Ratibor Strašil Hartmann

Panama Finca Hartmann Geisha Natural

Dostupnost: Skladem

Cena vč. DPH
600 Kč
Add Items to Cart
NEBO

Legendární odrůda geisha zpracovaná suchou metodou v lednu 2017 na farmě Ratibora Hartmanna. Výrazně aromatická a elegantní káva s tóny čajové růže, vanilky a exotického ovoce. Limitované množství 180 kg.

Velikost balení 200 g

Popis produktu

Finca Hartmann se rozkládá v srdci regionu Santa Clara (mapa) na panamsko-kostarické hranici. Farma se částečně nalézá v mezinárodním parku La Amistad a slouží jako útočiště pro nespočet druhů zvířat.

Prvorozený syn českého emigranta a dobrodruha Aloise Strašila založil farmu již v roce 1940. Alois byl jedním z vůbec prvních osadníků západní Panamy a farmářů kávy v tomto regionu. Magazín National Geographic ho dokonce přirovnal k jednomu z amerických hrdinů osidlování středozápadu Danielu Booneovi.

Ratibor Hartmann Sr. už bohužel nežije a tak jeho entomologickou sbírku musí návštěvníci prozkoumat bez jeho doprovodu. Veškerou starost o obchod převzali jeho čtyři synové Ratibor, Allan, Alexander, Kelly a dcera Aliss. Finca Hartmann se ve světě proslavila především svým přístupem k ekosystému, který je na území farmy vskutku jedinečný. Všechna káva je pěstovaná v zákrytu stromů, které poskytují úkryt pro více než 300 druhů ptáků. Není proto překvapením, že Smithsonian Tropical Research Institute zde po několik let prováděl výzkum a o farmě vzniklo mnoho vědeckých prací.

Naše káva pochází z nové sklizně 2017 odrůdy kávovníku geisha. Tato již legendární a v současnosti nejvíce ceněná odrůda se do Panamy dostala přes Tanzánii a Kostariku, kde byla v 50. letech 20. st. šlechtěna pro svou vysokou odolnost vůči rzi kávovníkových listů. Její pravý původ zůstává neověřen, ale traduje se, že získala jméno po vesnici Gesha v západní Etiopii. Až teprve v roce 2004 majitel farmy Hacienda La Esmeralda Daniel Peterson s překvapením zjistil, že podivně vysoké keře s podlouhlými třešněmi vykazují na degustačním stole neobyčejné výsledky. Rodina Petersonů se rozhodla zpracovat třešně kávovníků geisha odděleně od ostatních odrůd a uspořádala vůbec první internetovou aukci kávy. Během následujících několika let dokázala panamská geisha změnit celý svět kávy ...

Náš mikrolot geishy byl zpracován suchou metodou, která ji dodává sladkost a výraznou ovocitost.

Farmu rodiny Hartmann jsme navštívili letos v březnu za účelem vybrání a zakoupení káv z letošní sklizně. Letošní geisha zpracovaná suchou metodou má přízvisko 1 ha geisha, jelikož pochází z nově osázené části farmy, která pokrývá čtvercovou plochu o velikosti přesně jednoho hektaru.

Další informace

Farma Finca Hartmann
Země původu Panama
Zpracování kávy Natural (suchá)
Odrůda kávy Gesha / Geisha
Sklizeň leden 2017
Certifikace Káva z rukou farmáře
Metoda přípravy Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťový profil Čajová růže, exotické ovoce, vanilka
Velikost balení 200 g
Typ kávy zrnková
Min. trvanlivost V ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.

Video

Čekejte prosím...

Produkt "{{var product.name}}" byl přidán do košíku.



Pokračovat v nákupu nebo Přejít do košíku a zaplatit

Produkt "{{var product.name}}" byl odebrán z košíku.


Pokračovat v nákupu