Jedná se o univerzální sladkou kávu, která rozhodně potěší všechny kávomilce.

Podrobné informace
ZeměHonduras
FarmaEl Pozo, El Sauce, Honduras
OdrůdaPacas
ZpracováníPromytá
Sklizeňčerven 2017
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťkakao, karamel, fíky
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot