Představitel komunity Mikuba s naší / jeho kávou

Burundi Mikuba

Informujte mě, až bude zboží opět skladem

Dostupnost: Vyprodáno

410 Kč

Promytým způsobem zpracovaná káva odrůdy bourbon od Bena a Kristy Carlson z projektu Long Miles Coffee. Kávy z komunity Mikuba jsou v chuti ztělesněním toho nejlepšího, co region Kayanza nabízí. Náš poslední lot tohoto roku z Burundi je v aroma plný květin a ovoce. V chuti dominují čisté tóny malinové limonády, citrusů a vanilky.

Velikost balení 350 g

Popis produktu

Projekt Long Miles Coffee je pro nás od minulého roku srdcovou záležitostí. Ben Carlson pochází původně z USA. Do Burundi se přistěhoval se svou manželkou Kristy (její fotky ze života v Burundi stojí za shlédnutí) a vychovává zde i své dvě malé děti. Ben patří v kávové branži k lidem s největším srdcem a také nejoptimističtějším naturelem. I v ty nejhorší možné okamžiky (a že jich není při podnikání v Burundi málo) se nepřestává smát a šířit dobrou náladu. Navíc je to chronický vtipálek. Nezapomeneme, jak nás vysadil v malé vesnici s 200 burundskými franky a úkolem zakoupit, co možná nejvíc oříšků balených v malých plastových sáčcích (viz. fotogalerie). Jen si představte to pozdvižení, kdy 4 běloši běhají po vesnici a namísto oříšků se ptají na cibuli, jelikož správný název v jazyce kirundi nám byl schválně pozměněn. Ben aktuálně provozuje dva zpracovatelské závody v provincii Kayanza (mapa) a vykupuje kávové třešně od několika tisíců drobných producentů z okolí (tzv. colline).

V Burundi je každý „kopec“ vlastní geopolitickou jednotkou, která čítá cca 60-140 rodin. Mikuba, Nkonge, Gitwe atd., to jsou názvy kopců, z kterých putují třešně buď přímo do zpracovatelského závodu Heza nebo do některých z výkupních stanic, které jsou umístěny na strategicky přístupných místech, aby se farmáři nemuseli celý den trmácet s několika desítkami kilogramů čerstvě sebraných třešní. Ben je velkým propagátorem mikrolotů (výběrů ze sklizně) a tak jsou veškeré třešně zpracovány, vytříděny a prodány pod názvem kopce, odkud pochází. Káva, kterou již druhým rokem kupujeme, pochází striktně z kopce Mikuba, který se nachází pár kilometrů od závodu Heza. Na fotce s naší / jeho kávou je hlavní představitel komunity Mikuba.

Nejrozšířenější odrůdou je zde tradiční bourbon, kterému se v místních železitých půdách náramně daří. Proč se tedy většina pražíren kávám z Burundi obloukem vyhýbá? Na vině jsou každoroční problémy s logistikou, které způsobuje všudypřítomná byrokracie (pro export jsou např. potřeba dokumenty napsané na speciálním psacím stroji, který je pouze jediný v zemi). Situaci pak vůbec nepomáhá výskyt tzv. bramborového defektu, který dokáže kávu zcela znehodnotit (poznáte ho podle intenzivní aromatiky nezralých brambor, více o tomto problému si můžete přečíst v magazínu Standart Vol. 4).

V loňském roce jsme se s Benem domluvili na třech různých zpracování káv z kopce Mikuba. Jako třetí a poslední v pořadí vám představujeme kávu zpracovanou promytým způsobem. Při této metodě se čerstvě sebrané třešně nejprve namočí do tanku s vodou, kde se vytřídí tzv. "floaters" - třešně s nízkou hustotou zrn. Následně se vyloupají na tradičních indických loupačkách Mckinnon (viz. fotogalerie), nechají se přes noc fermentovat v betonových nádržích a posléze se přenesou na zastíněné postele, kde stráví 3 dny. Celková doba sušení závisí na počasí a pohybuje se v rozmezí 14-20 dní přímo na slunci. V chuti je káva extrémně sladká a plná. Připomíná nám svými tóny malinovou limonádu, citrusy a vanilkový lusk.

Fotky z naší loňské návštěvy najdete v galerii na Flickru. Letos se chystáme strávit v Burundi delší dobu. Vyzkoušíme si práci přímo během sklizně a snad se naučíme i pár slovíček v kirundi.

Další informace

Farma Heza, Mikuba
Země původu Burundi
Zpracování kávy Promytá
Odrůda kávy Bourbon
Sklizeň červen 2016
Certifikace Káva z rukou farmáře
Metoda přípravy Aeropress, Chemex, Chytráček, Espresso, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťový profil malinová limonáda, citrusy, vanilka
Velikost balení 350 g
Typ kávy zrnková
Min. trvanlivost V ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.

Možná Vás zaujme i následující

Brewista Smart Scale V2

Brewista Smart Scale V2

2 050 Kč
Základní baristický kurz

Základní baristický kurz

4 200 Kč
Konvice Brewista s nastavitelnou teplotou

Konvice Brewista s nastavitelnou teplotou

2 940 Kč
 

Video

Čekejte prosím...

Produkt "{{var product.name}}" byl přidán do košíku.



Pokračovat v nákupu nebo Přejít do košíku a zaplatit

Produkt "{{var product.name}}" byl odebrán z košíku.


Pokračovat v nákupu